2022. okt 21.

Tökös tortellini

írta: MeSh
Tökös tortellini

tokos_tortellini1.jpg2 személyre
Elkészítés: 60 perc                                                                                
    
250 g tortellini (spenót&ricotta)
1 db hokkaido tök
50 g kéksajt
50 g vaj
50 g mogyoró
2 gerezd fokhagyma
1 nagy vegyes marék friss zsálya, oregánó, bazsalikom
50 g aszalt paradicsom
só, bors

Alternatív - és kiváló - megoldás, hogy ne mindig magába együnk sütőtököt. Mindemellett rettenetesen finom.
S ez hokkaido, ami kevésbé édes, így nem dominál annyira, hogy semmi mást ne lehessen érezni. Tök-életesen illeszkedik a többi hozzávalóhoz. S a sárgadinnye mérete is pont elegendő.
Tortellinivel pici csalás van, mert előre elkészítettet használok és nem állok most neki elkészíteni. Ide a spenót-ricotta töltelékes az ami ideális.
A tököt felszeletelem 16 cikkelyre, s a belét eltávolítom. Egy tepsibe teszem és átforgatom olíva olajban, alapos sózás és tört borsozás után.
200 fokon 40 perc alatt megpuhul a belseje és a héja is kap egy kis ropogós pirulást.
Amíg ez az idő eltelik, addig kifőzöm a tortelliniket és elkészítem a dressinget.
Egy nagy serpenyőben olvasztom a vajat.
Ebbe dobálom bele a vékony szeletekre vágott fokhagymát, az apróra darabolt mogyorókat és a fűszereket.
A mogyitól nagyon kellemes extra ízhatásunk lesz. Csak figyelni kell, hogy ne pörkölődjön meg. Mert akkor az mindent visz, s nem a jó irányba, leginkább a kuka felé. Úgyhogy pazarlásmentes érdekünk is figyelni.
A fűszerek akkor a legjobbak, ha mindegyik friss. De a szárított verziójuk is remek, csak nem kell annyit beletenni.
Megfelelő időben átlapátolom a tortelliniket is a serpenyőbe. Hozzáadom az aszalt paradicsomot.
A tök is kész, ezért azt is. Nagyon egyszerűen beletépkedem, rusztikus jelleggel.
Megkoronázásképpen jöhet a kéksajt. Szintén tépkedve.

Miután előttem az étek, megpróbálok mindenből a villámra juttatni, mert akkor érzem az ízek csodálatos kavarodását a legjobban.

Szólj hozzá