Cékla krémleves
8 személyre
Elkészítés: 120+30 perc
80 dkg cékla
1 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
100 ml főzőtejszín 22%
1-1,5 liter zöldség alaplé
1 csipet friss petrezselyem
4 levél friss bazsalikom
1 tk morzsolt kakukkfű
1 mk morzsolt oregánó
só, bors
Már ránézni is egy élmény - nemhogy megenni - annyira gyönyörű.
Időbeliség extremitása abból adódik, hogy a folyamat azzal kezdődik, hogy a céklák, beolajozás és alapos sózás, borsozás után egy-egy alufóliaköpenyben mennek 2 órát szaunázni a 200 fokos sütőbe.
Kellőképpen meg fog puhulni és kiengedi az aromákat.
Majd felkockázom és az apróra vágott hagymákkal megpirítom.
Miután felöntöttem az alaplével és betettem a fűszereket, hagyom, hogy forrás után, alacsony fokozaton, 20 perc alatt még jobban összeérjenek az ízek.
Látom is lelki szemeim előtt, ahogy udvarias bemutatkozás után, mind karöltve egymással, táncba kezdenek.
Illatosítót sem kell gyújtani a lakásban, mert kellemes, természetes aromák terjengenek a levegőben.
Az idő leteltével egy botmixer segítségével az egészet ledarálom.
Hozzáadom a tejszínt és még azzal is rottyantok rajta egyet.
Ha nem lenne elég híg, akkor némi alaplé hozzáadásával lehet ezen segíteni.
Remek fűszerezésű és pompás levest kaptunk végeredményül, amit elvezettel fogyasztunk el.