2022. feb 09.

Gyömbéres pak choi leves

írta: MeSh
Gyömbéres pak choi leves

gyomberes_pak_choi_leves.jpg8 személyre
elkészítés 60 perc

3 fej pak choi
30 g friss gyömbér
8 gerezd fokhagyma
20 dkg laska gomba
3 liter zöldség alaplé
2 ek. szójaszósz
só, bors
olíva olaj

Nagyon jó ízvilágú és vitalizáló leves. Ha kiettük a zöldséget, akkor egy nagy bögrében szürcsölni  a levét is igen kellemes.
Pak choi-ért, nem kell ázsiai körútra mennünk, hogy egy ottani kertből szemezgessük ki magunknak, vagy inkább fejezgessük, ha már saláta, habár a jellegzetessége meg pont az hogy azt nem képez. Szóval elég egy áruházláncig furikázni vagy a piacra, mert már eléggé elterjedt itthon is.
Ha alaplével nem rendelkezünk vagy sűrítménnyel, amit korábban lefagyasztottunk és most csak elő kell kapni, akkor biza el kell készíteni. Vagy ha ehhez nem érezzük magunkban a csít, akkor ez is boltos lesz.
Elkészíteni úgy érdemes, hogy a legtöbbféle gyökérzöldséget, jó sokáig, lassú tűzön főzöm meg. Ekkor biztos, hogy minden ásványi anyag, amit a földből magukba szívtak, szépen kioldódik. Itt sem árt, ha megvan a megbízható termelő, mert előfordulhat, hogy a mai termékek mellett, ami kiázik belőle az maximum a valaha létezett zöldségek szelleme.
Az olajon megfuttatom a félbevágott fokhagyma gerezdeket és az apróra szelt gyömbért. Ha a fokos aranybarna lesz, akkor pont megfelelően aromásítják a levest majd. Illatok már ebben a fázisban éhség indítóak.
Miután felöntöttem az alaplével, beleteszem az ízlés szerint felvágott gombát, s esetleges azon kiegészítő zöldségeket, amit úgy ítélek meg, hogy összeférnek a többiekkel.
Vagy ha nem is férnének össze, hanem csak a klasszikusan szegregációs étkezést alkalmazó gyerekeink egyfajta zöldségbevitelre hajlandóak, azt adjuk hozzá.
Só, bors és szójaszósz után indul a főzési folyamat.
Első forrás után visszaveszem közepes hőfokra és 20 perc után megy bele a pak choi triplets. Mert nekik nem kell annyi idő.
Azaz még 20 perc és meg is vagyok.

Ha megtörtén az igazságos adagok kimatekolása, igény szerinti citrom csepegtetés alkalmazható.

Szólj hozzá