2020. máj 06.

Rákos szendó

írta: MeSh
Rákos szendó

rakosszend.jpg4 személyre                                            
Elkészítés: 30 perc                                             
    
400 g garnéla
6 gerezd fokhagyma
2 olívás ciabatta
30 dkg feta sajt
2 db cukkini
2 db padlizsán
2 db répa
friss rozmaring 
zöldfűszerek
só, bors 

Már most szólok, hogy éberen kell figyelni mikor elkészül, mert asszonypajtás óriási vigyorgások közepette befalja az egészet, ha csak egy pillanatra is elfordulok.
Persze hogy, mert zseniális ízkombó, s könnyen megvan.
A garnéla egyszerűen mirelit. Ami nagyon hamar felenged. 
Nemsokkal több idő kell neki, mint amíg elkészítem a többi részét a szendónak.
Felvágom a ciabattát. Átlósan, mert úgy nagyobb felületet kapok és pont ráfér a megfelelő mennyiségű cucc. Majd lájtosan megkenem olívával mind a két oldalát a szeleteknek és lepirítom a serpenyőben.
A fetát egy villa segítségével alaposan összetöröm. Ha kell, akkor egy kis tejföllel lazíthatok rajta, de nem kell így nem is teszem meg. Beledolgozom a nagyon apróra vágott rozmaringot, amiket a kiskertből szakajtott életem értelme. Itt még azt hiszem, hogy viszontszerelem miatt mosolyog, de aztán nyilvánvalóvá fog válni öröme tárgya a végén. Alapos sózás és borsozás után ez a kence meg is van.
A serpenyőben, ahol a kenyeret pirítottam, ott készítem el a zöldségeket is. Amelyeket előtte felkarikáztam és átforgattam zöldfűszeres olajban.
Ennek sem kell sok idő. Éppen annyi, hogy a gyerekek is kiszagolják a történetet és elősomfordáljanak a lakás minden szegletéből, s feltegyék a laza, egyszerű, finoman érdeklődő kérdést: Mikor lesz már kész?
Ha megvagyok, akkor a zöldségeket félreteszem és letakarom fóliával, hogy ne hűljön ki.
Mivel a rákjaim pont felengedtek, el is kezdhetek velük dolgozni. Ing, nyakkendő, irány a munka...
Ismételten a serpenyőm következik. Olívaolajat locsolok bele és behalmozom a garnélát. Plusz mellé teszem az apróra szelt fokhagymát is. Só, bors mehet.
Közepes fokozaton addig sütöm, amíg el nem éri a kívánt színt és állagot, ahogy mi szeretjük. Ezt mindenki saját magának lövi be.
Most hogy ez is megvan, akkor az összes hozzávalót kirakom, és kezdődhet a szendók gyártása.
Ciabatta kenése fetával, majd tetszőleges zöldségek és a rák.

Elkiáltanám magam, hogy kész, de felesleges, mert mindenki a konyhában tobzódik és önkiszolgál már javában, vidáman. Serényen felpakolják amit akarnak és már eszik is.

Szólj hozzá