2020. ápr 27.

Hentes Tokány

írta: MeSh
Hentes Tokány

1cded246-97e9-4f79-9f8a-a9107912f3a2.JPEG4 személyre                                            
Elkészítés: 100 perc                                             
    
60 dkg sertéscomb vagy lapocka
10 dkg füstölt csemege szalonna
5 dkg bacon
15 dkg sertés sonka
15 dkg csemeg uborka
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 konzerv sűrített paradicsom (7dkg)
1,5 dl csemege uborka leve
só, bors

Vélhetően voltak orosz felmenőim vagy valamelyik előző életemben voltam Russkiy, hogy ennyire imádom az uborkásan zseniális ételeket. Szóval az időráfordítás abszolút megéri.
Nem kell végig mellette állni, de több etapos a történet.
Előkészítem a hozzávalókat, hogy már csak menetrendszerűen bele kelljen majd dobálni a serpenyőbe őket.
A húst rostokra merőleges, kb. 5cm hosszú, vékony csíkokra szelem fel. Eme technika miatt lesz a végeredmény tokány és nem ragu vagy pörkölt.
Ez a metódus a továbbiakban is megállja a helyét. A szalonnákkal, a sonkával és az uborkával is ezt teszem. Mondjuk annyira azért figyelj, hogy ez nem jogosít fel, hogy egy kis "kólát" is csíkozz magadnak.
A hagymák meg mehetnek apróra.
Az uborka leve a fehérbor helyett kerül bele. Baromi kellemes ízturbót ad és az alkoholt is kikerülheted. Hja sorry, de ez a szenvedély is kilőve.
Kezdődhet a tánc. S első lépésként a szalonnák zsírját engedem ki a serpenyőben. Majd alaposan megdinsztelem a hagymákat is rajta. Fokhagymát a nyomón keresztül is préselheted, ha szereted, ahogy roppanó hangot adva, átbuggyannak a kis lyukakon a rostjai, erős illatot árasztva. Amúgy felesleges, mert szétfő.
Kettes lépésként a hús érkezik meg. Amit, miután alaposan átforgattam magas fokozaton, hagyom hogy fedő alatt megfőjön. Ez kb. 35-40 perc, alacsony hőmérsékleten. Pihenésre alkalmas idő. Ha füstszűrön keresztül szeretsz lélegezni, akkor azt is teheted ez idő alatt, mert ez legalább jár neked.
Olyan jól terjengenek az illatok, hogy ha nem ezt csinálnám, akkor is a seprenyő felett kötnék ki.
Enyhén megsózom és hozzáadom a paradicsompürét. Ez majd kellemesen besűríti az egészet. S miután megkavartam annyira, hogy az egész rozsdabarna lett, akkor felöntöm az uborkalével.
Szippantok egy nagyot az illatból, ami elég a következő 15 percre, hogy az újabb főzési fázis alatt ne kóstolgassak folyamatosan.
Ezután ismét visszatérek és utolsó lépésként beleborítom a sonkát és az ubit. S már csak 20 perc van hátra a tálalásig, amíg minden puhára is zamatosra fő.

Mivel diéta hét van, ezért elegánsan tálalok, arisztokratás fogyasztásra méltó adagokat. A többit meg lefagyasztom, egy jövendőbeli brutális, ereszd el a hajam étkezéshez.

Szólj hozzá