2019. feb 12.

Cukkinis-gombás Soba

írta: MeSh
Cukkinis-gombás Soba

soba.JPEG2 személyre                       
Elkészítés: 20 perc                             
   
2 fej vöröshagyma
1 póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
15 dkg csiperke 
gomba
1 db cukkini
150 g soba tészta
szójaszósz
só, bors

Kezdhetnénk egy klasszikus Hacsek és Sajóval, hogy "-Mi lesz az ebéd?" "-Szoba." "-Nem azt kérdeztem, hogy hol eszünk." Ám ennyire viccesek véletlenül sem szeretnénk lenni.
A soba (そば) japánul hajdinát jelent. S az ebből készült tészta, igen könnyen és gyorsan elkészíthető. A színe is ennek köszönhetően barnás.
Körülbelül 3-5 perc alatt megvan. Ezért a legvégén készítem el. Úgyhogy most nem kell megvillantani a parallel főzési tudományomat. Egymás után ronthatok el mindent.
Mivel az egyszerű, lendületes elkészítésen volt a mai hangsúly, ezért pillanatok alatt összevágom a hozzávalókat. A hagymát nagyon apróra szelem. A többi, ízlés szerint, szabadon választható, faragható, zsülienezhető.
Ezután bő olajon a hagymát egy serpenyőben alaposan átforgatom. Gazdagon sózom és borsozom.
Majd a pórét, a fokot,  a gombát és a cukkinit is hozzáadom. Amíg ezt kavargatom, terelgetem, azért a vizet feltehetem főni.
Végül hozzáadagolok annyi szójaszószt, amennyit szeretek. Vagyis nem annyit, mert akkor egyedül kellene magamba tömni az egészet, rosszalló nézés mellett. Szóval ezt udvariasan, a partner igényéhez igazodva teszem, s majd külön, a tányéromon kompenzálok.
Ha a tészta is megfőtt, akkor átemelem a serpenyőbe és összedolgozom az egészet. Így az ízek keverednek és átjárják egymást. Tálalásig pont tökéletes lesz a harmónia.

Miközben kikészítem a pálcikákat, hogy tradicionálisan étkezzünk, örömmel konstatálom, hogy ismét húsmentesen eszünk finomat.

Szólj hozzá