2018. máj 27.

Spárgás-feketeerdei sonkás leveles pizza

írta: MeSh
Spárgás-feketeerdei sonkás leveles pizza

spargasonkalevelpizza.JPG2 személyre
elkészítés 25 perc 

1 csomag leveles tészta
12 szál spárga
20 dkg feketeerdei sonka
Paradicsom szósz, friss bazsalikom
Tejföl, mustár, friss kapor
Parmezán sajt
Cheddar sajt
1 paradicsom
1 tojás

só, bors

Ma már sokkal több helyen kapható, jóval kellemesebb áron a spárga. Más néven asparagus.
Olyan a hangzása, mint valami ókori római birodalmi harcosé. Mondjuk az sem véletlen, hogy a testépítők egyik kedvence. Rostokban gazdag és szinte semennyi szénhidrátot sem tartalmaz, sőt zsírt sem. Ezért ha izom Tibor meglátja a tésztán, sikítva rohan fekvenyomni.
A tésztát miután kigurigattam, négy egyenlő részre vágom. Bekenem a felvert tojással vékonyan mindegyiket.
Két ilyet csinálok és két olyat. Így az egyikre mehet a paradicsomos alap.
Brutálisan bonyolult módon, a szószt összekeverem a tépkedett friss bazsalikommal és sózom, borsozom. Ha ennél többre vágysz, akkor menj el a Tikkurila festékboltba és IQ-ból keverd ki a C1604-est.
Miután kettő megkapta a piros alapot, a másik feléhez tejfölt, mustárt és friss kaprot keverek össze. Érzésre. Készen van ez is.
Finoman megszóróm reszelt parmezánnal mindegyiket.
Jöhetnek a sonkák. Tépkedve vagy vágva, vagy akár messziről odahajítva elhelyezem a tetején a kis téglalapjaimnak. Te is úgy, ahogy Neked szimpatikus. Lambadázhatsz is vele egy kört.
A spárgákat úgy vágom méretre, hogy a felső zsenge része kerüljön a tésztára. Enyhén bele is nyomom. A végei amúgy is fásabbak, ezért ilyen módon való felhasználásra alkalmatlanok.
Viszont kidobni nem kell. Sokan egyszerűen a kukába helyezik, óriási bőgések és gyászbeszédek közepette, mivel továbbra sem a legolcsóbb zöldség. Ám egy kis újhagymával és cukkinivel pazar krémlevest lehet rittyenteni belőle.
De visszatérve a mesterséges pizzához, egy kis paradicsomot vágok mindegyikre.
Végezetül lehellet vékonyan meghintem cheddarral.
A 180 fokra előmelegített sütő csak rám vár, ezért nem is hagyom hoppon és 20-25 percre behelyezem leveles pizzákat.

A hűtőmben figyel egy Irish Red Ale, így feltehetem az i-re a pontot. Egészség, vidámság. Nem is kell több.

Szólj hozzá