2018. jan 28.

Nyúlgerinc párolt lilakáposztával és rozmaringos csicsókával

írta: MeSh
Nyúlgerinc párolt lilakáposztával és rozmaringos csicsókával

img_72001.jpg4 személyre
elkészítés 80 perc

50 dkg nyúlgerinc filé
1 nagy fej lilakáposzta
1 fej lilahagyma
30 dkg csicsóka
1 ek. barna cukor
1 tk. római kömény
2 ek. borecet
1 szál rozmaring
2 fej fokhagyma
só, bors, majoranna

Nyuszi hopp, nyuszi hopp, máris egyet elkapok. S egy mozdulattal
, mint az evolúció csúcsa, felnyitom a Litül fagyasztóját és kiemelem a porciózott filéket.
A nyúl egy nagyon finom, könnyen emészthető, zsírszegény, fehér hús. Kár, hogy még mindig csak a háttérben ugrabugrál a magyar hús palettán.
Egyszerűen és szépen készítem el. Mint az adóbevallásom.
A hús csíkokat átforgatom sóban, borsban és majorannában. Majd kiterített folpack fóliára helyezem, vékonyan. S a segítségével felhengergetem. Gyönyörű szép, szoros hurkákat kapok. Ehhez mondjuk némi kézügyesség nem árt. Ha tudod magadról, hogy cipőben is inkább a tépőzárast kell venned, akkor nyugodtan kérd a legközelebbi hozzátartozód segítségét.
60-65 fokos vízben 5-7 perc alatt előfőzőm. Így megtartja majd az alakját is. Ehhez a fóliát finoman lefejtem róla, akár egy harisnyát, álmaim asszonyának lábáról.
Serpenyőben olajat hevítek. De nem maximális fokozaton, mert akkor csak megég. Majd addig hengergetem benne, míg minden oldala aranybarna színt nem kap.
Na de mindezek előtt elkészítem a többi hozzávalót, mert a nyuszi frissen a legjobb.
A csicsóka gumós, évelő gyógynövény. Szinte már vitamin. Cukor tartalma miatt édes, ezért remekül harmonizál rajta a fokhagyma és a rozmaring. Így ezekkel, olaj segítségével, alaposan be is kenem a vékonyra vágott szeleteket. Sütőpapírra teszem és irány a sütő. 180 fok 30-40 perc. De akkor van kész, amikor a két szép szemeddel (bocs küklopsz) megállapítod, hogy ez márt tuti ropogós.
A lilakáposztában 36 különböző antocianin található, melyek táplálkozáskutatók szerint védelmet nyújtanak a legtöbb daganatos megbetegedéssel szemben. Emellett hozzájárulnak a jobb agyműködéshez. Azért azt ne várd, hogy az étkezés végére Superman-Einstein keveréke leszel.
A káposztát csíkokra vágom. Besózom és hagyom fél órát levet ereszteni. 
A hagymát összevágva olajon megdinsztelem, és hozzáadom a cukrot, és karamellizálom. Majd mehet bele a kömény. Ezzel nem hagyom magára, nehogy "megpattanjon". Végezetül beleemelem a káposztát és alaposan összeforgatom.
Miután rácsurgattam a borecetet is, akkor fedő alatt 50 perc alatt készre párolom.
Ha mindennel megvagyok, akkor a szokatlan párosításokkal elkészült, patikai gyógyszerkínálatot megszégyenítő, pompás étket már csak szervírozni kell.

Mindegy, hogy formák vagy vitaminábécé, vagy színek, vagy textúrák alapján tálalom. Az élmény összehasonlíthatatlanul finom. Ital szempontjából, a vas hiányzik már csak a szervezetünkből.

Szólj hozzá