Körbe rakott cukkini
4 személyre
elkészítés 55 perc
500 gr darált sertéscomb
1 nagy cukkini
4 db paradicsom
1 kaliforniai paprika
3 gerezd fokhagyma
1 marék petrezselyem
1 tojás
2 ujjnyi gyömbér
1 ek. mézes BBQ szósz
200 ml paradicsomszósz
rizsliszt
só, bors, majoranna
Önállóan étkezni tudó vendégek számára tökéletes. Kirakom középre és mindenki elintézi saját magát. Így nem kell szervírozva körbe ugrálni. Mellesleg meg nagyon finom.
A hússal kezdem, mert az mancsolást kíván. Fogok egy nagy tálat és beleszóróm a hozzávalókat. A fokhagymát és a gyömbért (reszelve), a petrezselymet, a tojást, a szószt és a fűszereket. A rizslisztből csak érzésre. Annyi kell bele, hogy keményen lehessen markolászni. S mielőtt elkalandozol, remélem a hús is belekerült, nem kell külön említeni.
A cukkinit és a paradicsomot karikázom. Érdemes akkora átmérőjű paradicsomot választani, amekkora a cukkini keresztmetszete. Nem kell elájulni, ha megbuktál matekból, nem baj. Vágd félbe mind a kettőt, oszt legyenek egyformák. Alaposan összedolgozom.
Ehhez fogom igazítani a húspogácsákat is. Kikanalazok egy adagot és úgy formálom meg, hogy illeszkedjen a zöldségek közé. Ezeket fogom majd szépen körbe rakni. Célszerűen egy hőálló lábosba vagy egy jénaiba. Mivel nekem ez egyik műanyag füles a másik meg eltörött így a sütőformát használom. Több mint kiváló. Arra azért ügyelni kell, hogy rendesen zárjon. Különben lecsepeg a sütőbe, ahol a folyadék szénné ég, majd füstölni fog, büdös lesz és sírva fakadsz, amikor szódabikarbónás ecettel takarítod. Mondjuk ezt is meg lehet előzni , ha tálcát teszel alá a rácsnak.
Szóval, ha meg lett formázva a hús, akkor szépen egyenletesen körberakom felváltva a paradicsommal és a cukkinivel. Középre mehet a maradék és az összevágott, fokhagymás olajban megforgatott paprika.
Sózom, borsozom és teszem is be a sütőbe 180 fokon 40 percre. Ennyi.
Ha kész, kiveszem a sütőből és kirakom az asztalra. Majd figyelem, ahogy az evolúciós életben maradási ösztönöket követve, a vendégek kiszedik az adagjaikat.