2017. jún 18.

Sárgarépás csicseriborsó főzelék

írta: MeSh
Sárgarépás csicseriborsó főzelék

fullsizerender_1_1.jpg2 személyre
elkészítés 40 perc

40 dkg csicseriborsó
40 dkg répa
4 dl alaplé
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ujjnyi reszelt gyömbér
1/2 citrom leve
csipet chili
Kömény, só, bors
olaj, margarin

Amikor elhúz melletted a feltuningolt Trabant az autópályán 200-al, csak annyit mondasz: aztapaszta.
Na ezzel is pont ez a helyzet. Egyszerű anyagokból, zseniális dolgot is ki lehet hozni.
A csicseriborsót üveges, elkészített formában veszem meg. Töltőtömeg a 40 dkg. Ne az üveggel együtt mérjed le. Viszont, ha most dafke kiöntötted a levét, akkor gyorsan itasd fel, mert szükség lesz arra is.
A vöröshagymát olaj és margarin kombón megdinsztelem. Majd megsózom és némi vízzel felöntöm.
Ezután jön a tuning, vagyis a reszelt gyömbér, a fokhagyma és a római kömény.
A répákat kocákra vágtam.
Kivéve párat, mert az csíkoztam. Ezek majd a külső pimpeléshez kellenek. Némi nemű csicserivel egyetemben. Be is rakom ezeket a sütőbe pirulni. Természetesen megkentem sós olívaolajjal a felületüket előtte.
Szóval a kocka répákat (nem,nem a szomszéd számítógép őrültek himbilimbijét) beleforgatom a hagymába. Pár percig forgatva pirítom, majd felöntöm a borsó levével (vagy kicsavarod a rongyból, ha dafke voltál) és a főzőlével.
Mehet a fedő az edényre, és 10 perc alatt puhára főzöm.
Ha lejárt az idő, akkor a csicseriborsó is a lábosban landol. Még tuningként beleöntöm a chilit és a citromlevet. Összekeverem sóval, borssal és az egészet leturmixolom.
Ezzel készen is van az isteni finom főzelék. S ahogy a wikipédia is mondja, nagyon helyesen: A főzelék zöldségből készül főfogás, ami nem köret.
És mennyire igaza van!

Az első kanálból, ami a számba landol, már érzem is hogy Trabantba szálltam be, de Porscheból ki. Az üzemanyag meg nem más, mint egy kis Whiskey Highball.

Szólj hozzá