2017. már 05.

Medvehagyma krémleves pirított baconnal és bruschettevel

írta: MeSh
Medvehagyma krémleves pirított baconnal és bruschettevel

img_3094.JPG

4 személyre
Elkészítés: 45 perc

1 csokor medvehagyma
4 gerezd fokhagyma
1 nagy fej vöröshagyma
1 csomag újhagyma
1 póréhagyma
2 közepes krumpli
1/2 marék mandula
1 dl főzőtejszín (20%)
20 dkg bacon
2 zacsi zöldséges bruschette

Mindjárt itt a szezon, és már kapható is lesz, a szuper egészséges medvehagyma, alias vadfokhagyma. De figyeljünk oda a dílerünkre, mert ha összekeveri a májusi gyöngyvirággal vagy az őszi kikericcsel, akkor mérgezéssel fetrengve rimánkodunk az életünkért a kórházban, otthoni láblógatós ebéd helyett.
A medvehagyma minden formában, testünk jobbulását szolgálja. Mivel ez 60%-ban víz, ezért egy kis levessel hígítjuk.
Apróra vágom a vöröshagymát és az újhagymát. Majd kevés olajon megdinsztelem kicsit. Ha ez megvan, akkor a mozsárban összetört mandulát és fokhagymát rádobom. Jó lesz az a mandula, hidd el. Nem ezzel kell foglalkozni, hanem hogy miért nincsen mozsarad.
A medvehagymának eltávolítom a szárát és összevágom, s ezt is beledobom a lábosba. Keverek rajta párat. Felöntöm 2 dl vízzel és hagyom felforrni.
Ha ez megtörtént, akkor a közepesen apróra (ilyet se hallottál még, kb. dobókocka nagyság) vágott krumplit és pórét is beledobom.
Az egészhez annyi vizet teszek, hogy kellemesen leveses legyen. Belevarázsolok egy fél zöldségleves kockát is. Majd sózom, borsozom, lefedem és hagyom 15 percre.
Ennyi idő alatt megpuhul minden és az ízek is összekutyulódnak a megfelelő módon. A szomszédban is ezzel próbálkoznak, csak mást kutyulnak, és mással hígítják a testüket.
Előkapom a botmixert (a mozsár mellől) és összeturmixolom a levest. Majd összerottyantom a tejszínnel.
Ezennel ezzel készen is vagyok. Ha kell még, akkor ízesítek.
Csak a bacon van hátra, mert a bruschettet, pofátlanul, zacskósan vettem. Csíkokra vágom és egy serpenyőben max fokozaton megpirítom. Ez ennyi. Mellette kell állni, hogy ne égjen meg, és mert magától nem forog.

Jöhet a bevitel. A medvelevest, a ropogós szalonnával és bruschettevel, arányos falatok formájában a számba lapátolom. Közben a kezemmel reflexszerűen csettintek, mert annyira kiválóak az ízek.

Szólj hozzá