2016. ápr 24.

Lencsés-kecskesajtos-sonkás crostini, vörösboros szósszal

írta: MeSh
Lencsés-kecskesajtos-sonkás crostini, vörösboros szósszal


img_5111.JPG6 személyre

elkészítés 60 perc

200 gr. beluga vagy fekete lencse
1 db répa, zellerszár, hagyma, fej fokhagyma
10 dkg füstölt szalonna
3 dl borjú/marha alaplé
2,5 dl Portugieser vörösbor
10 dkg barna cukor
Olasz kenyér/ pl. pailllasse
1/2 kg koktélparadicsom
30 dkg kecskesajt
100 gr Dalmát sonka
só, bor, olívaolaj

Olyan vendégeket hívjunk, akik szeretik az elrugaszkodott, isteni ízeket, és nem bánjuk, ha ezek után hozzánk akarnak költözni.
A crostini egy, igencsak hangzatos, dallamos étel. Ám igazából, a már nem túl friss kenyeret, bő olívában kisütik déli barátaink, és megpakolják bármivel. Ezt fogom tenni én is.
A lencsét felteszem főni. Úgy, hogy a víz bőven ellepje. Ebbe mehet bele a répa, zellerszár, hagyma, fokhagyma. Ezekkel nem cécózom, mert nem lesz rájuk szükség majd, csak az ízhatás miatt vannak jelen. Tehát pár vágás és mehetnek a lábosba. Extra ízhatás miatt megy bele a szalonna. Sózom, borsozom bőven. Közepes lángon 30 percig főzőm.
Ezalatt (párhuzamosan, mert gyakorló Jediként ez bakfitty), az alaplevet felteszem főni. Ha nincs otthon, csak úgy balkézről (akkor szégyelld Magad, esetleg, talán), akkor kockából is pikkpakk előállítható. Az alaplébe beleteszem a bort (csakis akkor ihatom meg mosolyogva, ha Alaplé Lajosnak hívnak) meg a cukrot. 30 perc alatt besűrítem. Mennyei lesz.
Fogok egy nagy serpenyőt és az aljába olívaolajat teszek. Pont, hogy ellepje. Közepes lángon dolgozom ismét. A kenyérszeleteket (jelen esetben rusztikus, olívás, barna, hagymás, tönkölyös, teljes kiőrlésű paillasse) oldalanként 40-55 másodpercig hagyom benne/oldal. Ezalatt nagyon szépen megpirul és felszívja az olajat. Na ez a crostini hírös alapja.
A fennmaradt olajat, egy kicsi átmérőjű lábosba teszem. Majd mehet bele a koktélparadicsom. Utána az olajat pótolom, ellepőig. Közepes lángon 2 perc. Csak ennyi. Ez alatt előfő és istenien megpuhul. Ahogy az első elkezd repedni már jó is. Szóval, nem ez idő alatt megyünk ki toalettre/cigizni/csacsogni a párunkkal.
Természetesen a sütőt közben bekapcsoltam 200 fokra melegedni. Ebbe teszem bele a Dalmát sonkákat. Nem olcsó cucc, de eszméletlen finom.
Egy tepsibe sütőpapírt teszek. Erre teszem a hajszálvékony
(félbevágott) szelet  sonkákat. Sütőpapír megint. Tetejére másik tepsi. 15 perc múlva, fantasztikusan ropogós , sima, brutál finom sonkát kapok. Próbáljuk meg (nagyon nehéz, tudom!) nem felzabálni rögtön.
Ezennel minden megvan, jöhet a tálalás és étkezés (majd hálózsákosztás a beköltözőknek).

Kenyér, jó alaposan megkenve kecskesajttal, amire a sonkát teszem. Halmozható a lencse. Nyakon öntöm az egészet a szósszal és mellérakom a paradicsomot. Majd, amilyen gyorsan csak lehet nyitom a vörösbort, hogy az ámulatot leöblítsük.



Szólj hozzá