2016. jan 17.

Sült fokhagymaleves articsókás pirítóssal

írta: MeSh
Sült fokhagymaleves articsókás pirítóssal

img_2745.JPG4 személyre
Elkészítés: 60 perc

2 fej fokhagyma
1/2 liter csirke alaplé
2 ek. liszt
1 szár kakukkfű
Baquette
5 db articsóka
1 fej vöröshagyma
Cheddar sajt
só, bors, olívaolaj

Megéri a fél világot bejárni articsókáért, mert a levessel kombinálva fogyasztva, teljes nyugalom áraszt el, és ZEN állapotba konstatáljuk, hogy megérte a dolog. Viszont, ha mégsem vagyunk elszántak, már nagyon jó üveges verziókat lehet kapni a boltokban is.

A fokhagymákat úgy, ahogy van kettévágom héjastól. Ha ilyenkor kivillan benne egy rothadt szem, akkor nem kell egyből a séfkéssel rohanni vissza a zöldségeshez és levágni az ujjacskáit.
Ráérünk ezzel főzés után...
Fogok egy apró hőálló serpenyőt vagy kicsi tepsit. Öntök bele 2-3 evőkanál olíva olajat. Fejjel lefelé beleteszem a hagymákat. Beteszem a 180 fokos sütőbe 40 percre. Kiválóan megsül, megpuhul, megpirul, meg gyönyörű is lesz.
Míg a sütő végzi a dolgát, addig jöhet az articsóka. Komolyan, ha valakinek a párját Artinak hívják, akkor ezért a rettenet poénért összevissza csókolhatja.
Szóval az articsóka pucolása, nem egy megszokott folyamat. Szépen leszedem a leveleit és mindent ami felesleges. Majd ami maradt, azt a szárával együtt megpucolom. Nem kell pánikba esni, ez egy ilyen cucc. Bazinagy külső, kevés belső értékkel. Simán lehetne politikus.
Teljes nyugalommal használhatunk youtube-os segítséget, ha nem megy a dolog.
Citromos hideg vízbe teszem rögtön, hogy ne barnuljon meg. Ha mindegyikkel készen vagyok akkor puhára főzőm.
A kész fokhagymákat - aminek iszonyatosan jó illata van - kinyomkodom egy lábosba. Teszek hozzá az olajából és alaposan összetöröm. Hozzáteszem a lisztet és 2-3 percig kavargatva sűrítem. Majd felöntöm az alaplével és beledobom a kakkukfüvet. Ha nincs alaplevem, akkor fogok egy húsleves kockát és pikkpakk kifőzöm, nem kell emiatt átmenni Irénke nénihez és ott ragadni másfél órára.
Só, bors hozzáadása után készen is van.
Jöhet a pirítós. Szintén a fokhagyma olajából egy keveset hevítek serpenyőben, majd a szeletekre vágott baguetteket megpirítom rajta. Done.
Ha ezeket kiemeltem, akkor már csak Artikat kell beledobnom és átforgatnom benne, hogy egy kicsit megkapódjon.

A csábos tálalás meg úgy zajlik, hogy a tányér közepére helyezem az articsókával és reszelt sajttal megpakolt pirítóst, majd egy porcelán teakiöntőből gusztusosan rácsorgatom a levest.

Szólj hozzá