2015. már 08.

Parcellás Pizza

írta: MeSh
Parcellás Pizza

parcellas_pizza.JPG

6 személyre
Elkészítés: 2 óra

Tészta:
40 dkg finomliszt
2 dl víz
2 dkg élesztő
1 mk. cukor, 1 ek. olaj, 1 kk. só

Feltétek:
1. Bolognai - darált marhahús, hagyma, répa, paradicsom
2. Songoku - csirke sonka, csiperkegomba, kukorica
3. Szalámis - szalámi, lilahagyma
4. Vega - póréhagyma, olajbogyó, pritamin paprika
5. Tonhalas - tonhal, hagyma, paradicsom
Egységmentesek, amennyi felfér

Alap:
Paradicsompüré, oregánó, bazsalikom, kakukkfű, só, bors
Sajt

Kiválasztani (azaz tötyörészni ez étlappal, egymást kérdezgetni), megrendelni és megvárni a kiszállítást nem sokkal kevesebb, mint magunknak elkészíteni. S ez sokkal finomabb is, mint valamelyik random módon rendelt pizza.
A tészta. Az élesztőt felfuttatom a langyos -36 fok- cukros tejben. A lisztet beleszitálom egy mély tálba, hozzáadom a szét futtatott élesztőt, a többi folyadékot, a sót és az olajat. Izomból elkeverem, majd addig gyúrom, dagasztom, hogy ne legyen ragadós, ne tapadjon a tál falához. Cipót formálok belőle, tetejét megszórom liszttel, letakarom konyharuhával, és 1 óra alatt a duplájára kelesztem. Ez idő alatt fogok majd minden más megcsinálni.
Ha megkelt, lisztezett deszkára borítom és 322x414 mm-es téglalappá nyújtom.
Eztán a tepsibe lapogatom a tésztát, előre felparcellázom, nekem tetsző alakzatban (ez az egyik kreatív rész). Most már hirtelen politikussá is varázsolhat a gonosz manó, a leosztás adott.
Kikeverem az alapot. Ami tök egyszerű. Fogom a fűszereket és érzésre-kóstolásra belekeverem a sűrített/paszírozott paradicsompürébe (ha lehet, tepsiben azért összerottyantom). Mivel a cucc német, így a feliratot olvasva eszembe jut, hogy kezdő csajozós korunkban a külföldi cserediáknak a: "passieren wir?" kérdés mennyire nem ugyanazt jelentette. Ezzel bekenem a tésztát egyenletesen, figyelve, hogy a "várárkok" láthatóak maradjanak.
2-től 5-ig feltétek alapanyagait csak fel kell aprítani. Utána ízlésesen felhelyezem mindet a maga területére.
Bolognai elkészítése - butított verzió -, de a pizzára tökéletes. Olajon megpirítok némi hagymát és répát, amit persze, hogy összevágtam előtte. Ráteszem a húst, sót, borsot, reszelt fokhagymát és "barnára" keverem. Hagyom meghűlni, mielőtt a jogos és megérdemelt telkére kerül.
Na, most hogy minden a helyén, ráreszelem a sajtot. Nem kell vagánykodni, hogy egyből levegőből rá, mert annak az lesz a vége, hogy még a mosogatószivacs is sajtos lesz és az ujjunkból is jókora adagokat gyalulunk bele. Szépen először kis tálba, utána a pizzára. Fölösleges agyonsajtozni, mert akkor elnyomja az összes ízt és a látványt.
Ami a sütést illeti, 200 fok alsó-felsőn 35 perc, és profi módon a sajtot csak a 20. percben teszem rá.

A részeket 2-5-13-216 részre vágva tálalom. A "nekem ez, nekem meg az ízlik jobban" megbeszélés közepette 2-3 liter B vitamint bontok.

Szólj hozzá