2015. feb 22.

Húsos-spenótos lepény

írta: MeSh
Húsos-spenótos lepény

husos-spenotos_lepeny.jpg6 személyre
Elkészítés: 60 perc

25 dkg leveles tészta
10 dkg csirkemell
10 dkg bacon
10 dkg sertéssonka
15 dkg bébispenót
6 dkg mozzarella
1 póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl főzőtejszín
4 db tojás
5 dkg parmezán
1 szár friss rozmaring
1 tk. petrezselyem, majoranna
só, bors

Ha vezetéknevünk nem Tehén, akkor saját magunk után is elnevezhetjük, egyedi variálás után a lepényt.
Első mozzanatként előveszem a tésztát a fagyasztóból és szobahőmérsékletre helyezem. 25 perc alatt gyúrhatóvá válik, mint egy átlagos, feltörekvő, egymenetes bokszoló. Ezalatt elkészítem a lepénybelsőt, és a sütő is üzemi hőmérsékletre helyezi magát.
Összevágom apróra a húsokat és a hagymákat, majd kevés olajon megpirítom. Közben sót, borsot, rozmaringot hintek reá. Majd rádobom a bébispenótot meg a fedőt is (ha nagyon lazán csináltam, akkor szülinapomra új konyhacsempét is kérhetek). Lekapcsolom a platnit, és rajta hagyom a serpenyőt. Pont jó lesz.
Egy edényben felverem a tojást. Majd verem tovább, a tejszín, a reszelt parmezán és a fűszerek folyamatos hozzáadásával.
Kinyújtom a tésztát. Klasszikus előre-hátra-90 fokot forgat-előre-hátra mozdulatokkal, kb. 3-4 mm-esre.
Ha ez megvan, akkor szépen belehelyezem – kimargarinozás után - a 24,77 cm átmérőjű kapcsos formába. Ha guru vagy, van otthon ilyen, jó vastag alumínium, Oroszországból szeretettel. Úgy teszem bele, hogy az oldalfalra is felegyengetem 4-5 centi magasan.
A mozzarellát ujjpercnyi (mintának nem kell mellévágni, mert akkor a 16. lepényt már bajosabb lesz elkészíteni) nagyságúra vágom. Beleszóróm az aljára. Majd egyenletesen ráteszem a húsos-spenótos kombót. S leöntöm a tojásos cuccal.
200 fokon 25 perc és kész is. Szeletelés előtt kicsit hűlni hagyom.

Ha vendégek kapják, akkor az első: „Mi ez pizza?” kérdést meg sem hallom. Majd fapofával cikkelyekre vágva szervírozom, gyöngyöző bor társaságában.

Szólj hozzá