2014. sze 07.

Töltött-göngyölt karaj tepsis krumplival, rizzsel

írta: MeSh
Töltött-göngyölt karaj tepsis krumplival, rizzsel

Töltött-göngyölt karaj tepsis krumplival, rizzsel.jpg6 személyre
elkészítés 80 perc

12 szelet karaj
3 főtt tojás
3 nyers tojás
3 zsemle
10 dkg füstölt szalonna
1 nagy fej vöröshagyma
12 szem krumpli
1 bögre rizs
petrezselyem
majoranna,
kakukkfű
só, bors


Fogom a karajt vagyis mind a tizenkettőt és kiklopfolom. Már le is vagyok nyugodva, de bort azért használhatok kiskuktaként. Miután megsóztam őket, pihenőpályára teszem.
Töltelék készítés nagyon egyszerű. Először is beáztatom a zsemléket.
Serpenyőben megdínsztelem az apróra vágott hagymát és beledobom a kis kockákra vágott szalonnát. Megsózom és majorannázom. Megkóstolom…a bort.
Jó alaposan kinyomkodom a zsemléből a vizet. Minél izmosabb vagyok annál jobb lesz a töltelék. A főtt tojást –akinek itt ennek mikéntjéhez magyarázatra van szükség inkább rendeljen pizzát- apróra vágom, egy marék petrezselmel együtt.
Ezeket beledobom a serpenyőbe a hagyma-szalonna mellé. Max fok. Kavargatás mellett egyesével a nyers tojásokat is.
Nagy sütős tepsire lesz szükség. Ebbe jönnek a cuccok.
Fogok egy karajt, tölteléket rá és göngyölíren. Ezt ismétlem, annyiszor, ahányszor az alapanyag logikusan tartalmazza.
Tepsi közepére végighelyzem. Ha marad töltelék, akkor azt is belelapátolom.
Két oldalra a hámozott, cikkelyezett, sóban, olajban és kakukkfűben átforgatott krumpli megy. Löttyéből a húsra is öntök.
Alufóliával lefedem, no nem azért, hogy ne is lássam, hanem, hogy kellemesen párolódjon és puhuljon.
Sütő 210 fok és 45 perc. Ennek elteltével, fólia le és még 245 fokon 15 percet pirítok az egészen és done. Megint a sütő dolgozott többet mint én.

Rizst is lehet mellé csinálni, hogy gazdagabb legyen a dolog és az jobban felszívja a zaftot.
Szétosztom és a már felbontott –maradék- száraz vörösborral tálalom.

Szólj hozzá