Magyaros rakott krumpli tanyasi tojással és házikolbásszal
6 személyre
elkészítés 50-60 perc
1 kg krumpli
8 db tojás
2 szál kolbász
5 dkg margarin
7 dl tejföl (5+ 2)
2 gerezd fokhagyma
só, bors
Na szóval, ami nem házi beszerzés azt csakis puszipajtás piacostól!
Fogom a krumplit és átmosás után beleteszem a kuktába, úgy ahogy az anyatermészet vagy a kofa a kezembe adta. Pont lepje el a víz. Megsózom bátran, mert a krumpli felveszi a sót, mint helyi alkesz a párlatmaradékot.
Lezárom és sziszegés után takarékra kapcsolva 20 percre otthagyom és kész. Utána hámozom, de csak hűlés után.
Mellette felrakom főni a mélyalmozott tojásokat. ( Forrás után 7 perc) Ez baromi szépen hangzik, de csak annyit takar, hogy takarítás mentesen tartott (szaros) baromfi alias tyúkanyó alól happolom el a tojásokat.
Kolbász. Ez a jó rész, mert akkor regélhetsz az egészről, ha apóssal együtt csináltátok. Kikeveri a szupertitkos alapanyagokból a matériát és utána stampók sorozata mellett együtt töltitek a csodahúst bélbe. Füstölitek. És utána kezedben a tökéj.
Azért ha nincs ilyen lehetőség, akkor boltban a gyulai vagy csabai szárazkolbász is kiváló!
Bekapcsolt 210 fokos sütő mellett elkezdem a tevékenységet.
Keresek egy tepsit - amibe minden belefér előzetes számítás alapján – és kivajazom. A krumplit szeletelem az aljára egy rétegben. Erre a jön a tojás mennyiség fele, szintén szeletelve. Nekem egyszerű, mert régóta van ikeás tojás„csíkózóm”.
Rászórok vékonyara vágott kolbászt. Majd összetört fokhagymát. És ráterítek 2 dl tejfölt.
Mozdulat ismétlés köv. Krumpli, tojás, kolbász, tejföl. Az 5 dl tejfölt,nagyon szépen eloszlatom a tetején.
Megsózom finoman, borssal együtt.
A már megfelelő fokon izzó sütőbe 30 percre beteszem.
Kész is a finom, de finom kaja, ami amúgy finom!