2020. ápr 11.

Tavaszi lepénykenyér

írta: MeSh
Tavaszi lepénykenyér

255051e5-f82c-4d9f-b44c-1a33d9e21248.JPEG4 személyre                                            
Elkészítés: 90 perc                                             
    
tészta:
900 g liszt
7 g instant élesztő
300 ml tej
225 ml víz
75 ml olíva olaj
1,5 tk. só
1 db répa
6 db póréhagyma
2 db kápia paprika

kenegető:
2 gerezd fokhagyma
250 ml tejföl
1 marék snidling
6 levél bazsalikom
só, bors

Íze felidézi a tavaszi frissesség élményét, mintha a mezőn rohangálnánk. Ami lehet jobb is lenne, ha ugyanolyan fokhagyma imádó vagy, mint én és dupláztad a mennyiséget a kenegetőben.
Rettentő egyszerűen elkészíthető étek. Persze a kelesztés miatt kell hozzá némi idő (mint minden kenyérhez), így ha utolsó pillanatos fajta vagy, felejtsd el (mint a munkahelyi bónuszt).
Előszőr is lereszelem a répát, valamint apróra vágom a paprikát és a hagymát. Majd beleteszem őket egy nagy üvegtálba. Abba, amelyikbe majd gyúrni is fogok.
Hozzáöntöm a tejet és a vizet. Majd ha beleszórtam a sót és az élesztőt, akkor elkeverem.
Ezután a liszt hozzáadagolásával elkezdem egybedolgozni az egészet. Szépen össze is fog állni egy masszává. Amit meglocsolok az olívával és addig gyúrom, amíg már nem tapad az oldalához a tálnak és kellemesen "egybe" állaga nem lesz. 
Ha közben folyamatosan motoszkál a fejedben, hogy valami nem stimmel, akkor, ahogy végig pörgeted az eseményeket bevillan, hogy a tejet, vizet a hűtőből kikapva löttyintetted a tálba. Langyosan kellett volna. Hiba volt. De nem végzetes. (Jóval tovább hagyod kelni és lesz belőle valami (nem úgy, mint az említett bónuszból))
Miután az üvegtálban hagytam és folpack fóliával letakartam a tésztám, meleg helyre téve hagyom, hogy az élesztő tegye a dolgát.
1 óra múlva megyek érte és - leszidom a kutyát, mert rossz helyre tettem a tálat vagy - boldogan konstatálom, hogy duplájára nőtt.
Egy gyúrásra alkalmas felületet belisztezek, kiemelem oda a tésztát és 8 részre osztom. Mindegyiket (lisztes) sodrófa segítségével, szép, egyenletes, kb 30 centi átmérőjű  körré formálom. Mondjuk, nem kell egyszerre, mert akkor baromira nem fogom tudni hova rakni. Hacsak a konyhapulton nincs felesleges 2,5 méter. Ám még mindig nem én vagyok a királyfi és nem palotában élek, ezért egymás után fogom. Mig az egyik sül a másikat nyújtom.
Serpenyőt hevítek és abban sütőm őket készre, baromi egyszerűen. Kis olívát lehet az aljára kenni. Oldalankén kb. 5 perc kell nekik. De menet közben az állagáról és a megjelenő barna foltok mennyiségéből is meg lehet állapítani, hogy mikor oké. Egyedül az lehet némi nehézség, hogy a sodrófa segítségével, hogyan akrobatizálom be az első oldalnál a tésztát. Gyakorlás révén megtanulom, s ennyi.
Amint kész van, úgy érdemes fogyasztani. Ahogy bölcsen mondják: azon melegében.
Még jó, hogy a kenegetőt már rég megcsináltam. Ami annyi volt csak, hogy az összevágott snidlinget és bazsalikomot, a zúzott fokhagymával (tavaszi feeling mennyiségre vigyázva) alaposan elkevertem a tejfölben a sóval és borssal együtt.

Már csak a megkent, roppant ízletes lepénykenyerekkel, kényelembe kell helyeznünk magunk és búzasör  kíséretében (pláne, ha épp  HomeOffce), nyugalmi állapotban elfogyasztani.

Szólj hozzá