2019. okt 03.

Fokhagymás-rukkolás garnéla spagetti

írta: MeSh
Fokhagymás-rukkolás garnéla spagetti

garni.JPEG3 személyre                                    
Elkészítés: 30 perc                                     
    
200 g garnéla
100 g rukkola
6 gerezd fokhagyma
30 dkg spagetti tészta

5 dkg margarin
só, bors 

A hűvösebb idő beköszöntével hajlamosak vagyunk azonnal depresszióba esni. Úgyhogy mielőtt a klaviatúra DFGHJ fordított lenyomata virítana a homlokunkon, gyorsan nosztalgiázzunk egyet máris.
A tengeri herkentyűk mindig finomabbak a lakhelyükhöz közelebb. Mint pl. Anconában. Jobban is esik ott, a napsütésben, és olcsóbb is (persze a 2*1100km benzinpénzt most nem számolva).
A garnéla beszerzés az egyetlen, nehezebb folyamat itthon. Ott több van a boltban, mint gumicukorból. 
Ha ez megvan, akkor még pár hozzávaló, és fél óra múlva nyammogva - akár a tésztát egyesével felszívva, mint gyerekkorunkban (amit extrémebb esetekben jóapád pofonnal kísért) - el is fogyaszthatjuk az egyszerű, nagyszerű étket.
A víz felrakásával kezdem, hogy utolérjen a tészta, mire minden más kész van.
A garnélát és a rukkolát is átmosom. A fokhagymát, nyomón keresztül átpréselem. Ezek voltak a brutális előkészületek.
Serpenyőben a margarint felfuttatom, de nem sokáig, mert nagyon gyorsan nyomja és pikk-pakk leég. A hőfokot lejjebb veszem. Mehet bele a rák s egy pár perc múlva a fokhagyma.  Alaposan átforgatom a fűszerekkel együtt. Nem muszáj a platni mellé beállítani a homokórát és az utolsó szem leestéig, szigorúan forgatni. Nagyon szépen látszik a színén és állagán történő változás, s Jedi midiklorián szint hiányában is tudni fogom mikor van kész.
A fokhagyma mennyiségével lehet nyugodtan variálni. Ha csak a feleséged van a közelben (aki szintén imádja és már amúgy is kimondta a "jóban-rosszban"-t), plusz a tengeri szellő gondoskodik a ventillációról, akkor két marék is mehet bele.
A kész tésztát átemelem a serpenyőbe, hogy ott keverjem össze. Fedő rá és platni lekapcs 2-3 percre. Az ízek így átjárják a spagetti minden egyes részét.

Tálalás előtt társítom a rukkolával, hogy ne fonnyadjon meg teljesen, mint emiatt a kedv is. Egész tarka borsot ráreszelek, ami még egy kicsit kicsippenti az ízeket. S kezdődheti a príma, könnyed lakoma. 

U.I. Miért 3 adag? Mert nyaralás alatt az ember természetesen 1,5 adagot csipeget mindenből.

Szólj hozzá