2019. máj 07.

Fügemustáros tofu szendvics

írta: MeSh
Fügemustáros tofu szendvics

fugemusti_tofu.JPEG2 személyre                                    
Elkészítés: 30 perc                                     
    
1 óriás bagett
30 dkg tofu
10 db füge
5 gerezd fokhagyma
4 ek. dijoni magos mustár
2 ek. mustár
2 ek. balzsmaecet
rukkola 
reszelt répa
Provance-i fűszerkeverék
cukor, só, törtbors 

Ha egy kis változatosságra vágyunk, ami nem azt takarja, hogy a munkahelyi ebéd gyanánt elfogyasztott sült krumpli mellé, őrült módon, nem ketchupot nyomunk, hanem majonézt, akkor próbáljunk ki egy új szendvicset.
Egy vega szendvicset, ami ráadásul finom. Kevés macerával.
A tofu olyan, hogy önmagában teljesen íztelen, s erre hivatkozva nem nagyon szeretik. Mondjuk nem tudom, hogy a nyers csirke mennyivel több aromát tartalmaz. Ízesíteni kell és kész.
Szeletekre vágom és alaposan megsózom, borsozom. Majd belemasszírozom a fűszereket is.
A fügékkel sincsen sok hercehurca. 
Keresztirányba bevágdosom mindet. Hogy melyik végén, az sajnos nem árulhatom el, segítségképp nézz meg egy ólajtót. Ha így sem megy, akkor lapozz a 162. oldalra.
Miután megvagyok, egy tepsibe teszem őket és cukrot szórók rájuk. Mehet melléjük a fokhagyma. 200 fokon 20 perc alatt kész is.
Addig a pihenő tofukat felzargatom és hirtelen forró serpenyőbe teszem. Ez majdnem olyan brutális, mint a Katalinka törökök általi üldözése.
Forgatom-forgatom, amíg kellemesen pirult színe nem lesz. Ha (onnan is) kivettem, akkor egyszerűen csak bedobom a helyére a répát és hagyom, hogy a lekapcsolt platnin hagyott serpenyőben megpuhuljon.
Közben a sütő is elvégezte a dolgát és elkészültek a fügék. Amiket a fokhagymával együtt apróra vágok, s egy tálba teszek.
Hozzáteszem a mustárokat, a balzsamecetet, némi sót és villa segítségével áttöröm-forgatom.
A bagettet ízlés szerint pirítjuk vagy sem. Majd, már csak bele kell halmoznom a minden jót, amit csináltam. Plusz a rukkolát.
Elvetemült módon még egy kis szójaszósszal is meghintem. (Mint mindent mostanában, lehet a tavasz hatására előtörtek az ázsiai génjeim. Vagy túl sokat járok piacra).
Mennyein szaftos és finom lett.

Szólítom is rögvest, ebéd partnerem valamint életem értelmét, a kétkezes elfoglaltsághoz.

Szólj hozzá