2018. sze 09.

Hortobágyi húsos palacsinta

írta: MeSh
Hortobágyi húsos palacsinta

5cb1f36e-a004-4ba9-91ed-9b48741c9970.JPEG4 személyre  
Elkészítés: 90 perc   

3 db teljes csirkecomb
3 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
1 db TV paprika
1 db hegyes erős paprika
2 ek. fűszerpaprika
2 ek. liszt
2 dl tejföl
olaj vagy libazsír
12 palacsinta
só, bors

Már az 50-es évek végén is tudták, hogy egy hangzatos név, valamint két önmagában is remek kaja keverése, tuti nyerő végkifejletet eredményez.
S ne csak azért készítsük otthon, mert az apróra vágott hús mivolta miatt, az éttermekben bármilyen maradékot, lovat, macskát, kerti széket, borravalót nem fizető vendéget is beletehetnek. Egyszerűen magunknak készíthetjük a legjobbat és pont.
A csirkepaprikással kezdődik a történet. Ehhez megdinsztelem a hagymát.
Mivel otthon készül, ezt is hosszúra eresztem. Ha van libazsír, az a legnyerőbb. Alaposan megsózom az aprított hagymát és némi vízzel 25 percig dinsztelem. Olyan gyönyörűen üveges lesz, hogy hamupipőke ebből kérné az új cipőjének elkészítését.
Majd beleteszem a zúzott fokhagymát, az apróra vágott paprikákat, és a paradicsomot. Ez utóbbit leforrázva előbb le is héjazhatnám, de épp nem várom Anton Egot.
Átforgatom és kevéske vizet teszek hozzá. Majd egy rottyanás után mehet bele a csirke. A fűszerpaprika is most kerül bele, hogy meg ne keseredjen. Tudom hogy a magyar ember szeret sírni, de nem most. Majd utána megnézel egy politikai cikket és az ujjadra csapod a bejárati ajtót.
Miután az egészet jó alaposan megsóztam és borsoztam, felöntöm vízzel. Pont ellepővel.
Lassú tűzön 70-80 percig hagyom, hogy a hús vajpuhára főljön a mártás meg redukálódjon valamennyire.
Amíg ez a folyamat zajlik, addig el lehet készíteni a sós palacsintát. Én bevallom, hogy nem csinálok palacsintát. Annyi türelmem van hozzá, mint egy mérges kígyónak teadélutánt tartani a leendő áldozatával. Úgyhogy eme remek étkezést édes jó anyámékhoz pozicionálom.
Ha készen van a csirke, akkor kiemelem őket és félreteszem kicsit hűlni, amíg bekavarom a mártást.
Ehhez nincs más dolgom, mint a tejfölbe eldolgozott lisztes masszát hozzáadni. Szépen egyenletesen, csomómentesen (előtte hőkiegyenlítést végeztem). Ha egyet még rottyant ismét, akkor egy szűrő segítségével átpasszírozom.
Ha jól dolgoztam, akkor olyan selymes lett a mártás, hogy japánból megkeresnek, hogy ezt szeretnék felszolgálni a Bombyx morinak is.
Most a húst lecsipkedem a csontról és egy séfkés segítségével apróra vágom. A bőr is nyugodtan mehet bele, hisz az is csodálatosan megfőtt. Majd a mártásból is keverek hozzá egy keveset, az ízfokozás kedvéért.
Jöhet a tálalás a klasszikus módon. A palacsintára helyezek egy adagot a masszámból és batyuszerűen behajtom. Megfordítom és meglocsolom a mártás öntettel. (Hmm, közben a telefonra pillantva látom, hogy volt két nem fogadott hívásom +81-es előhívó számról)
Meghintem némi tejföllel, petrezselyemmel és készen is vagyok.

Miután összetrombitáltam a családod, ismét kihasználva a helyválasztást, édesapán egyik kiváló vörös nedűjét megbontva, szervírozom a palacsinta csodát.

Szólj hozzá