2018. jún 18.

Cukkinis húsgolyók petrezselymes újkrumplival limeos répaágyon

írta: MeSh
Cukkinis húsgolyók petrezselymes újkrumplival limeos répaágyon

cukkinigolyopeterkrumplirepacsek.JPEG4 személyre
Elkészítés: 40 perc 

25
dkg csirkemell
1 db cukkini
2 gerezd fokhagyma
5 gr parmezán
50 dkg újkrumpli
2 marék petrezselyem
2 ek. libazsír
2 ek. margarin
2 szél répa
1 db lime
bors, só

A "könnyed, nyári ízkavalkád" meghatározása mellett, nálam pont ez szerepel. A csirkemell és cukkini tökéletes párost alkot. Az egyik a húsok, a másik a zöldsége kfiligrán topmodellje.
Ezért máris, összevágva a robotgépbe kerülnek. A fokhagymát is elegánsan belehelyezem. Miután alaposan megsóztam és borsoztam, jöhet a parmezán. Ez nemcsak, hogy összébb tartja majd a masszámat, de remekül hozzájárul az kellemes ízhez is.
Miután a turmixgép elvégezte a feladatát, meggyúrom a kicsi golyókat. Itt is már világosan látszik, hogy ezek nem fogják megülni a gyomromat. Ám, ha Te, x-size párti vagy top helyett, akkor csinálhatod marhából és babból nyugodtan. Úgyis lemozgod majd a kanapén a meccs előtt.
Félreteszem és elkezdem a krumplit. Addig is összeérnek az ízek valamennyire. De a párhuzam mentén, nem most fantáziálj, hogy miss Brazil és miss Ukraine, hogyan makraméznának neked egy shortot.
Az újkrumplikból kicsiket választok, mert nem szeretném felvágni. Így a végére a héja ropogós lesz, a belseje meg vajpuha.
Libazsírt használok, mert az jó, pont. Amint felolvadt, beleszórom a krumplikat. Átforgatás után fedőt teszek rá. 4-5 percig hagyom így. Után visszaveszem a hőfokot közepesre. Mivel a célom, nem a szénné égetés. Ha Neked az, mert új youtube videót csinálsz, akkor  eleve zsír helyett benzint használj.
Ebben a fázisban is kicsit sózom, borsozom, és magára hagyom 20 percre. Azért párszor megrángatom a serpenyőt, hogy átforogjanak a krumplik.
Egy másik kis edénybe olajat hevítek. Ezt sem maximális fokozaton teszem. Így is hamar és egyenletesen átsülnek a golyócskák.
Hogy ne csak kettő dolog készüljön egyszerre, megcsinálom menet közben a salit is. Előkapom a répát. Nem, véletlenül sem azt, a párhuzamok miatt. Kettő, három közepes nagyságú elég lesz.
Lereszelem és ráfacsarom a limeot. Miután ezt is sóztam, borsoztam, alaposan átforgatom. Ez ennyi.
Ha a krumpli elkészült - amit ellenőrzéssel lehet a legjobban ellenőrizni - kiveszem egy tálba. A margarint eloszlatva kenem rá. Azonnal elkezd szétfolyni rajta. Ettől kellemesen selymes lesz.
Rászóróm a petrezselymet is és beforgatom. Még melegében újra sózom.
A húsgolyók is elkészültek, jöhet a szervírozás. Már csak szólnom kell a saját modellemnek, hogy fáradjon az asztalhoz és hozzon magával egy palack fehérbort.

A petrezselymes újkrumpli már magában annyira zseniális, hogy ha megspékelem a salátával és a húsgolyokkal, azt sem tudom merre nézzek...Ja, de, tudom.

Szólj hozzá