Baconös parázs burgonya barna sörös hagymával
4 személyre
elkészítés 60 perc
50 dkg parázs burgonya
200 gr bacon
2 szál friss rozmaring
4 fej vöröshagyma
3 fokhagyma
1 ek. barna cukor
1 ek. worcestershire szósz
0,5 l Porter barna sör
kakukkfű, rozmaring
só, bors
Igazi buli kaja. Ott kell, hogy díszelegjen, tökéletes pompájában az asztal közepén. Egy baja van csak, seperc alatt elfogy.
A parázs burgonyák minél kisebbek, annál klasszabb falat lesz belőlük. Bár ha nagypofájú a társaság, akkor nem kell jófejeskedni. Vagy ha épp a "kamionosok és prostik" partija van Nálad.
Ha átmostam a krumplit, akkor az egyetlen időigényes műveletnek neki is fogok. Minden szemet betekerek rozmaringos szalonnával. Erre nincs módszer, ez jön, ősemberi, intuitív módon. Ugyanúgy, mint a nyársara húzás.
Miután készen vannak a (vízben áztatott) pálcikáim, beteszem a 175 fokra előmelegített sütőbe 20 percre. Majd 25 percre 225 fokon. Ropogjon a bacon. A zsírja úgyis megfőzi a krumplit odabenn.
A vöröshagymákat szálakra vágom és elkezdem olajon megpirítani. Kis idő elteltével hozzáadom a cukrot és a kakukkfüvet. Meglocsolom worcestershire szósszal. Sózom, borsozom. Alaposan átforgatom.
Már csak egy dolog hiányzik belőle. Ami belőlem is. a barna sör. Porter az eszméletlen karakteres és malátás. De ha mindenféle módon absztinens életet élsz, akkor Karamalz.
Fogom az egyik sört. Mert nem vagyok hülye. Azért mert ide egy kell, simán fél rekesszel veszek ebből a csodából. Szóval beleöntök kb. 1,5 decit. Hagyom, hogy elpárologjon kicsit és piruljon is. Majd ezt még 2x megteszem (fél deci az járulékos veszteség), míg istenesen össze nem érnek benne az ízek.
Épp időben, mert a nyársak is elkészültek.
Nem maradt más hátra, mint megkeresni az asztal közepét és ráhelyezni. Ahogy roppan a bacon és omlik a krumpli, már az is gyönyör. De a hagymától berosálsz.
A pluszban vásárolt Porterekkel, meg körbe lehet falazni.