2016. feb 28.

Füstölt sajtos-sonkás karajkatonák cajun-currys kukoricával és chilis-mézes ceruzababbal

írta: MeSh
Füstölt sajtos-sonkás karajkatonák cajun-currys kukoricával és chilis-mézes ceruzababbal

img_4032.JPG6 személyre
elkészítés 70 perc

9 szelet karaj
9 szelet sonka
40 dkg reszelt füstölt sajt
36 szelet bacon
1 kg fagyasztott kukorica
1/2 kg ceruzabab
1 chili paprika
Cajun, Curry,
Margarin
Só, bors


Hosszabb a neve, mint az elkészítése, aggodalomra semmi ok. Az hogy finom, az meg evidens.
Miután egyből kimatematikáztam, hogy fejenként 1,5 szeletnyi fog jutni – ami a végén úgysem releváns, mert karikára vágom és összekeverem - fegyvernemet választok, ala klopfoló (magyarosan: húspotyoló).
A húsokat úgy potyolom, hogy fóliát teszek rá. Így nincs fröcskölés és pánikszerű: „úristen hogy jön ki a folt a kedvenc pólómból, hogy lehettem ilyen ökör, hogy ebben főzök”, rémült kiabálás.
A szép, vékony húsra teszek reszelt sajtot, arra sonkát, majd szorosan feltekerem. Azért, hogy ne nyíljon szét és folyjon ki a sajt, na meg persze az íze kedvéért, körbefogatom a baconnel (a tuti az, hogy legelőször hosszába fogatom eggyel). Tepsibe vele. Egymás mellé mindet. Kevéske vizet öntök alá, hogy ne égjen le az alja. Mehet a sütőbe, fólia alatt 200 fokon 35 perce, majd fólia off, és 250 fokon 15 perc pirítás. Míg odabenn szolizik, készítem a köreteket.
A kukoricát nemes egyszerűséggel beleteszem a serpenyőbe, ahol már 15-20 dkg margarin éppen elkezdett izzadni. Ha keményből puha lett, akkor jó a fűszerezés szempontjából. Más esetekben ez a fordított szilárdulási folyamat hátrányos...
Beleszórom a cajunt és a curryt. Kb. 1-1 kiskanállal, de bátran lehet többet is. 5-10 percig forgatom és kész is.
Kiöntöm és félreteszem, mert ugyanazt a serpenyőt használom a babhoz is. Vagy mert ez az egy van, vagy csak mert baromi takarékos vagyok.
A ceruzababot (rá fogsz jönni miért ez a neve, nincs segítség), fedő alatt, margarinon 10 percig párolom. Semmiféleképpen sem tovább, mert az a jó, ha roppanós marad a végén. Ezután rakok bele egy kiskanál mézet és az apróra vágott chili paprikát. Itt azért figyeljünk oda, hogy előtte megkóstoljuk a paprikát, mert lehet olyan csípős, hogy az egészből zöld lávát csinál.

Az egész együtt erőteljes, ám nagyon remek ízkombinációt alkot. Természetesen sört inni kell hozzá. Ráadásul búzasört, azzal az igazi. Plusz, így a citrom is elfogy végre, amit két hete bontottunk és fonnyadozik már.

Szólj hozzá