2015. máj 17.

Túrókrémmel töltött gomba

írta: MeSh
Túrókrémmel töltött gomba

juhtorokremmel_toltott_gomba01_02.jpg3 személyre
elkészítés 40 perc

10 db csiperke gomba
25 dkg tehén vagy juhtúró
1 tömlős krémsajt
1 fej vöröshagyma
20 dkg bacon
½ doboz tejföl
szerecsendió, só, bors

Ez a túrókrém egyszerű és nagyon finom. Épp ezért gombába kellett töltenem.
A gombák lehetőleg egyforma nagyságúak legyenek. De csak akkor, ha igazságos fajta vagyok. Mert ha vendégek jönnek, sokkal viccesebb nézni, hogy hogyan osztják meg maguk közt a méreteket. Még egy pszichológiai jellemrajzot is készíthetünk ez alapján.
Gombával semmi más dolgom nincs, csak szár eltávolítás és dörzsöléses mosás. Jó, a közepét kicsit szabályosra vájom. Apró csalás, mint a szilikon kebel.
Úgyhogy jöhet a túrókrém. Ide most egy egységet használok
. Ezek az alapjai. Sokszorosíthatjuk - mint Angelina Jolie pucér naptárját – vendégseregtől, alkalomtól függően. S az hozzávalók is egységekben kaphatóak, egyértelműen porciózva.
Előkapom a műanyag tálat és beleszórom a túrót. A tömlős sajton lyukat vágok és - mint elmúlt negyven évben minden gyerek - mosolyogva belenyomom azt is. Tejföl is landol az elegy tetején. Sózom és szerecsendiózom. A hagymát és a bacont apróra vágom és serpenyőben megpirítom. Majd utána hozzáteszem. Előkapom a turmixgépet és keverem-kavarom, míg krémes nem lesz. Kóstolni kötelező, mert a keverővillára alaposan ráragad a cucc. Szigorúan csak kibiztosítás után! Nyelvet nem elveszteni.
A krémet kiskanállal a gombába töltögetem és kivajazott tepsiben egymásmellé rakom. Sütőben 200 fokon 20 perc alatt kész is.
Köretnek bármit adhatok hozzá, mert mindennel jó lesz. Ha csak folyékony kenyér akkor is.

Ha vendégseregnek csinálom, akkor tálalás után figyelem az eloszlást és az újonnan érkező, „nem szeretem a gombát, de a krémet kikaparom belőle, jó?”, és a „szerecsendióra allergiás vagyok” felszólalásokat.

Szólj hozzá