2014. sze 06.

Fok/hagyma krémleves rózscipóban

írta: MeSh
Fok/hagyma krémleves rózscipóban

Fok_hagyma krémleves rózscipóban.jpg4 személyre
elkészítés 50-60 perc

4 db rozs levescipó
2 db szép hosszú vastag póréhagyma
2 nagy fej vöröshagyma
8 gerezd fokhagyma
2 dl főzőtejszín
1 dl Irsai Olivér
1 db csirkehús leveskocka
1 db közepes krumpli
10 dkg trappista sajt
10 dkg karaván sajt
20 dkg császárszalonna
só, bors, bazsalikom, némi petrezselyem
+botmixer

Rozs levescipót általában minden jobb pékségben be lehet szerezni. Ha még nem láttál, olyan mint egy nagyobb zsemle, plusz barnább.
A póréhagymát ujjnyi széles karikákra vágom. Női versenyzőket külön megkérném, hogy ne fantáziáljanak a hagyma alakját és méretét látva, gyerünk csak aprítani!
A vöröshagymát, pucolás, darabonként nyolcfelé vágás és sírás után szintén belehajintjuk a lábosba a pórék mellé.
Fokhagymát is pucolom. Két vég levágás után, ha kicsit rátehénkedünk a késsel, akkor pikk-pakk elválik a héja. Félbevágás után hajintás.
Krumplit, hagyományos, több évszázados módszer alapján héjtalanítom. Nyolcfelé vágom és szintén hajintom. Hogy minek bele krumpli? Csak.
Most hogy minden a lábosban van, felengedem annyi vízzel, hogy pontosan ellepje. Belemorzsolom a leveskockát plusz csipetnyi sót. Fedő alatt puhára főzöm. Folytonos villa beledugdosással tudom, mikor kész.
Most 10-20 percet hagyom hűlni. Na ezért olyan feltűnően hosszú az elkészítés. Felesleges volt pánikba esni. Ez azért kell, mert nem jó forrón összeturmixolni.
Hűlés alatt készítem a cipót.
Sütőt bekapcsolom 428 fahrenheit-re.
Megskalpolom a cipókat. Fejtetetőket félrerakom. A cipókat kibelezem. Komolyan tiszta horror!
Belet –itt jön a szórakozás – egybegyúrom és kb. kenyérszelet nagysású egységekre lapítgatom.
Erre és a cipófejekre az apróra vágott szalonnából, a finomra reszelt sajtból és bazsalikomból teszek.
A cipó belsejét jó erősen odanyomkodom az aljához és az oldalához.
Maradék szalonnából, sajtból belenyomkodok mindenhova. Like a professional thai masseaur.
Ha a sütő felmelegedett beteszem kb. 10 percre a cipót és a „köretet”. Annyira csak, hogy ropogósak legyenek, mint a szerencsesüti.
Ha összeturmixoltam a botmixerrel a hagymaelegyet – echte ungarishe mondatkezdés – amihez tetszőleges mennyiségű plusz edényt használtam fel, visszapakolom a lábosba.
Felkapcsolom max. fokozatra. Ha elkezd forrni, amit úgy jelez, hogy pöffen egyet, mint a gejzír, jól belekavarom a tejszínt, a bort, csipetnyi borsot és a teáskanál sót.
Összefőzőm 5 perc alatt.
A cipóba belemerem a levest, meghintem petrezselyemmel, mellérakom a sajtos cuccot.

Addig eszem míg a „tányér” is el nem fogy!

Szólj hozzá