DiliChef

Az ételek pont olyan harmonikusak és szépek, mint az élet. Étkezz úgy, ahogy élni szeretnél. :)

2025. júl 06.

Parenyicás-cukkinis gomba paradicsom ágyon

írta: MeSh
Parenyicás-cukkinis gomba paradicsom ágyon

parneyica_gomba.jpgszemélyre
Elkészítés: 45 perc

4 nagy portobello
1 nagy, egyenes cukkini
150-200 g füstölt vagy natúr parenyica
1 fej nagy vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma

200 g érett koktélparadicsom
1 darabos paradicsom konzerv
1 tk. majoranna, kakukkű
Só, bors

Meglepően finom étel, jóféle ízkombinációkkal. Némi kézügyesség kell azért hozzá, ha szép formákat szeretnénk.
Nomeg egy jóbarát, aki isteni kézműves parenyicával lát el. Javaslom, ha tehetitek, akkor, ha sajtról van szó, keressétek mindig a kis manufaktúrákat.
Mint pl. a CseRo-Sajt üzemet, ahol teljesen kézzel készült, adalékmentes sajtokat állítanak elő Rezi környékén.
Papírtörlővel letisztítom a kalapokat. Of the gomba of course. Nem mosom, mert akkor elázik.
Majd a szárát ...

Tovább Szólj hozzá

2025. máj 24.

Pasta verde

írta: MeSh
Pasta verde

spenteszta02.jpgszemélyre
Elkészítés: 30 perc                                                                                                                             
    
300 spenótos spagetti
30 dkg csiperke gomba
1 db kápia paprika
15 dkg aszalt paradicsom
1 fej lilahagyma
4 gerezd fokhagyma
100 ml zab főzőkrém
2 ek. sörélesző pehely
1 tk. őrölt majoránna
1 tk. őrölt oregánó
1 tk. bors
1 tk. só


Az előre zöldséggel bekevert tészták nemcsak színben dobják fel az ételt, hanem ízben is adnak egy pluszt. Már benne is van a citrom, kurkuma és spenót. Úgyhogy azonnal le is kapom az áruház polcáról, amíg időszakos árukészleten van.
Ehhez egy ...

Tovább Szólj hozzá

2025. máj 17.

Ciprus wrap

írta: MeSh
Ciprus wrap

cekla_wrap.jpg4 személyre
Elkészítés: 60 perc                                                                                                                                      
    
6 szelet céklás tortilla
20 dkg gomba
30 dkg vegán gyros
231 fej lilahagyma
20 dkg koktélparadicsom
1 db sárga kaliforniai paprika
1 db padlizsán
1 szál póréhagyma
2+1 gerezd fokhagyma
2 dl vegföl
2 ek. olívaolaj
1 tk. őrölt oregáno
1 tk. őrölt kakukkfű
1 tk. őrölt bazsalikom
1 ek. friss kapor
bébispenót
só, bors


Tökéletesen megfelelünk a wrap alapkövetelményinek - tortillába lesz tekerve, töltelék változatos és ízletes, melegen, de akár hidegen is ...

Tovább Szólj hozzá

2025. ápr 13.

Töltött gömbcukkini

írta: MeSh
Töltött gömbcukkini

gombcukkini01.jpg4 személyre
Elkészítés: 30 perc                                                                                         
    
4 db gömbcukkini
200 g csiperkegomba
4 gerezd fokhagyma
2 fej vöröshagyma
1 tk. szójaszósz
1 db zöldség leveskocka
reszelt füstölt sajt

A gömbcukkini jópofa kis péntanque golyónak néz ki. Pompás kis darabok.
Emellett enyhén édesebb, aromásabb, mint hosszúkás testvére. Íze egy picit intenzívebb lehet. Húsosabb, tömörebb szerkezetű, különösen a héj közelében, ez azt is jelenti, hogy sütve, töltve jól tartja az alakját.
Miután kiszedtem a belsejét, apróra darabolom. S ezt teszem a gombával is.
A hagymákat apróra vágom és kevés olajon ...

Tovább Szólj hozzá

2025. ápr 06.

Fekete lencse dahl kurkumás rizzsel

írta: MeSh
Fekete lencse dahl kurkumás rizzsel

feketelencse.jpg4 személyre
Elkészítés: 30 perc                                                                                
    
300 g beluga lencse
400 g darabos paradicsomszósz
165 ml kókusztej (17-19%)
450 ml zöldség alaplé
100 g bébispenót
5 gerezd fokhagyma
1 fej vörös hagyma
1 hüvelykujjnyi friss gyömbér
1 ek. őrölt kurkuma
1 ek. őrölt tandoori massala
1 ek. őrölt madras curry
1 tk. őrölt kömény
1 tk. őrölt koriander
1 ek. só
1 tk. bors

Ha túllépünk a, Szilveszterkor a bőséges pénzáradat miatt együnk klasszikus barna lencsét kategórián, és tágítjuk az ismereteinek, akkor igazán jó élményekben lehet részünk.
A dahl-okhoz leggyakrabban vörös lencsét használnak, mert ...

Tovább Szólj hozzá

2025. már 30.

Sült zöldségek - sajt fondue

írta: MeSh
Sült zöldségek - sajt fondue

sult_zoldseg-sajt_fondue.jpg4 személyre
Elkészítés: 60 perc                                                                                                                             
    
250 g  camembert sajt
250 g teljes kiőrlésű vekni
3 db édesburgonya (közepes)
1 db gömb cukkini (vagy sima)
2 db kaliforniai paprika
8 db gombafej
2 fej lilahagyma
1 fej vöröshagyma
1 szál póréhagyma
3 gerezd fokhagyma
3 ek. olívaolaj
1 tk. őrölt oregáno
1 tk. őrölt kakukkfű
friss bazsalikom
friss metélő petrezselyem


Minimális ajánlás zöldségek terén átlagembereknek, heti 10-15 különböző fajta. Ez lenne az ideális mennyiség alsó szintje.
Ezzel az étellel pikk-pakk meg is ...

Tovább Szólj hozzá

2025. már 22.

Édesburgonya tekercs

írta: MeSh
Édesburgonya tekercs

tekercsedes03.jpg2 személyre
Elkészítés: 40 perc                                                                                                                    
    
3 db édesburgonya (közepes)
25 dkg cheddar 
200 g vegán gyros
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl
1 ek. szójaszósz

rukkola
petrezselyem

Vidám, könnyű, finom. Alig kell hozzá pár hozzávaló, hogy meglegyen a kellemes falatozás.
Édesburgonya vásárláskor érdemes egy kicsit elidőzni, válogatni, hogy egységes henger formájúak legyenek. Mert hát fel tud venni bármilyen formát. Ám nem átesni a piacos, korosodó hölgy érzésbe és negyed órán keresztül összetapperolni mindet.
Ha ...

Tovább Szólj hozzá

2025. feb 09.

Vegán krumplileves pirított/paprikás tofuval

írta: MeSh
Vegán krumplileves pirított/paprikás tofuval

vegan_krumplileves02.jpg4 személyre
Elkészítés: 50 perc 


50 dkg sárga burgonya

2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3 szál angol zeller
200 ml zab főzőkrém
300 ml zabtej
400 ml zöldségalaplé
5 dkg növényi margarin
1 nagy marék vegán sajt
1 ek. liszt (púpos)
2 ek. sörélesztőpehely
1 ek. kurkuma
1 tk. őrölt pirosparika
1 tk. őrölt feketebors
1 tk. őrölt szerencsendió
1 tk. őrölt gyömbér
marék snidling
Tofuhoz:
200 gr füstölt tofu
1 ek őrölt pirospaprika
1 ek. szójaszósz
1 tk. agave szirup
2 ek. sűrített paradicsompüré


Amint megláttam ezt egy internetes platformon, annyira összefutott a nyál a számban, hogy rögtön indulnom is kellett a hiányzó alapanyagokért a boltba.
S jól is tettem, mert pompás lett.
Egy lábosban a margarinon megdinsztelem az apróra ...

Tovább Szólj hozzá

2025. jan 25.

Paprika krémleves

írta: MeSh
Paprika krémleves

paprika_kremlaves.jpg4 személyre
Elkészítés: 50 perc 


80 dkg kápia paprika

1 szál póréhagyma
1 fej fokhagyma
1 közepes burgonya
1 közepes sárgarépa
friss bazsalikom, rozmaring
1 liter zöldségalaplé
200 ml zab főzőkrém
2 ek. sörélesztőpehely
1. tk. massala
folyékony füst
só,bors

A krémlevesek előnye, hogy tartalmasak, könnyű elfogyasztani őket és az emésztést csak annyira terhelik meg, mint hópehely a fa lombkorona tetejét.
A paprikát kicsumázom, a póréhagyma zöld, fás részét levágom, a burgonyát és a répát megpucolom.
Majd ezeket egy tepsibe helyezem a fokhagymával együtt.
Meglocsolom egy adag olíva olajjal és átforgatom. Ez egyéni. Egyes séfeknél a leheletnyi só is egy fél bödön. Biztos nagy a tüdejük.
Hamár só, akkor azzal is megszóróm.
A ...

Tovább Szólj hozzá

2025. jan 18.

Chili sin carne

írta: MeSh
Chili sin carne

chili_sin_carne.jpg4 személyre
Elkészítés: 50 perc                                                                                                           
    
240 g vörösbab (1 konzerv nettója)
140 g csemege kukorica
400 g darabos paradicsom konzerv
2 fej lilahagyma
8 gerezd fokhagyma
2 db kápia paprika
1 db kis chili paprika
2 szár zeller (angol)
1 csésze bulgur
5 dl zöldség alaplé
1 ek. őrölt oregánó
1 ek. őrölt római kömény
1 ek. őrölt madras curry (érős)
1 tk. chili pehely
1 tk. őrölt fahéj
1 tk. őrölt gyömbér
1 tk. őrölt füstölt pirospaprika
1 tk. őrölt koriander
1 tk. bors
1 tk. só
2 ek. szójaszósz


Amit mi csak csilisbabnak hívunk, lenne az alap. ...

Tovább Szólj hozzá

2025. jan 11.

Vegán Cubano szendvics

írta: MeSh
Vegán Cubano szendvics

vegan_cubano_1.jpg2 személyre
Elkészítés: 35 perc                                                                                                  
    
2 db 25 cm-es baguette 
225 g jackfruit (1 konzerv nettója)
2 db nagy narancs
1 db lime
100 g füstölt tofu
5 szelet vegán felvágott (Viodeli)
5 szelet vegán sajt (Vemondo armonatic)
7 gerezd fokhagyma
1 fej lilahagyma
1 ek. őrölt kakukkfű
1 ek. őrölt oregánó
1 ek. őrölt kömény
1 tk. só
1 tk. bors
2 ek. szójaszósz
Dijoni mustár
Csemege uborka
Folyékony füst

Nagyon finom falatozni való, nővényi alapú változata.
A cubano szendvics egyik kulcsfontosságú összetevője most jackfruit lesz.
A kubai stílus onnan jön, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

2024. dec 27.

Csicseriborsó-édesburgonya curry

írta: MeSh
Csicseriborsó-édesburgonya curry

csicseri-edesburi_curry.jpg4 személyre
Elkészítés: 50 perc                                                                                         
    
2 közepes édesburgonya 
400 g kész csicseriborsó
400 g darabos paradicsomszósz
165 ml zab főzőtejszín
5 gerezd fokhagyma
2 fej lilahagyma
1 ek. őrölt kurkuma
1 ek. őrölt tandoori massala
1 ek. őrölt madras (csípős) curry
1 tk. őrölt kömény
1 tk. őrölt gyömbér
1 tk. őrölt koriander
1 ek. só
1 tk. bors
2 marék petrezselyem

Ezek az egy tál curry-k valami zseniálisan finom étkek. Az indiai fűszerek variálásával lehet mindig kihozni egy-egy olyan ízkombó végeredményt, amik egyediek is. Mintha csak a DJ játszana a potméterrel.
A ...

Tovább Szólj hozzá

süti beállítások módosítása