DiliChef

Mert folyton csak a DuMa...

2020. jún 17.

Avokádós-tonhalas penne

írta: MeSh
Avokádós-tonhalas penne

jqen0512.JPEG2 személyre                                            
Elkészítés: 20 perc                                             
    
150 gr teljeskiőrlésű penne
2 db zellerszár
200 gr fagyasztott zöldborsó
150 gr (nettó) tonhal olíva olajban
1 érett avokádó
200 gr natúr görög joghurt
2 ek. friss kapor
1/2 citrom leve
1 ek. dijoni mustár
2 gerezd fokhagyma
só, bors, chili

Van benne minden, amit még nem jutott eszembe kombinálni eddig egyszer sem, egy tésztában. S meglepően finom lett a végeredmény. Kicsit mancsos, de ez mikor volt baj? Így kezdjük életünk elején is a szilárd táplálékfelvételt.
A penne megfőzése a klasszikus módon folyik. Ehhez, ha kell segítség, akkor a ...

Tovább Szólj hozzá

2020. jún 10.

Gombás-spenótos-sonkás quesadilla tavaszi salátával

írta: MeSh
Gombás-spenótos-sonkás quesadilla tavaszi salátával

d861d6fd-2032-4fd2-8b6c-cc1224a0d2cf.JPEG4 személyre                                            
Elkészítés: 30 perc                                             
    
8 kukorica tortilla lap
20 dkg gomba
200 g spenót
20 dkg fekete erdei sonka
sok-sok reszelt vegyes sajt
2 gerezd fokhagyma
3 féle kaliforniai paprika
2 nagy paradicsom
1 marék snidling
olívaolja
só, bors

Továbbra is nagy kedvenc. Könnyen elkészíthető és számtalan variációban tálalható. Nálam már rég kigolyózta a pizzát is.
Olyat készítek, ahol azért összhang van az összetevők között. Kellemesen keverednek az ízek.
Csinálhatsz nyugodtan csak húsosat is a teljes Brehm határozó alapján, ha akkora macsó vagy, mint a Himalája.
Egy nagy serpenyőben, ami ...

Tovább Szólj hozzá

2020. máj 31.

Muszaka

írta: MeSh
Muszaka

muszaka.JPEG6 személyre                                                     
Elkészítés: 90 perc                                                      
    
50 dkg darált marha/bárány
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 db padlizsán
2 db cukkini
4 db krumpli
2 dl paradicsompüré
2 dl száraz vörösbor
4 szem szegfűszeg
1 ek. fahéj
1 kk. szerecsendió
1 csipet kardamon
só, bors
olívaolaj

besamelhez:
60 g liszt
60 g vaj
8 dl tej
2 tojás
5 dkg reszelt parmezán
só, fehér bors, szerecsendió,

Hús, zöldségek, krémes mártás in one. Mindenevők előnyben.
Ez nem a titkos recept lesz, amit Helios osztott meg velem egy üveg Metaxa felett Cipruson, hanem ahogy én a legjobban szeretem.
A ...

Tovább Szólj hozzá

2020. máj 06.

Rákos szendó

írta: MeSh
Rákos szendó

rakosszend.jpg4 személyre                                            
Elkészítés: 30 perc                                             
    
400 g garnéla
6 gerezd fokhagyma
2 olívás ciabatta
30 dkg feta sajt
2 db cukkini
2 db padlizsán
2 db répa
friss rozmaring 
zöldfűszerek
só, bors 

Már most szólok, hogy éberen kell figyelni mikor elkészül, mert asszonypajtás óriási vigyorgások közepette befalja az egészet, ha csak egy pillanatra is elfordulok.
Persze hogy, mert zseniális ízkombó, s könnyen megvan.
A garnéla egyszerűen mirelit. Ami nagyon hamar felenged. 
Nemsokkal több idő kell neki, mint amíg elkészítem a többi részét a szendónak.
Felvágom a ciabattát. Átlósan, mert úgy ...

Tovább Szólj hozzá

2020. ápr 27.

Hentes Tokány

írta: MeSh
Hentes Tokány

1cded246-97e9-4f79-9f8a-a9107912f3a2.JPEG4 személyre                                            
Elkészítés: 100 perc                                             
    
60 dkg sertéscomb vagy lapocka
10 dkg füstölt csemege szalonna
5 dkg bacon
15 dkg sertés sonka
15 dkg csemeg uborka
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 konzerv sűrített paradicsom (7dkg)
1,5 dl csemege uborka leve
só, bors

Vélhetően voltak orosz felmenőim vagy valamelyik előző életemben voltam Russkiy, hogy ennyire imádom az uborkásan zseniális ételeket. Szóval az időráfordítás abszolút megéri.
Nem kell végig mellette állni, de több etapos a történet.
Előkészítem a hozzávalókat, hogy már csak menetrendszerűen bele kelljen majd dobálni a ...

Tovább Szólj hozzá

2020. ápr 11.

Tavaszi lepénykenyér

írta: MeSh
Tavaszi lepénykenyér

255051e5-f82c-4d9f-b44c-1a33d9e21248.JPEG4 személyre                                            
Elkészítés: 90 perc                                             
    
tészta:
900 g liszt
7 g instant élesztő
300 ml tej
225 ml víz
75 ml olíva olaj
1,5 tk. só
1 db répa
6 db póréhagyma
2 db kápia paprika

kenegető:
2 gerezd fokhagyma
250 ml tejföl
1 marék snidling
6 levél bazsalikom
só, bors

Íze felidézi a tavaszi frissesség élményét, mintha a mezőn rohangálnánk. Ami lehet jobb is lenne, ha ugyanolyan fokhagyma imádó vagy, mint én és dupláztad a mennyiséget a kenegetőben.
Rettentő egyszerűen elkészíthető étek. Persze a kelesztés miatt kell hozzá némi idő (mint minden kenyérhez), így ha utolsó pillanatos ...

Tovább Szólj hozzá

2020. jan 31.

Brokkolis-gombás üvegtészta

írta: MeSh
Brokkolis-gombás üvegtészta

f08011c2-e289-43c8-90f8-5ab19c6f086f.jpg2 személyre                                            
Elkészítés: 30 perc                                             
    
150 g üvegtészta
1 fej normál nyers brokkoli
250 gr csiperke gomba (barna)
2 ek. méz (erdei)
2+3 ek. szójazósz
3+2 ek. olívaolaj
1 ujjnyi (hüvelyk) gyömbér reszelve
2 gerezd fokhagyma
1/2 lime leve


Már a LIDL-be is nagyon pöpec üvegtésztát lehet kapni. A megnevezés sajna nem az, mit gyerek fejjel gondoltam, s láttam valahol egy nevenincs csatornán, hogy a tészta, akkor "aldente", ha odavágva az ablakhoz, rátapad. Pedig jóanyám mennyire szerette ezt a módszert.
Viszont csak később lesz rá szükség, mert mindössze 3 perc alatt megfő.
A brokkolit alaposan ...

Tovább Szólj hozzá

2019. dec 26.

Sütőtökös-spenótos lasagne

írta: MeSh
Sütőtökös-spenótos lasagne

sutotokos-spenotos_lasagne.JPEG6 személyre                                            
Elkészítés: 70 perc                                             
    
12 lap lasagne tészta
70 dkg sütőtök
250 g ricotta sajt
20 dkg Lustenberger 1862 sajt
10 dkg parmezán sajt
5 dkg cheddar
200 g bébi spenót
100 g teavaj
10 dkg serrano sonka
5 gerezd fokhagyma
5 db zályalevél
2 dl tej
1 ek. búzaliszt
4,5 dl alaplé
1/2 szár rozmaring
só, bors
szerecsendió

Zseniális ízvilágú lasagne. Ha a tetejéről elhagyjuk a sonkát, akkor a húsmentes életet folytató embertársaimnak is szeretettel ajánlom, hogy kóstolják, egyék. Még az is lehet, hogy Garfield dobná  a klasszik verziót ezért azonnal. Na jó...nem, Ő nem. Aki dagadt ...

Tovább Szólj hozzá

2019. dec 10.

Baconös cukros kalács pestóval és sült kukoricával

írta: MeSh
Baconös cukros kalács pestóval és sült kukoricával

d77232b2-183d-4ddb-9f53-c1c45cfbab71.JPEG2 személyre                                            
Elkészítés: 30 perc                                             
    
2 kerek cukros kalács
pesto, bacon
1 cső kukorica vagy konzerv
chili paprika
kukoricaliszt, rízsliszt
masala, cajun
só, törtbors
fogpiszkáló

Elvetemült kedvében az ember hajlamos olyan dolgokat összetenni, ami amúgy nem junta eszébe. Ezen pillanatok egyikében dobtam be a kosárba a kalácsot, a bacont és a pestót.
A kukorica évszakfüggő. A cső kukorica a legjobb, így szebb formát is lehet elérni. Ha nyet található, akkor meg ott a konzerv.
A törzsét, a fogpiszkálók nagyságát alapul véve, felvágom. Úgy, hogy maradjon fogási felület is rmajd rajta. ...

Tovább Szólj hozzá

2019. nov 29.

Pankós lazac burger kapris-kapros mártással és grill zöldségekkel

írta: MeSh
Pankós lazac burger kapris-kapros mártással és grill zöldségekkel

panko_lazac.jpgszemélyre                                            
Elkészítés: 70 perc                                             
    
10 db gyorsfagyasztott lazacburger (100g-os)
cukkini, padlizsán, zeller, répa, gomba
citromlé
só, bors, zöldfűszerek

Mártás
1 reszelt vöröshagyma
1 púpos ek. magvas dijoni mustár
1 ek. aprított kapor
1 gerezd fokhagyma
1 ek. liszt
1 fiola kapribogyó + lé fele
30 ml tejszín, 20%-os

Morzsa
1/2 panko morzsa
1 ek. aprított petrezselyem
2 gerezd reszelt fokhagyma
Olaj 

Ez egy nagyon csinos kis étel, remek ízekkel operálva. Ráadásul könnyed is, így este lelkiismeretfurdalás nélkül ihatok meg egy korsó szüretlent, negyed kiló mogyoróval kísérve.
A panko ...

Tovább Szólj hozzá

2019. okt 03.

Fokhagymás-rukkolás garnéla spagetti

írta: MeSh
Fokhagymás-rukkolás garnéla spagetti

garni.JPEG3 személyre                                            
Elkészítés: 30 perc                                             
    
200 g garnéla
100 g rukkola
6 gerezd fokhagyma
30 dkg spagetti tészta

5 dkg margarin
só, bors  

A hűvösebb idő beköszöntével hajlamosak vagyunk azonnal depresszióba esni. Úgyhogy mielőtt a klaviatúra DFGHJ fordított lenyomata virítana a homlokunkon, gyorsan nosztalgiázzunk egyet máris.
A tengeri herkentyűk mindig finomabbak a lakhelyükhöz közelebb. Mint pl. Anconában. Jobban is esik ott, a napsütésben, és olcsóbb is (persze a 2*1100km benzinpénzt most nem számolva).
A garnéla beszerzés az egyetlen, nehezebb folyamat itthon. Ott több van a boltban, mint ...

Tovább Szólj hozzá

2019. máj 07.

Fügemustáros tofu szendvics

írta: MeSh
Fügemustáros tofu szendvics

fugemusti_tofu.JPEG2 személyre                                            
Elkészítés: 30 perc                                             
    
1 óriás bagett
30 dkg tofu
10 db füge
5 gerezd fokhagyma
4 ek. dijoni magos mustár
2 ek. mustár
2 ek. balzsmaecet
rukkola 
reszelt répa
Provance-i fűszerkeverék
cukor, só, törtbors  

Ha egy kis változatosságra vágyunk, ami nem azt takarja, hogy a munkahelyi ebéd gyanánt elfogyasztott sült krumpli mellé, őrült módon, nem ketchupot nyomunk, hanem majonézt, akkor próbáljunk ki egy új szendvicset.
Egy vega szendvicset, ami ráadásul finom. Kevés macerával.
A tofu olyan, hogy önmagában teljesen íztelen, s erre hivatkozva nem nagyon szeretik. Mondjuk nem ...

Tovább Szólj hozzá

2019. feb 12.

Cukkinis-gombás Soba

írta: MeSh
Cukkinis-gombás Soba

soba.JPEG2 személyre                           
Elkészítés: 20 perc                                    
   
2 fej vöröshagyma
1 póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
15 dkg csiperke 
gomba
1 db cukkini
150 g soba tészta
szójaszósz
só, bors

Kezdhetnénk egy klasszikus Hacsek és Sajóval, hogy "-Mi lesz az ebéd?" "-Szoba." "-Nem azt kérdeztem, hogy hol eszünk." Ám ennyire viccesek véletlenül sem szeretnénk lenni.
A soba (そば) japánul hajdinát jelent. S az ebből készült tészta, igen könnyen és gyorsan elkészíthető. A színe is ennek köszönhetően barnás.
Körülbelül 3-5 perc alatt megvan. Ezért a legvégén készítem el. Úgyhogy most nem kell megvillantani a parallel főzési tudományomat. Egymás után ...

Tovább Szólj hozzá

2019. jan 27.

Ír kéksajtos póréhagymaleves

írta: MeSh
Ír kéksajtos póréhagymaleves

20692fdf-27f3-40eb-b542-d32e614b2ccc.JPEG4 személyre                                   
Elkészítés: 35 perc                                    
   
3 póréhagyma
120 g ír Cashel Blue sajt
100 g ír Lakeshore wholegrain mustard (with whiskey)
15 g liszt
1,5 l csirke alaplé
50 g margarin
2 ek. olaj
só, bors

Azt, hogy az Írek egy kicsit különc népség, mindig is tudtuk, és hogy a mustárjukba whiskey van, az annyira meglepő, mint hogy a zebra csíkos.
Viszont ez az egyszerűnek mondható leves, meglepően finom. Az a pár alapanyag, ami kell, tökéletesen illik egymáshoz és kombinálnak egy pazar étket.
Mondjuk a beszerzéséhez, vagy épp haza kell térni egy ír kocsmatúráról vagy az átutazóban levő Gallagher havert megkérni, hogy dobja már ...

Tovább Szólj hozzá

2019. jan 20.

Chorizo szivarok

írta: MeSh
Chorizo szivarok

38b60437-e90d-4a67-8c79-c8451602b47d_1.JPEG4 személyre                           
Elkészítés: 40 perc                            
  
200 g chorizo kolbász
2 csomag réteslap
1 fej lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
2 szelet bacon

4 ek. szójaszósz
1 csomó metélőhagyma
1 ek. dijoni mustár
1 db lime
1 tk. curry
1 tk. korriander
1 tk. cajun 


Ezzel nem füstölöd ki a barátaid és nem megy a tüdődre. Ellenben finom, mennyei az illata és a megfelelő helyre kalandozik a gyomorba. A Whiskeyt is nyugodtan elhagyhatod. Inkább sör legyen behűtve, mert erősen fűszeres és sós lesz a végeredmény.
A chorizo spanyol kolbász, kicsit zsírosabb és eltérőbb fűszerezésű, mint a gyulai vagy a csabai.
Ezen a ponton természetesen a pincéből előszivárgó ősmagyarok, ...

Tovább Szólj hozzá

2019. jan 02.

Pazar lazacburger

írta: MeSh
Pazar lazacburger

lazacburger.JPEG6-8 személyre                    
Elkészítés: 160 perc                     
 
1 kg. (10 db-os) fagyasztott lazacpogácsa
35 dkg szárított paradicsom
3 dl főzőtejszín

4 gerezd fokhagyma
1 ek. oregáno
Rukkola
Bucihoz:
100 ml tej
100 ml céklalé
2 ek. kristálycukor
20 g élesztő
60 dkg liszt
40 ml étolaj
1 tk. só
1 db tojás
100 ml natúr joghurt

Ennél prímább burgerpartira nem is hívhatnád a vendégeket.
Először is lazac van benne, ami nem mindennapi, és az egyik legfinomabb hús, kerek e világon.
Másodszor, az öntet szárított paradicsomos. Ez páratlanul jó ízkombinációt alkot a halacskával.
Végezetül a buci meg rózsaszín. Ettől lesz kerek a látvány. Ma tuti ezt festené meg van Gogh napraforgók helyett.
Igaz, úgy ...

Tovább Szólj hozzá

2018. dec 17.

Gluténmentes vega pizza

írta: MeSh
Gluténmentes vega pizza

c5b64b8b-2194-44dd-8478-74d83a1ae3a0_1.JPEG2 személyre              
Elkészítés: 65 perc               

2 db cukkini 
1 tojás (L)
5-10 dkg reszelt parmezán 

3-4 nagy gerezd fokhagyma
2 dl tejföl 
1 db lilahagyma
1 db kaliforniai paprika
4 fej gomba
Mozzarella 
só, bors  

Nagyon könnyű és finom kis étek ez. Az ünnepi zabálások előtt, ahol a szokásos két kiló fel fog ugrani, pont ideális is. Majdnem mindenki számára. Sajnos a laktóz érzékenyek ma sem jártak jól. Kenhetnek paradicsomos alapot, de az nem passzol.
A cukkiniket felvágom szálasra és felteszem lábosban. De csak addig, hogy felforrjon a víz. Utána már veszem is le. Pont elég, hogy kicsit puhuljon. Ha van pároló edényed akkor abban csináld...majd töröld át, csomagold be szépen, kösd át masnival és ...

Tovább Szólj hozzá

2018. dec 11.

Mézes-mustáros fogóshusi nyomott krumplival

írta: MeSh
Mézes-mustáros fogóshusi nyomott krumplival

mezes2139.jpg2 személyre         
Elkészítés: 65 perc          

6 db csirke alsócomb
2 nagy krumpli
2 nagy gerezd fokhagyma
2 ek. mustár
2 ek. méz
1 ek. kukorica liszt
1 ek. kapribogyó
15 szem koriander
1 lilahagyma
bacon
só, bors

Klasszikus vagy nem, s elcsépelt vagy sem, a mézes-mustáros ízesítés, akkor is finom. Pláne, ha megbolondítom egy kis kapribogyóval és korianderrel. Így már tuti nem kevernek össze Ánkül Ben unokájával.
Mellé meg mehet egy kis krumpli, hogy egyszerre legyen kész az egész lakoma.
Amíg bepácolom a húst, addig végre kipróbálhatom, amit eddig csak instán láttam elkövetni, és beteszem a két szem krumplim a mikróba. Elvileg 10 perc 450 watt és nyomható állagú lesz. (Itt, ha folytatódik a recept, akkor nem robbantunk fel ...

Tovább Szólj hozzá

2018. nov 26.

Fokhagymás kelbimbó baconbe tekerve csicsóka chipssel

írta: MeSh
Fokhagymás kelbimbó baconbe tekerve csicsóka chipssel

baconos_kel.JPEG4 személyre     
Elkészítés: 55 perc      

50 dkg kelbimbó
14 szelet bacon
5 gerezd fokhagyma
25 dkg csicsóka
1,5 dl joghurt

só, bors  , cajun

Ha kell, meghívom saját magunkat az asszonkával, hogy a vendégváró falatok elkészülhessenek. Kellemes ropogtatni való, akár filmnézés alatt is. Még az is előfordulhat, hogy véletlenül kibontódik hozzá egy üveg fehérbor.
Icipicit melósabb a dolog. De nem lehet mindig mikrózott virslit enni. Ne legyél barbár. Még egy zs kategóriás mozgókép is megszépülhet, akár p-vé, ha jóízű falatozás csapunk közben. S azért nézünk ilyeneket mert az okostévé néha bebutul, és marad kereskedelmi pöcegödör.
A bacon csíkokat felvágom keresztbe és hosszába is. A kelbimbó kicsi, így a bevonásához ...

Tovább Szólj hozzá

2018. okt 29.

Virslis-sült hagymás batyu

írta: MeSh
Virslis-sült hagymás batyu

virslis_hagymas_batyu.JPEG2 személyre     
Elkészítés: 35 perc      

1 csomag leveles tészta
5 szál bécsi virsli
2 fej vöröshagyma
1 ek. méz
1 tk. szója szósz
10 dkg ementáli, szeletelt
3 db ecetes uborka
2 ek. mustár
tojás
só, bors  

Nem nagyon szoktál gondolkozni azon, hogy a reggelente, munkába menet, magadba tömött pékárút, Te is el tudod könnyen készíteni.
Ez nem egy aluljárói tudomány by Fornetti. Ha lusta vagy (amit azzal magyarázol, hogy Neked nincsen időd, mert hát fontosabb ember vagy annál), akkor is próbáld ki. Pikk-pakk megvan és borzalmasan finom.
Valamint úgy csinálod, ahogy Neked jólesik.
Nekem így.
A virslik legyenek bécsiek, mert ezekben a roppanós sertés sokkal jobban érvényesül, mint a puha pulyka.
Semmiféle előfőzés nem szükséges. ...

Tovább Szólj hozzá

2018. okt 08.

Narancsos sertésszűz, spenótos krumplipüré és rozmaringos céklachips

írta: MeSh
Narancsos sertésszűz, spenótos krumplipüré és rozmaringos céklachips

narancsos_sertesszuz_krumplipure_cekla.JPEG2 személyre     
Elkészítés: 50 perc      

1 sertésszűz (kb. 350gr)
1 fej hagyma
5+2 gerezd fokhagyma
2 dl 100%-os narancslé
1 db lime
2 ek. méz
1 kk. chili flakes
25 dkg. burgonya
160 gr bébispenót
margarin, tej
2 db cékla
rozmaring
olíva olaj
só, bors  

Ez a sertés brutál jó. Ám ehhez előző este kell megkezdeni a procedúrát. Ezt bármelyik film reklámszünetében meg lehet tenni. Ha kereskedelmi csatornát nézel, akkor meg pláne. Sőt ebben az esetben egy fürdés, porszívózás és egy sál meghorgolása is belefér.
A pácolás első lépéseként a fokhagymákat összezúzom és apróra vágom. Majd bő olíva olajba dobom. Ha elkezd sercegni, mehet is bele a narancslé. A legjobb, ha saját magam facsarom, az a tuti. Beleizmozom a limeot és ...

Tovább Szólj hozzá

2018. sze 09.

Hortobágyi húsos palacsinta

írta: MeSh
Hortobágyi húsos palacsinta

5cb1f36e-a004-4ba9-91ed-9b48741c9970.JPEG4 személyre  
Elkészítés: 90 perc   

3 db teljes csirkecomb
3 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
1 db TV paprika
1 db hegyes erős paprika
2 ek. fűszerpaprika
2 ek. liszt
2 dl tejföl
olaj vagy libazsír
12 palacsinta
só, bors

Már az 50-es évek végén is tudták, hogy egy hangzatos név, valamint két önmagában is remek kaja keverése, tuti nyerő végkifejletet eredményez.
S ne csak azért készítsük otthon, mert az apróra vágott hús mivolta miatt, az éttermekben bármilyen maradékot, lovat, macskát, kerti széket, borravalót nem fizető vendéget is beletehetnek. Egyszerűen magunknak készíthetjük a legjobbat és pont.
A csirkepaprikással kezdődik a történet. Ehhez megdinsztelem a hagymát.
Mivel otthon készül, ezt is hosszúra eresztem. Ha van ...

Tovább Szólj hozzá

2018. aug 28.

Kolbászos krumplileves gomolyás bagettel

írta: MeSh
Kolbászos krumplileves gomolyás bagettel

kolbaszos_krumplileves.jpg6 személyre  
Elkészítés: 35 perc   

70 dkg krumpli
20 dkg lángolt kolbász
1 fej vöröshagyma
1 szál póré hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 liter alaplé
4 babérlevél
1,75 dl tejföl
csipetnyi kömény
fehérborecet
barna-magos bagett
zöldfűszeres gomolya
só, bors

Nem véletlenül vannak hagyományos ételek. Amik régen is finomak voltak és most is azok. Egy jó krumplileves mindig kiváló és laktató.
No meg rém egyszerű elkészíteni. Hogy a pénztárcámban is marad pénz, annak meg kifejezetten örülök. Teljes nyugalommal fogom elkölteni ezek után valami értelmetlen baromságra.
A hagymát felkockázom, a kolbászt meg karikákra vágom. Nem feltétlenül kell leszedni a héját, tökéletesen megfő. De ha fóbiád van az más, biztos van ennek is valami ...

Tovább Szólj hozzá

2018. aug 21.

Bitang sertés szendvics

írta: MeSh
Bitang sertés szendvics

bitang_sertes_szendvics.JPEG8 személyre  
Elkészítés: 120 perc   

1 kg sertéscomb
8 gerezd fokhagyma
4 szál rozmaring
1 fej vöröshagyma
1 dl citromlé
2 dl vörösbor
1 dl olíva olaj
8 szelet bacon
Ementáli sajt
Kovászos uborka
2 dl görög joghurt
3 szál újhagyma
6 menta levél
Lime
Szeletelt sok magvas rozskenyér
só, bors

Ha tudsz előre tervezni és türelmes vagy, akkor mindent elérsz az életben...na jó ez nem igaz, viszont egy bitang jót fogsz enni. Ha meg híján vagy az önuralomnak, akkor irány a piaci kolbászos.
A türelmi része a dolognak, hogy tegnap este kezdődik a történet. A húst egész éjszakára beteszem pácolódni, mert úgy lesz igazán kiváló.
Ehhez a következő dolgokra lesz szükségem. A citromlevet - ami úgy a legjobb, ha frissen facsarom, mert így a ...

Tovább Szólj hozzá

2018. aug 05.

Bakonyi sertésszelet

írta: MeSh
Bakonyi sertésszelet

bakonyi_sertes.JPEG4 személyre  
Elkészítés: 65 perc   

8 szelet sertéskaraj
10 dkg füstölt szalonna
50 dkg csiperke gomba
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db TV paprika
2 db paradicsom
2,5 dl tejföl
2 ek. liszt
1 ek. pirospaprika
só, bors

A kiváló bakonyi sertés eredetébe most nem megyek bele, mert már amúgy is kihalt. Ám szerencsére a gombás-paprikás szaftja máig tündököl isteni mivoltában.
Ezt az ételt kár lenne kihagyni, pláne, hogy minden egyes alkalommal megígéred magadnak, kifelé sétálva az étteremből, hogy otthon is elkészíted. Hát nosza.
A húst nem klopfolom ki. Igaz, hogy akkor hamarabb puhulna, de én szeretem ha szálasan szakad. Időm is van bőven, nem az a fajta vagyok, aki a  vekker csörgésére ébred 11:00-kor, emlékeztetőbe írva, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

2018. júl 22.

Mangó chutneys papucs

írta: MeSh
Mangó chutneys papucs

mango_chutney_gyors_lepeny.JPEG2 személyre
Elkészítés: 15 perc 

80 gr búzalzst
4 gr sütőpor
80 gr natúr joghurt
4 tojás
2 ek. mangó chutney
chili paprika
2 szelet proscuitto
olíva olaj, só

Nem egy hagyományos szendvics az tuti, de ha majd beleharapsz és az összetevők aromái elkezdenek keveredni a szádban, rájössz, hogy megérte, az életben vannak még csodás dolgok.
Plusz az egész művelet nem tart több ideig, mint egy mosogatás. Jó, azért ne ijedj meg, manapság majdnem biztos hogy van mosogatógéped, vagy netalántán ezért fizeted miss Lopezt.
Első körben felrakom a tojásokat főni. Mire azok készen vannak, a többiek is felsorakoznak.
A lepénykék lekészítéséhez összekeverem a lisztet, a sütőport és a joghurtot. Megöntözöm némi olíva olajjal, sózom és ...

Tovább Szólj hozzá

2018. júl 16.

Édes kis kosárkák

írta: MeSh
Édes kis kosárkák

edes_kis_kosarkak.JPEG4 személyre
Elkészítés: 55 perc 

1 db édesburgonya
8 tojás
paradicsom, bazsalikom
gomba, pritamin paprika
bébi spenót, fokhagyma
kolbász, TV paprika 
mozzarella, vörös cheddar
só, bors

Értem én, hogy az élet szép meg dolce vita, de azért nem árt mellé tenni ezeket a krumplis kosárkákat sem, amik tovább édesítik létezésünk.
Egy muffin sütőformára mindenképpen szükség lesz, ami minimum 8 osztásos. Ha ennél több, akkor a maradék helyek szabadon felhasználhatóak.
Élelmes magyar lévén ki is adhatod a szomszédnak bérbe a sütés ideje alatt. Hozza át a darált húst. Jó pénzért kisütöd neki pogácsáknak. De Ő ne jöjjön, - a mentalitás, az mentalitás - nem kell az okoskodása.
A krumplit lereszelem és megsózom, megborsozom. Némi ...

Tovább Szólj hozzá

2018. júl 10.

Hústekercs párolt zöldbabbal

írta: MeSh
Hústekercs párolt zöldbabbal

tekercs.JPEG2 személyre
elkészítés 65 perc

1 szelet sertés karaj
1 csirke felsőcomb filé
10 szelet bacon
5 dkg csirkemáj
1 ek. kapribogyó
30 dkg mirelit vágott zöldbab
3 gerezd fokhagyma
friss rozmaring
cajun, mustár
só, bors

Megbeszéltük, hogy vega nap lesz. Ám a nagybevásárlás mindig keresztbe tesz. Porciózás és lefagyasztás után, a maradékok egy rettenet finom hústekercset eredményeznek.
Többféle hús, sokféle fűszerrel csakis jó lehet. A bab meg vega. Pipa.
Mind a pipit, mind a cocát alaposan kiklopfolom. Így a rostokba kényelmesen beül a fűszer és elég lapos lesz a tekeréshez is. Ha itt eszedbe ötlött a holland cigaretta, akkor felejtsd is el. Az élet anélkül is szép.
A sertés mindkét oldalát bemasszírozom cajunnal. Majd a szépen az egymás ...

Tovább Szólj hozzá

2018. júl 05.

Tarka lasagne

írta: MeSh
Tarka lasagne

tarka.JPEG4 személyre
elkészítés 60 perc

20 dkg darált sertés
2 répa
125 gr spenót
20 dkg csiperke gomba
2 paradicsom
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 szelet bacon
1 csomag levelestészta
6 lap lasagne tészta
mozzarella sajt
főzőtejszín
citrom
friss bazsalikom, oregáno
petrezselyem
só, bors

Vidám étel és verőfényes napsugár, a jó hangulat s boldog élet Terád vár. Ezzel a szlogennel meg is nyithatnám a falatozómat Balatonakalin. De inkább csak az ismerősöket riogatom a hobbi kreálmányokkal.
Egy robotgépre és egy serpenyőre mindneképpen szükségem lesz, amiket majd menet közben 3-4x átmosok. Kivéve, ha éppen arabra fordítják Neked dubaiban a receptet, akkor felejtsd el, nálad minden egyszer használatos.
Robotgép egy. A paradicsomot, 2 gerezd ...

Tovább Szólj hozzá

2018. jún 18.

Cukkinis húsgolyók petrezselymes újkrumplival limeos répaágyon

írta: MeSh
Cukkinis húsgolyók petrezselymes újkrumplival limeos répaágyon

cukkinigolyopeterkrumplirepacsek.JPEG4 személyre
Elkészítés: 40 perc 

25
dkg csirkemell
1 db cukkini
2 gerezd fokhagyma
5 gr parmezán
50 dkg újkrumpli
2 marék petrezselyem
2 ek. libazsír
2 ek. margarin
2 szél répa
1 db lime
bors, só

A "könnyed, nyári ízkavalkád" meghatározása mellett, nálam pont ez szerepel. A csirkemell és cukkini tökéletes párost alkot. Az egyik a húsok, a másik a zöldsége kfiligrán topmodellje.
Ezért máris, összevágva a robotgépbe kerülnek. A fokhagymát is elegánsan belehelyezem. Miután alaposan megsóztam és borsoztam, jöhet a parmezán. Ez nemcsak, hogy összébb tartja majd a masszámat, de remekül hozzájárul az kellemes ízhez is.
Miután a turmixgép elvégezte a feladatát, meggyúrom a kicsi golyókat. Itt is már világosan látszik, hogy ezek nem ...

Tovább Szólj hozzá