2018. nov 26.

Fokhagymás kelbimbó baconbe tekerve csicsóka chipssel

írta: MeSh
Fokhagymás kelbimbó baconbe tekerve csicsóka chipssel

baconos_kel.JPEG4 személyre   
Elkészítés: 55 perc    

50 dkg kelbimbó
14 szelet bacon
5 gerezd fokhagyma
25 dkg csicsóka
1,5 dl joghurt

só, bors , cajun

Ha kell, meghívom saját magunkat az asszonkával, hogy a vendégváró falatok elkészülhessenek. Kellemes ropogtatni való, akár filmnézés alatt is. Még az is előfordulhat, hogy véletlenül kibontódik hozzá egy üveg fehérbor.
Icipicit melósabb a dolog. De nem lehet mindig mikrózott virslit enni. Ne legyél barbár. Még egy zs kategóriás mozgókép is megszépülhet, akár p-vé, ha jóízű falatozás csapunk közben. S azért nézünk ilyeneket mert az okostévé néha bebutul, és marad kereskedelmi pöcegödör.
A bacon csíkokat felvágom keresztbe és hosszába is. A kelbimbó kicsi, így a bevonásához elég egy fél szalonna, hogy innen-onnan betekerjem.
Ezt meg is teszem, miután előkészítettem őket. Mosás után levágom a végeit. Majd egy hegyes késsel, ugyanott, apró lukat vájok, körkörös mozdulatokkal. Ide fogom a nyolcadokba vágott fokhagymákat bedugdosni. Urológusok és kúptesztelők előnyben.
Ha megvannak a golyócskák, akkor egy szép, nagy tepsibe teszem. Ahol már megágyaztam sütőpapírral.
Mehet is a sütőbe 200 fokon 25 percre.
A csicsókával sincsen különösebb dolgom. Maximum a beszerzése nehézkesebb, mert nem minden zöldségesnél fellelhető. Mondjuk, ha jártas vagy netes csereberébe és kutatásokba, akkor hamar megtalálhatod a szomszédodat, aki, mint kiderült, a kertben termeszti tonnaszámra.
Jó alaposan megmosom és vékonyan felcsíkozom. Majd semmi mást nem teszek vele, csak cajunös olívaolajba megforgatom. Majd egy másik tepsibe, szintén papíron, annyira szellősen teszem amennyire csak lehet. S erről jut eszembe, hogy nem árt felkészülni, hogy a csicsóka bár finom, és oly egészséges, hogy arról oldalakat lehetne írni, egy kereszthuzat majd nem fog ártani a nap végén. Mehet ez is a sütőbe.
A maradék kelbimbót sós vízben megfőzöm. Majd joghurttal, őrölt borssal, botmixer segítségével krémes állagúra zúzom. 
Ebbe mártogatom majd a csicsóka chipset. S közben mellé bedobom, a szintén jellegzetes ízű kelbimbót, amit a bacon és a fokhagyma tesz még zseniálisabbá.

Pluszba még mázlink is van, mert nem megint a HeriPötty és a Szulejmán összes megy. Így örömmel nyílik az Irsai is, amint megkezdjük a vendégvárás imitálását.

Szólj hozzá