DiliChef

Az ételek pont olyan harmonikusak és szépek, mint az élet. Étkezz úgy, ahogy élni szeretnél. :)

2025. dec 07.

Enchilada vegana

írta: MeSh
Enchilada vegana

enchilada01.jpg4  személyre
Elkészítés: 60 perc

Töltelék:
6 db vegan tortilla wrap carrot
2 fej lilahagyma
500 g barna csiperke
1 konzerv Freshona vörösbab
1 marék dió
1 csomónyi aprított petrezselyem
só, bors

Mártás:
500 ml zöldség alaplé
3 ek. simaliszt
3 ek. olívaolaj
1 ek. őrölt csemege chili

1 tk. madras curry
1 tk. őrölt pirospaprika

2 ek. sűrített paradicsom

Top:
100 g cheddar (vegan)
feta (vegan)
koktélparadicsom
chili paprika

Mivel nagyon szeretem a chilit, így az enchilar szóból származó nevű étek a kedvenceim közé tartozik. A variábilis konyha irányába fordulva pedig ma már sokkal inkább kinyílt a kamra is, így formálom magunkra ezt a fogást.
A töltelékhez előkapok egy nagy serpenyőt és az apróra vágott hagymákat elkezdem pirítani.
A ...

Tovább Szólj hozzá

2025. nov 30.

Édesburgonya csónak

írta: MeSh
Édesburgonya csónak

edesburi_csonakv2.jpg4  személyre
Elkészítés: 60 perc

2 nagy édesburgonya
230 g csicseriborsó (előfőzött)
1 szár póréhagyma
1 db cukkini
5 db retek
1 nagy marék vegyes magvak
1 ek. madras curry
1 ek. tandoori massala

só, bors
Rukkola

Egyszerű és elegáns ez a bárka, s nem mellesleg finom is.
Kezdetnek a törzset készítem el, azaz az édesburgonyákat átmosás után kb. 1,5 centis csíkokra szeletelem.
Itt érdemes megjegyezni, hogy már vásárláskor törekedni kell a minél szabályosabb és nagyobb darabok felkutatására. Mivel tudjuk, hogy az édesburi olyan göcsörtös formákat is fel tud venni, mint egy kifacsart törölköző.
Ha a szeleteléssel megvagyok, akkor megkenem mind a két oldalát olívaolajjal, megsózom, megszurkálom villával és mehet a sütőb 180 fokon 40-50 ...

Tovább Szólj hozzá

2025. nov 16.

Hokkaido penne

írta: MeSh
Hokkaido penne

hokkaido_penne.jpg4  személyre
Elkészítés: 120 perc

400g penne tészta
1 db átlagos hokkaido tök
2 doboz zabtejszín
2 fej lilahagyma
1 fej fokhagyma
250 g koktél paradicsom
1 marék dió
1 ek. morzsolt kakukkfű
1 ek. morzsolt rozmaring

1 tk. só
1 csipet bors

Szeretek ezzel a tökfejjel dolgozni, mert azon kívül, hogy az előkészítése is sokkal kellemesebb, az íze sem oly édes, valamint magasabb a vitamin- és ásványanyagtaralma.
Kettévágás után megszabadítom a beltartalmától kis, japán gömböcömet. Majd egy éles kés segítségével apró kis darabokra vágom. Fontos, hogy éles legyen, mert akkor 2 perc alatt megvan és szitkozódásmentes.
Hámozni nem kell, ez is egy előnye.
Ha ez kész, akkor a felületesen szeletelt paradicsommal és lilahagymával egy tepsibe ...

Tovább Szólj hozzá

2025. okt 05.

Sajtos-sütőtökös burgonya gratin

írta: MeSh
Sajtos-sütőtökös burgonya gratin

sajtos-sutotokos_burgonya_gratint.jpg4  személyre
Elkészítés: 110 perc

60 dkg krumpli
60 dkg sütőtök
200 g füstölt tofu
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
150 gr reszelt sajt (vegán)
500 ml vegán tejszín (Vemondo)
1 ek. juharszirup
1 ek. morzsolt kakukkfű
1 tk. őrölt pirospaprika
1 csipet szerecsendió
1 tk. só
1 csipet bors

Ha eljön az az időszak, hogy nem tudsz úgy belépni egy boltba, hogy ne akadjon meg a szemed az őszi dekoráción és kínálaton, akkor biztos, hogy tök is van valahol.
A gratin általában egy nagy tálban készül, jó kis tejszínes vagy vajas alappal. Úgyhogy ehhez fogom tartani magamat.
Első mozzanatként megcsinálom a legtöbb előkészületet igénylő részt és az apróra vágott hagymákat elkezdem vajon megfuttatni.
Épp csak addig míg a tofut felkockázom. Nem ...

Tovább Szólj hozzá

2025. júl 13.

Sprágás-aszaltparadicsomos pite

írta: MeSh
Sprágás-aszaltparadicsomos pite

spragas-aszaltparadicsomos_pite.jpg4   személyre
Elkészítés: 40 perc                                                                                                                                      
    
250 g leveles tészta
10-12 db spárga
1 marék aszalt paradicsom
2 közepes krumpli
200 ml főzőtejszín
50 g cheddar
50 g gouda
3 tojás

1 tk. őrölt majoránna
1 tk. bors
1 tk. só


Ránézésre egyszerűen gyönyörű. Az hogy finom is, csak hab a tortán. Vagyis spárga és paradicsom a pitén.
A spárgaszezon vége felé, már az ára nem fog szerencsére földhöz vágni.
Ez a zöldség olyan sok egészségügyi előnnyel bír, hogy felsorolni most sok lenne.
Aszalt paradicsom ...

Tovább Szólj hozzá

2025. júl 06.

Parenyicás-cukkinis gomba paradicsom ágyon

írta: MeSh
Parenyicás-cukkinis gomba paradicsom ágyon

parneyica_gomba.jpgszemélyre
Elkészítés: 45 perc

4 nagy portobello
1 nagy, egyenes cukkini
150-200 g füstölt vagy natúr parenyica
1 fej nagy vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma

200 g érett koktélparadicsom
1 darabos paradicsom konzerv
1 tk. majoranna, kakukkű
Só, bors

Meglepően finom étel, jóféle ízkombinációkkal. Némi kézügyesség kell azért hozzá, ha szép formákat szeretnénk.
Nomeg egy jóbarát, aki isteni kézműves parenyicával lát el. Javaslom, ha tehetitek, akkor, ha sajtról van szó, keressétek mindig a kis manufaktúrákat.
Mint pl. a CseRo-Sajt üzemet, ahol teljesen kézzel készült, adalékmentes sajtokat állítanak elő Rezi környékén.
Papírtörlővel letisztítom a kalapokat. Of the gomba of course. Nem mosom, mert akkor elázik.
Majd a szárát ...

Tovább Szólj hozzá

2025. máj 24.

Pasta verde

írta: MeSh
Pasta verde

spenteszta02.jpgszemélyre
Elkészítés: 30 perc                                                                                                                             
    
300 spenótos spagetti
30 dkg csiperke gomba
1 db kápia paprika
15 dkg aszalt paradicsom
1 fej lilahagyma
4 gerezd fokhagyma
100 ml zab főzőkrém
2 ek. sörélesző pehely
1 tk. őrölt majoránna
1 tk. őrölt oregánó
1 tk. bors
1 tk. só


Az előre zöldséggel bekevert tészták nemcsak színben dobják fel az ételt, hanem ízben is adnak egy pluszt. Már benne is van a citrom, kurkuma és spenót. Úgyhogy azonnal le is kapom az áruház polcáról, amíg időszakos árukészleten van.
Ehhez egy ...

Tovább Szólj hozzá

2025. máj 17.

Ciprus wrap

írta: MeSh
Ciprus wrap

cekla_wrap.jpg4 személyre
Elkészítés: 60 perc                                                                                                                                      
    
6 szelet céklás tortilla
20 dkg gomba
30 dkg vegán gyros
231 fej lilahagyma
20 dkg koktélparadicsom
1 db sárga kaliforniai paprika
1 db padlizsán
1 szál póréhagyma
2+1 gerezd fokhagyma
2 dl vegföl
2 ek. olívaolaj
1 tk. őrölt oregáno
1 tk. őrölt kakukkfű
1 tk. őrölt bazsalikom
1 ek. friss kapor
bébispenót
só, bors


Tökéletesen megfelelünk a wrap alapkövetelményinek - tortillába lesz tekerve, töltelék változatos és ízletes, melegen, de akár hidegen is ...

Tovább Szólj hozzá

2025. ápr 13.

Töltött gömbcukkini

írta: MeSh
Töltött gömbcukkini

gombcukkini01.jpg4 személyre
Elkészítés: 30 perc                                                                                         
    
4 db gömbcukkini
200 g csiperkegomba
4 gerezd fokhagyma
2 fej vöröshagyma
1 tk. szójaszósz
1 db zöldség leveskocka
reszelt füstölt sajt

A gömbcukkini jópofa kis péntanque golyónak néz ki. Pompás kis darabok.
Emellett enyhén édesebb, aromásabb, mint hosszúkás testvére. Íze egy picit intenzívebb lehet. Húsosabb, tömörebb szerkezetű, különösen a héj közelében, ez azt is jelenti, hogy sütve, töltve jól tartja az alakját.
Miután kiszedtem a belsejét, apróra darabolom. S ezt teszem a gombával is.
A hagymákat apróra vágom és kevés olajon ...

Tovább Szólj hozzá

2025. ápr 06.

Fekete lencse dahl kurkumás rizzsel

írta: MeSh
Fekete lencse dahl kurkumás rizzsel

feketelencse.jpg4 személyre
Elkészítés: 30 perc                                                                                
    
300 g beluga lencse
400 g darabos paradicsomszósz
165 ml kókusztej (17-19%)
450 ml zöldség alaplé
100 g bébispenót
5 gerezd fokhagyma
1 fej vörös hagyma
1 hüvelykujjnyi friss gyömbér
1 ek. őrölt kurkuma
1 ek. őrölt tandoori massala
1 ek. őrölt madras curry
1 tk. őrölt kömény
1 tk. őrölt koriander
1 ek. só
1 tk. bors

Ha túllépünk a, Szilveszterkor a bőséges pénzáradat miatt együnk klasszikus barna lencsét kategórián, és tágítjuk az ismereteinek, akkor igazán jó élményekben lehet részünk.
A dahl-okhoz leggyakrabban vörös lencsét használnak, mert ...

Tovább Szólj hozzá

2025. már 30.

Sült zöldségek - sajt fondue

írta: MeSh
Sült zöldségek - sajt fondue

sult_zoldseg-sajt_fondue.jpg4 személyre
Elkészítés: 60 perc                                                                                                                             
    
250 g  camembert sajt
250 g teljes kiőrlésű vekni
3 db édesburgonya (közepes)
1 db gömb cukkini (vagy sima)
2 db kaliforniai paprika
8 db gombafej
2 fej lilahagyma
1 fej vöröshagyma
1 szál póréhagyma
3 gerezd fokhagyma
3 ek. olívaolaj
1 tk. őrölt oregáno
1 tk. őrölt kakukkfű
friss bazsalikom
friss metélő petrezselyem


Minimális ajánlás zöldségek terén átlagembereknek, heti 10-15 különböző fajta. Ez lenne az ideális mennyiség alsó szintje.
Ezzel az étellel pikk-pakk meg is ...

Tovább Szólj hozzá

2025. már 22.

Édesburgonya tekercs

írta: MeSh
Édesburgonya tekercs

tekercsedes03.jpg2 személyre
Elkészítés: 40 perc                                                                                                                    
    
3 db édesburgonya (közepes)
25 dkg cheddar 
200 g vegán gyros
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl
1 ek. szójaszósz

rukkola
petrezselyem

Vidám, könnyű, finom. Alig kell hozzá pár hozzávaló, hogy meglegyen a kellemes falatozás.
Édesburgonya vásárláskor érdemes egy kicsit elidőzni, válogatni, hogy egységes henger formájúak legyenek. Mert hát fel tud venni bármilyen formát. Ám nem átesni a piacos, korosodó hölgy érzésbe és negyed órán keresztül összetapperolni mindet.
Ha ...

Tovább Szólj hozzá

süti beállítások módosítása