2018. aug 21.

Bitang sertés szendvics

írta: MeSh
Bitang sertés szendvics

bitang_sertes_szendvics.JPEG8 személyre 
Elkészítés: 120 perc  

1 kg sertéscomb
8 gerezd fokhagyma
4 szál rozmaring
1 fej vöröshagyma
1 dl citromlé
2 dl vörösbor
1 dl olíva olaj
8 szelet bacon
Ementáli sajt
Kovászos uborka
2 dl görög joghurt
3 szál újhagyma
6 menta levél
Lime
Szeletelt sok magvas rozskenyér
só, bors

Ha tudsz előre tervezni és türelmes vagy, akkor mindent elérsz az életben...na jó ez nem igaz, viszont egy bitang jót fogsz enni. Ha meg híján vagy az önuralomnak, akkor irány a piaci kolbászos.
A türelmi része a dolognak, hogy tegnap este kezdődik a történet. A húst egész éjszakára beteszem pácolódni, mert úgy lesz igazán kiváló.
Ehhez a következő dolgokra lesz szükségem. A citromlevet - ami úgy a legjobb, ha frissen facsarom, mert így a legintenzívebb az íze és bútorápolót sem tartalmaz -, az olajat és a vörösbort (Dúzsi merlot éppen kiváló) összeöntöm egy tálba. Majd hozzákeverem a félig zúzott fokhagymákat, a rozmaring leveleket és a szállásra vágott hagymát. Alaposan megsózom és borsozom.
Rettenet jó illatok terjengenek már most és csak a hús hiányzik. Miután alaposan megmostam, eltávolítom felesleges hártyákat és zsírt. Ehhez használhatsz videós segítséget. Csak NE véletlenül a Schobert családét.
Mielőtt a pácba helyezem, megszurkálom, minden lehetséges oldalon, hogy belemasszírozhassam majd alaposan az összetevőket. Ezután lefóliázom és beteszem éjszakára a hűtőbe. Ha itt még mindig csak a szurkálásnál tartasz ideje felkeresni egy jó pszichiátert.
170 fokon 80 percig sütöm fólia alatt. Majd lekerül róla és további 30 percig marad benn 210 fokon. Ez idő alatt át-át locsolom a páccal. Ha ugyanezt megtettem a torkommal is, és továbbra is zen állapotban leledzem, akkor megcsinálom a többi alkotóelemet is. Ha Te még mindig szurkálsz, akkor nem az egész emberiséggel van a gond, hidd el.
A bacont pikk-pakk lepirítom egy serpenyőben. S ha végeztem vele, akkor ugyanott, mindenféle mosogatás nélkül a kenyereket is megkapatom mindkét oldalukon.
A sajtot és a kovászos uborkát csak vékonyan fel kell szeletelni. A kovi természetesen házi, csak ha megjegyzem, hogy így 5 napos a recept, akkor a kukába landol az egész hóbelevanc. Tehát a bolti is teljesen megfelelő, max. nem annyira finom.
A joghurtos öntet fog majd az egészen egyet finomítani. Ehhez az újhagymát, a mentalevelet és a lime levet a robotgépben összezúzom. Elkeverem a göröggel és meg is vagyok. Rém kellemes.
Ha elkészült a hús, akkor kicsit pihentetem, majd szálakra cincálom, mert úgy fogom ráhalmozni. Ez nem gond, mert zseniálisan omlós lett. Tudom, mert nem lehet megállni, hogy 5-6x bele ne kóstoljak.
Készülhet is a bitang.
Egy kenyeret megkenek mustárral, ráteszek sajtot és ubit, majd bacont. Erre annyi húst halmozok amennyit csak bírok. Egy kevés sajttal lezárom, és nyakon öntöm a joghurttal. Fedőkenyér és kész is.
Menet közben ha van idő, akkor mindenképp érdemes steak burgonyát csinálni mellé.

Miután összenyomtam a szendvicset, és két kézre markoltam, szép, egyenletes mozdulatokkal az arcomba helyezem. Ahogy zárul össze a szám, úgy tódulnak az ízek is tova. Eszméletvesztés ellen, a maradék merloval locsolgatom magam.

Szólj hozzá