2016. máj 22.

Benedek tojás

írta: MeSh
Benedek tojás

img_5358.JPG4 személyre
Elkészítés: 30 perc-70 perc

8 tojás
20 dkg Kanadai bacon
Angol muffin:
28 dkg finomliszt
1 ek. cukor
1 tk. só
2 dkg friss élesztő
3 ek. olaj
1.5 dl tej
Hollandi mártás:
3 tojás
10 dkg vaj
1,5 dl esszencia
citromlé

Már az elején szimpatikus az étel. Mivel egy amerikai, nyugalmazott Wall Streeti brókerről kapta a nevét, aki másnaposan besétált a Waldorf Hotelbe és összevissza rendelt.

Az idő azért variábilis, mert ha utálunk korán kelni és kapunk angol muffint, akkor nem kell legyártani.
Én szeretek korán kelni és gyártani is. Meg minek annyit aludni?
A langyos tejben elkeverem a cukrot, az élesztőt és a vajat. Az átszitált liszthez adom a sót és a tejes keveréket, alaposan összedolgozom, rugalmas tésztát gyúrok, majd 1/2 órára félreteszem.
Fél lusták itt még simán visszaaludhatnak egy cseppet egye-fene.
S míg a tészta, a család többi tagjával együtt keleget, megcsinálom a többi cuccot.
Kezdem a Hollandi mártással.
Felrakok vizet forrni, mivel gőz felett fog a mártás elkészülni, nehogy menet közben kicsapódjon a tojás. Ehhez rakom az esszenciát. Víz helyett. Azaz 1 deci vizet, 1 deci fehérborral felteszek forrni. Mehet bele só, bors, babérlevél, 1 fej hagyma, 1 ek. kakukkfű.
Ha lehűlt, leszűrve, ebből rakok a tojáshoz. De ha más szuper esszencia ötlet van, akkor mehet az  simán az extra íz miatt. Picit feldobja az egészet, mint az átlagos randit az 1 dekás "körömlakk".
A felforrt vízre ráteszem az edényt, amiben összekevertem a tojássárgáját, fél citrom levét, esszenciát, sót, borsot.
Lassan adagolom hozzá az olvasztott vajat is, miközben folyamatosan kevergetem. Érezhető lesz, ahogy összesűrűsödik - mint a gondolataink, hogy kora reggel, milyen italt is szolgáljunk fel, hogy ne tűnjünk alkoholistáknak - mielőtt kész.
A kelesztés leteltével a tésztát kinyújtjuk és fánkszaggatóval vagy egy pohárral kiszaggatjuk (kb. 8-10 cm-es darabokra), kukoricalisztben megforgatjuk, majd újra pihentetjük kb. 15 percet.
Ezalatt, jó vastag szeleteket vágunk a Kanadai baconből. Mivel ez itt ritkább, mint a rendes politikus, így nyugodtan pótolhatjuk bármilyen baconnel, vagy füstölt tarjával. Nekem ez utóbbi a kedvencem.
Serpenyőben, nemes egyszerűséggel kisütjük 3-3 perc alatt.
A serpenyőt nem dobom messzire csak kitörlöm, és a leendő muffinokat oldalanként kb. 3-4 perc alatt, közepes hőmérsékleten megsütöm.
Már csak a buggyantott tojás hiányzik. Még szerencse, hogy már tudjuk, hogyan kell vizet forralni. Ha még ez sem megy, inkább rúgjunk be és másnap keressük az ételt valamelyik hotelbe.
A gyöngyöző vízbe, (amibe raktam némi ecetet) beleütjük egyesével a tojásokat és megkeverjük a vizet. Ahogy forog körbe-körbe, 4-5 perc alatt meg is fő a tökéletes buggyantott tojás.

Minden kész és mindenki felkelt. Nem marad más hátra, mint a muffinra tenni a bacont, arra a tojást. Miután nyakon öntöttük a mártással, finoman megnyessük a tojást, hogy a kifolyt sárgájával tökéletes legyen az íz harmonizáció. Kis trükk, hogyha vacsira esszük, akkor Camparis narancslével tehetünk pontot az i-re.

 

Szólj hozzá