DiliChef

Mert folyton csak a DuMa...

2019. feb 12.

Cukkinis-gombás Soba

írta: MeSh
Cukkinis-gombás Soba

soba.JPEG2 személyre                           
Elkészítés: 20 perc                                    
   
2 fej vöröshagyma
1 póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
15 dkg csiperke 
gomba
1 db cukkini
150 g soba tészta
szójaszósz
só, bors

Kezdhetnénk egy klasszikus Hacsek és Sajóval, hogy "-Mi lesz az ebéd?" "-Szoba." "-Nem azt kérdeztem, hogy hol eszünk." Ám ennyire viccesek véletlenül sem szeretnénk lenni.
A soba (そば) japánul hajdinát jelent. S az ebből készült tészta, igen könnyen és gyorsan elkészíthető. A színe is ennek köszönhetően barnás.
Körülbelül 3-5 perc alatt megvan. Ezért a legvégén készítem el. Úgyhogy most nem kell megvillantani a parallel főzési tudományomat. Egymás után ...

Tovább Szólj hozzá

2019. jan 27.

Ír kéksajtos póréhagymaleves

írta: MeSh
Ír kéksajtos póréhagymaleves

20692fdf-27f3-40eb-b542-d32e614b2ccc.JPEG4 személyre                                   
Elkészítés: 35 perc                                    
   
3 póréhagyma
120 g ír Cashel Blue sajt
100 g ír Lakeshore wholegrain mustard (with whiskey)
15 g liszt
1,5 l csirke alaplé
50 g margarin
2 ek. olaj
só, bors

Azt, hogy az Írek egy kicsit különc népség, mindig is tudtuk, és hogy a mustárjukba whiskey van, az annyira meglepő, mint hogy a zebra csíkos.
Viszont ez az egyszerűnek mondható leves, meglepően finom. Az a pár alapanyag, ami kell, tökéletesen illik egymáshoz és kombinálnak egy pazar étket.
Mondjuk a beszerzéséhez, vagy épp haza kell térni egy ír kocsmatúráról vagy az átutazóban levő Gallagher havert megkérni, hogy dobja már ...

Tovább Szólj hozzá

2019. jan 20.

Chorizo szivarok

írta: MeSh
Chorizo szivarok

38b60437-e90d-4a67-8c79-c8451602b47d_1.JPEG4 személyre                           
Elkészítés: 40 perc                            
  
200 g chorizo kolbász
2 csomag réteslap
1 fej lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
2 szelet bacon

4 ek. szójaszósz
1 csomó metélőhagyma
1 ek. dijoni mustár
1 db lime
1 tk. curry
1 tk. korriander
1 tk. cajun 


Ezzel nem füstölöd ki a barátaid és nem megy a tüdődre. Ellenben finom, mennyei az illata és a megfelelő helyre kalandozik a gyomorba. A Whiskeyt is nyugodtan elhagyhatod. Inkább sör legyen behűtve, mert erősen fűszeres és sós lesz a végeredmény.
A chorizo spanyol kolbász, kicsit zsírosabb és eltérőbb fűszerezésű, mint a gyulai vagy a csabai.
Ezen a ponton természetesen a pincéből előszivárgó ősmagyarok, ...

Tovább Szólj hozzá

2019. jan 02.

Pazar lazacburger

írta: MeSh
Pazar lazacburger

lazacburger.JPEG6-8 személyre                    
Elkészítés: 160 perc                     
 
1 kg. (10 db-os) fagyasztott lazacpogácsa
35 dkg szárított paradicsom
3 dl főzőtejszín

4 gerezd fokhagyma
1 ek. oregáno
Rukkola
Bucihoz:
100 ml tej
100 ml céklalé
2 ek. kristálycukor
20 g élesztő
60 dkg liszt
40 ml étolaj
1 tk. só
1 db tojás
100 ml natúr joghurt

Ennél prímább burgerpartira nem is hívhatnád a vendégeket.
Először is lazac van benne, ami nem mindennapi, és az egyik legfinomabb hús, kerek e világon.
Másodszor, az öntet szárított paradicsomos. Ez páratlanul jó ízkombinációt alkot a halacskával.
Végezetül a buci meg rózsaszín. Ettől lesz kerek a látvány. Ma tuti ezt festené meg van Gogh napraforgók helyett.
Igaz, úgy ...

Tovább Szólj hozzá

2018. dec 17.

Gluténmentes vega pizza

írta: MeSh
Gluténmentes vega pizza

c5b64b8b-2194-44dd-8478-74d83a1ae3a0_1.JPEG2 személyre              
Elkészítés: 65 perc               

2 db cukkini 
1 tojás (L)
5-10 dkg reszelt parmezán 

3-4 nagy gerezd fokhagyma
2 dl tejföl 
1 db lilahagyma
1 db kaliforniai paprika
4 fej gomba
Mozzarella 
só, bors  

Nagyon könnyű és finom kis étek ez. Az ünnepi zabálások előtt, ahol a szokásos két kiló fel fog ugrani, pont ideális is. Majdnem mindenki számára. Sajnos a laktóz érzékenyek ma sem jártak jól. Kenhetnek paradicsomos alapot, de az nem passzol.
A cukkiniket felvágom szálasra és felteszem lábosban. De csak addig, hogy felforrjon a víz. Utána már veszem is le. Pont elég, hogy kicsit puhuljon. Ha van pároló edényed akkor abban csináld...majd töröld át, csomagold be szépen, kösd át masnival és ...

Tovább Szólj hozzá

2018. dec 11.

Mézes-mustáros fogóshusi nyomott krumplival

írta: MeSh
Mézes-mustáros fogóshusi nyomott krumplival

mezes2139.jpg2 személyre         
Elkészítés: 65 perc          

6 db csirke alsócomb
2 nagy krumpli
2 nagy gerezd fokhagyma
2 ek. mustár
2 ek. méz
1 ek. kukorica liszt
1 ek. kapribogyó
15 szem koriander
1 lilahagyma
bacon
só, bors

Klasszikus vagy nem, s elcsépelt vagy sem, a mézes-mustáros ízesítés, akkor is finom. Pláne, ha megbolondítom egy kis kapribogyóval és korianderrel. Így már tuti nem kevernek össze Ánkül Ben unokájával.
Mellé meg mehet egy kis krumpli, hogy egyszerre legyen kész az egész lakoma.
Amíg bepácolom a húst, addig végre kipróbálhatom, amit eddig csak instán láttam elkövetni, és beteszem a két szem krumplim a mikróba. Elvileg 10 perc 450 watt és nyomható állagú lesz. (Itt, ha folytatódik a recept, akkor nem robbantunk fel ...

Tovább Szólj hozzá

2018. nov 26.

Fokhagymás kelbimbó baconbe tekerve csicsóka chipssel

írta: MeSh
Fokhagymás kelbimbó baconbe tekerve csicsóka chipssel

baconos_kel.JPEG4 személyre     
Elkészítés: 55 perc      

50 dkg kelbimbó
14 szelet bacon
5 gerezd fokhagyma
25 dkg csicsóka
1,5 dl joghurt

só, bors  , cajun

Ha kell, meghívom saját magunkat az asszonkával, hogy a vendégváró falatok elkészülhessenek. Kellemes ropogtatni való, akár filmnézés alatt is. Még az is előfordulhat, hogy véletlenül kibontódik hozzá egy üveg fehérbor.
Icipicit melósabb a dolog. De nem lehet mindig mikrózott virslit enni. Ne legyél barbár. Még egy zs kategóriás mozgókép is megszépülhet, akár p-vé, ha jóízű falatozás csapunk közben. S azért nézünk ilyeneket mert az okostévé néha bebutul, és marad kereskedelmi pöcegödör.
A bacon csíkokat felvágom keresztbe és hosszába is. A kelbimbó kicsi, így a bevonásához ...

Tovább Szólj hozzá

2018. okt 29.

Virslis-sült hagymás batyu

írta: MeSh
Virslis-sült hagymás batyu

virslis_hagymas_batyu.JPEG2 személyre     
Elkészítés: 35 perc      

1 csomag leveles tészta
5 szál bécsi virsli
2 fej vöröshagyma
1 ek. méz
1 tk. szója szósz
10 dkg ementáli, szeletelt
3 db ecetes uborka
2 ek. mustár
tojás
só, bors  

Nem nagyon szoktál gondolkozni azon, hogy a reggelente, munkába menet, magadba tömött pékárút, Te is el tudod könnyen készíteni.
Ez nem egy aluljárói tudomány by Fornetti. Ha lusta vagy (amit azzal magyarázol, hogy Neked nincsen időd, mert hát fontosabb ember vagy annál), akkor is próbáld ki. Pikk-pakk megvan és borzalmasan finom.
Valamint úgy csinálod, ahogy Neked jólesik.
Nekem így.
A virslik legyenek bécsiek, mert ezekben a roppanós sertés sokkal jobban érvényesül, mint a puha pulyka.
Semmiféle előfőzés nem szükséges. ...

Tovább Szólj hozzá

2018. okt 08.

Narancsos sertésszűz, spenótos krumplipüré és rozmaringos céklachips

írta: MeSh
Narancsos sertésszűz, spenótos krumplipüré és rozmaringos céklachips

narancsos_sertesszuz_krumplipure_cekla.JPEG2 személyre     
Elkészítés: 50 perc      

1 sertésszűz (kb. 350gr)
1 fej hagyma
5+2 gerezd fokhagyma
2 dl 100%-os narancslé
1 db lime
2 ek. méz
1 kk. chili flakes
25 dkg. burgonya
160 gr bébispenót
margarin, tej
2 db cékla
rozmaring
olíva olaj
só, bors  

Ez a sertés brutál jó. Ám ehhez előző este kell megkezdeni a procedúrát. Ezt bármelyik film reklámszünetében meg lehet tenni. Ha kereskedelmi csatornát nézel, akkor meg pláne. Sőt ebben az esetben egy fürdés, porszívózás és egy sál meghorgolása is belefér.
A pácolás első lépéseként a fokhagymákat összezúzom és apróra vágom. Majd bő olíva olajba dobom. Ha elkezd sercegni, mehet is bele a narancslé. A legjobb, ha saját magam facsarom, az a tuti. Beleizmozom a limeot és ...

Tovább Szólj hozzá

2018. sze 09.

Hortobágyi húsos palacsinta

írta: MeSh
Hortobágyi húsos palacsinta

5cb1f36e-a004-4ba9-91ed-9b48741c9970.JPEG4 személyre  
Elkészítés: 90 perc   

3 db teljes csirkecomb
3 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
1 db TV paprika
1 db hegyes erős paprika
2 ek. fűszerpaprika
2 ek. liszt
2 dl tejföl
olaj vagy libazsír
12 palacsinta
só, bors

Már az 50-es évek végén is tudták, hogy egy hangzatos név, valamint két önmagában is remek kaja keverése, tuti nyerő végkifejletet eredményez.
S ne csak azért készítsük otthon, mert az apróra vágott hús mivolta miatt, az éttermekben bármilyen maradékot, lovat, macskát, kerti széket, borravalót nem fizető vendéget is beletehetnek. Egyszerűen magunknak készíthetjük a legjobbat és pont.
A csirkepaprikással kezdődik a történet. Ehhez megdinsztelem a hagymát.
Mivel otthon készül, ezt is hosszúra eresztem. Ha van ...

Tovább Szólj hozzá

2018. aug 28.

Kolbászos krumplileves gomolyás bagettel

írta: MeSh
Kolbászos krumplileves gomolyás bagettel

kolbaszos_krumplileves.jpg6 személyre  
Elkészítés: 35 perc   

70 dkg krumpli
20 dkg lángolt kolbász
1 fej vöröshagyma
1 szál póré hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 liter alaplé
4 babérlevél
1,75 dl tejföl
csipetnyi kömény
fehérborecet
barna-magos bagett
zöldfűszeres gomolya
só, bors

Nem véletlenül vannak hagyományos ételek. Amik régen is finomak voltak és most is azok. Egy jó krumplileves mindig kiváló és laktató.
No meg rém egyszerű elkészíteni. Hogy a pénztárcámban is marad pénz, annak meg kifejezetten örülök. Teljes nyugalommal fogom elkölteni ezek után valami értelmetlen baromságra.
A hagymát felkockázom, a kolbászt meg karikákra vágom. Nem feltétlenül kell leszedni a héját, tökéletesen megfő. De ha fóbiád van az más, biztos van ennek is valami ...

Tovább Szólj hozzá

2018. aug 21.

Bitang sertés szendvics

írta: MeSh
Bitang sertés szendvics

bitang_sertes_szendvics.JPEG8 személyre  
Elkészítés: 120 perc   

1 kg sertéscomb
8 gerezd fokhagyma
4 szál rozmaring
1 fej vöröshagyma
1 dl citromlé
2 dl vörösbor
1 dl olíva olaj
8 szelet bacon
Ementáli sajt
Kovászos uborka
2 dl görög joghurt
3 szál újhagyma
6 menta levél
Lime
Szeletelt sok magvas rozskenyér
só, bors

Ha tudsz előre tervezni és türelmes vagy, akkor mindent elérsz az életben...na jó ez nem igaz, viszont egy bitang jót fogsz enni. Ha meg híján vagy az önuralomnak, akkor irány a piaci kolbászos.
A türelmi része a dolognak, hogy tegnap este kezdődik a történet. A húst egész éjszakára beteszem pácolódni, mert úgy lesz igazán kiváló.
Ehhez a következő dolgokra lesz szükségem. A citromlevet - ami úgy a legjobb, ha frissen facsarom, mert így a ...

Tovább Szólj hozzá

2018. aug 05.

Bakonyi sertésszelet

írta: MeSh
Bakonyi sertésszelet

bakonyi_sertes.JPEG4 személyre  
Elkészítés: 65 perc   

8 szelet sertéskaraj
10 dkg füstölt szalonna
50 dkg csiperke gomba
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db TV paprika
2 db paradicsom
2,5 dl tejföl
2 ek. liszt
1 ek. pirospaprika
só, bors

A kiváló bakonyi sertés eredetébe most nem megyek bele, mert már amúgy is kihalt. Ám szerencsére a gombás-paprikás szaftja máig tündököl isteni mivoltában.
Ezt az ételt kár lenne kihagyni, pláne, hogy minden egyes alkalommal megígéred magadnak, kifelé sétálva az étteremből, hogy otthon is elkészíted. Hát nosza.
A húst nem klopfolom ki. Igaz, hogy akkor hamarabb puhulna, de én szeretem ha szálasan szakad. Időm is van bőven, nem az a fajta vagyok, aki a  vekker csörgésére ébred 11:00-kor, emlékeztetőbe írva, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

2018. júl 22.

Mangó chutneys papucs

írta: MeSh
Mangó chutneys papucs

mango_chutney_gyors_lepeny.JPEG2 személyre
Elkészítés: 15 perc 

80 gr búzalzst
4 gr sütőpor
80 gr natúr joghurt
4 tojás
2 ek. mangó chutney
chili paprika
2 szelet proscuitto
olíva olaj, só

Nem egy hagyományos szendvics az tuti, de ha majd beleharapsz és az összetevők aromái elkezdenek keveredni a szádban, rájössz, hogy megérte, az életben vannak még csodás dolgok.
Plusz az egész művelet nem tart több ideig, mint egy mosogatás. Jó, azért ne ijedj meg, manapság majdnem biztos hogy van mosogatógéped, vagy netalántán ezért fizeted miss Lopezt.
Első körben felrakom a tojásokat főni. Mire azok készen vannak, a többiek is felsorakoznak.
A lepénykék lekészítéséhez összekeverem a lisztet, a sütőport és a joghurtot. Megöntözöm némi olíva olajjal, sózom és ...

Tovább Szólj hozzá

2018. júl 16.

Édes kis kosárkák

írta: MeSh
Édes kis kosárkák

edes_kis_kosarkak.JPEG4 személyre
Elkészítés: 55 perc 

1 db édesburgonya
8 tojás
paradicsom, bazsalikom
gomba, pritamin paprika
bébi spenót, fokhagyma
kolbász, TV paprika 
mozzarella, vörös cheddar
só, bors

Értem én, hogy az élet szép meg dolce vita, de azért nem árt mellé tenni ezeket a krumplis kosárkákat sem, amik tovább édesítik létezésünk.
Egy muffin sütőformára mindenképpen szükség lesz, ami minimum 8 osztásos. Ha ennél több, akkor a maradék helyek szabadon felhasználhatóak.
Élelmes magyar lévén ki is adhatod a szomszédnak bérbe a sütés ideje alatt. Hozza át a darált húst. Jó pénzért kisütöd neki pogácsáknak. De Ő ne jöjjön, - a mentalitás, az mentalitás - nem kell az okoskodása.
A krumplit lereszelem és megsózom, megborsozom. Némi ...

Tovább Szólj hozzá

2018. júl 10.

Hústekercs párolt zöldbabbal

írta: MeSh
Hústekercs párolt zöldbabbal

tekercs.JPEG2 személyre
elkészítés 65 perc

1 szelet sertés karaj
1 csirke felsőcomb filé
10 szelet bacon
5 dkg csirkemáj
1 ek. kapribogyó
30 dkg mirelit vágott zöldbab
3 gerezd fokhagyma
friss rozmaring
cajun, mustár
só, bors

Megbeszéltük, hogy vega nap lesz. Ám a nagybevásárlás mindig keresztbe tesz. Porciózás és lefagyasztás után, a maradékok egy rettenet finom hústekercset eredményeznek.
Többféle hús, sokféle fűszerrel csakis jó lehet. A bab meg vega. Pipa.
Mind a pipit, mind a cocát alaposan kiklopfolom. Így a rostokba kényelmesen beül a fűszer és elég lapos lesz a tekeréshez is. Ha itt eszedbe ötlött a holland cigaretta, akkor felejtsd is el. Az élet anélkül is szép.
A sertés mindkét oldalát bemasszírozom cajunnal. Majd a szépen az egymás ...

Tovább Szólj hozzá

2018. júl 05.

Tarka lasagne

írta: MeSh
Tarka lasagne

tarka.JPEG4 személyre
elkészítés 60 perc

20 dkg darált sertés
2 répa
125 gr spenót
20 dkg csiperke gomba
2 paradicsom
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 szelet bacon
1 csomag levelestészta
6 lap lasagne tészta
mozzarella sajt
főzőtejszín
citrom
friss bazsalikom, oregáno
petrezselyem
só, bors

Vidám étel és verőfényes napsugár, a jó hangulat s boldog élet Terád vár. Ezzel a szlogennel meg is nyithatnám a falatozómat Balatonakalin. De inkább csak az ismerősöket riogatom a hobbi kreálmányokkal.
Egy robotgépre és egy serpenyőre mindneképpen szükségem lesz, amiket majd menet közben 3-4x átmosok. Kivéve, ha éppen arabra fordítják Neked dubaiban a receptet, akkor felejtsd el, nálad minden egyszer használatos.
Robotgép egy. A paradicsomot, 2 gerezd ...

Tovább Szólj hozzá

2018. jún 18.

Cukkinis húsgolyók petrezselymes újkrumplival limeos répaágyon

írta: MeSh
Cukkinis húsgolyók petrezselymes újkrumplival limeos répaágyon

cukkinigolyopeterkrumplirepacsek.JPEG4 személyre
Elkészítés: 40 perc 

25
dkg csirkemell
1 db cukkini
2 gerezd fokhagyma
5 gr parmezán
50 dkg újkrumpli
2 marék petrezselyem
2 ek. libazsír
2 ek. margarin
2 szél répa
1 db lime
bors, só

A "könnyed, nyári ízkavalkád" meghatározása mellett, nálam pont ez szerepel. A csirkemell és cukkini tökéletes párost alkot. Az egyik a húsok, a másik a zöldsége kfiligrán topmodellje.
Ezért máris, összevágva a robotgépbe kerülnek. A fokhagymát is elegánsan belehelyezem. Miután alaposan megsóztam és borsoztam, jöhet a parmezán. Ez nemcsak, hogy összébb tartja majd a masszámat, de remekül hozzájárul az kellemes ízhez is.
Miután a turmixgép elvégezte a feladatát, meggyúrom a kicsi golyókat. Itt is már világosan látszik, hogy ezek nem ...

Tovább Szólj hozzá

2018. jún 10.

Tuscan feeling pasta

írta: MeSh
Tuscan feeling pasta

toszkan_rak.JPEG4 személyre
Elkészítés: 30 perc 

30 dkg tisztított garnéla
25 dkg farfalle tészta
125 gr friss bébi spenót
8 db koktél paradicsom
2 dl főzőtejszín (20%)
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
reszelt parmezán
1 dl fehér bor
friss bazsalikom
margarin, olíva olaj
bors, só

Olvad Rád a pamut ing a rohasztó melegben, vagy hölgy létedre, hiába vetél fel végre spagettipántos ruhát, a klimaxos, kan kollégák mínusz 20 fokra csavarják a légkondit. Szóval teljesen természetes, hogy fejben nem itt jársz. Viszont, akkor már ad meg a testednek is a lehetőséget a kalandozásra.
A rákok mirelit formában érkeztek hozzám, így miután felengedtek, margarin és olíva kombóján megpirítom őket. Nem kell neki sok. Ezért ne hagyjuk őrizetlenül, mert hamar ...

Tovább Szólj hozzá

2018. máj 27.

Spárgás-feketeerdei sonkás leveles pizza

írta: MeSh
Spárgás-feketeerdei sonkás leveles pizza

spargasonkalevelpizza.JPG2 személyre
elkészítés 25 perc 

1 csomag leveles tészta
12 szál spárga
20 dkg feketeerdei sonka
Paradicsom szósz, friss bazsalikom
Tejföl, mustár, friss kapor
Parmezán sajt
Cheddar sajt
1 paradicsom
1 tojás

só, bors

Ma már sokkal több helyen kapható, jóval kellemesebb áron a spárga. Más néven asparagus.
Olyan a hangzása, mint valami ókori római birodalmi harcosé. Mondjuk az sem véletlen, hogy a testépítők egyik kedvence. Rostokban gazdag és szinte semennyi szénhidrátot sem tartalmaz, sőt zsírt sem. Ezért ha izom Tibor meglátja a tésztán, sikítva rohan fekvenyomni.
A tésztát miután kigurigattam, négy egyenlő részre vágom. Bekenem a felvert tojással vékonyan mindegyiket.
Két ilyet csinálok és két olyat. Így az egyikre mehet a ...

Tovább Szólj hozzá

2018. máj 20.

Carbonara spagetti

írta: MeSh
Carbonara spagetti

carbonara.JPEG2 személyre
Elkészítés: 25 perc 

20 dkg húsos szalonna
25 dkg spagetti tészta
1,5 dl főzőtejszín (10%)
3 tojás
reszelt parmezán
bors, só

Egy étel ismét, amit nem lehet, nem szeretni. Ráadásul hamar megvan és piszok finom is. Az meg, hogy két pislantás alatt megvan, már csak hab a tortán / parmezán a szalonnán.
Az arányokat teljesen szabadon lehet választani, attól függően, hogy húsosabban vagy krémesebben szereted. Mondjuk nyilván megjelenik majd Mr. Gasztoagy, és elmagyarázza, hogy ez nem így van, mert 1672-ben, egy kellemes tavaszi napon ezzel hozta vissza Giuseppe a haldokló Mámmát az életbe, miközben a toszkán naplemente megcsillant a domboldalban, és az arányok szentek és sérthetetlenek.
A tésztát bő, sós vízben felteszem főni. ...

Tovább Szólj hozzá

2018. máj 06.

Tatárbifsztek

írta: MeSh
Tatárbifsztek

tatarbifi.JPG4 személyre
Elkészítés: 25 perc 


30 dkg bélszín
1 tk. dijoni mustár
1 tk. apróra vágott kapribogyó
1 ek. apróra vágott salotta hagyma
1 tk. worcestershire szósz
1 tojássárgája
őrölt bors, só
rozs pirítós

Ha nem egy gasztro reality műsorvezetője vagy "Mosákodós Cé" álnéven, aki irgalmatlan alapanyag pazarlásra van ítélve, azért figyelj oda a vendégek számára, mert a nemes hús, nem olcsó.
A tatárt rengeteg módon el lehet készíteni, de a lényeg az, hogy a hús ízét emeljük ki a hozzávalókkal. Én a basic verzót fogom elkészíteni.
A húst véletlenül sem darálom le (egyszer sem, nemhogy kétszer!). Lehet, hogy egyszerűbb és gyorsabb megoldás lenne, de akkor megváltozik a hús szerkezete, és az íze is más lesz. Az, ilyen ...

Tovább Szólj hozzá

2018. ápr 29.

Kettle csirke gombával és karamellizált retekkel

írta: MeSh
Kettle csirke gombával és karamellizált retekkel

kettle_csirke.JPEG4 személyre
Elkészítés: 50 perc 


75 dkg csirkemell
80 gr Chio Kettle rosemary & sea salt
40 gr Chio Kettle sour cream & spring onion
80 gr Chio Kettle fine chili & paprika
20 dkg krémsajt
25 dkg gomba
25 dkg retek
1 marék petrezselyem
1 ek. méz
olaj, fokhagyma
só, bors

A chips az a dolog, amit mindig valahogy kimagyarázol, hogy miért is kell azonnal megenned uzsonnára / film nézés alatt / sörözés közben / zöldség helyett / tengerparton / lényegében bármikor.
Szerencsés egybeesések következtében 3 zacskó landolt a kezemben, aminek a rozmaringos változata annyira mesterien sikerült, hogy ropogtatás közben jött az ötlet, hogy kreáljunk belőle főételt. Hisz az erős fűszerek adottak. Így csak zúzni, keverni és enni kell.
Hagymás-tejfölös. ...

Tovább Szólj hozzá

2018. ápr 22.

Porhanyós oldalas

írta: MeSh
Porhanyós oldalas

oldalas.jpg4 személyre
Elkészítés: 4 óra 


80 dkg oldalas
2 dl worcester szósz
2 dl szója szósz
2 dl ketchup
1 ek. angol mustár
1 ek. méz
2 gerezd fokhagyma
1 db répa
1 db alma
4 babérlevél 
1 tk. só, bors
Zöldségek grillezéshez


Ha soknak tűnik a 4 óra, akkor fejeljük meg egy előző napi bepácolással, hogy végleg kiderüljön mennyire türelmetlen vagy. Belátom, hogy hosszú idő, ám cserébe szinte semmi dolgod nincs és a végén leesel a székről a gyönyörtől, amikor megkóstolod.
A pácoláshoz előveszek egy nagy, lezárható műanyag edényt, amibe behelyezem az oldalast. Én szeretem felvágni, mert akkor több felületen tudja átjárni az íz.
A folyékony halmazállapotú összetevők után belenyomom a fokhagymát, és belereszelem a répát meg az ...

Tovább Szólj hozzá

2018. ápr 15.

Tojásos nokedli - GM

írta: MeSh
Tojásos nokedli - GM

tojasosnokedli.JPEG4 személyre
elkészítés 25 perc 

30 dkg barna rizsliszt
7 tojás
víz
1 ek. olíva olaj
5 dkg margarin
1 db fejessaláta
ecet, cukor
só, bors

Ennél egyszerűbb egytálétel nem sok létezik. A GM rövidítés meg nem azt takarja, hogy most végre itt egy recept, ami elvarázsolja a vezérigazgatót. Hanem, hogy gluténmentesen is ugyanolyan remek élményt nyújt.
Felteszek egy nagy lábasban vizet főni, amibe majd szaggatok. Mire felforr a víz, minden mással meg is vagyok. Még egy séta a ház körül is belefér.
Miután a salátát átmostam és leveleire szedtem, berakom egy tálba. Felöntöm vízzel és cukrozom, ecetezem. Nincs olyan, hogy mennyi vízhez, mennyit kell rakni. Ahogy szereted. A kettő aránya meg, ha 50-50%-os, az pont kiváló.
Két tojást felverek és ...

Tovább Szólj hozzá

2018. ápr 08.

Wellington bélszín

írta: MeSh
Wellington bélszín

wb.JPEG6 személyre
elkészítés 55 perc

½ kg marha bélszín
½ kg barna csiperke gomba
8 szelet proscuitto sonka
Vajas leveles tészta
Angol mustár
1 fej sonka hagyma
1 marék dió
kakukkfű
só, bors

Nem a legolcsóbb húsból van ez tény, de abszolút megéri. Ugyanúgy mint a bor, amit fogyasztunk majd hozzá. Mert ehhez nem alsópolcos, asztali koccintós dukál, hanem - a vendég által hozott - minőségi, testes vörös.
A bélszínt két egyenlő részre vágom, mert egy kilós kiszerelésben volt. A másik részét elteszem tatár bifszteknek.
Majd meghengergetem sóban és tört borsban. Kakukkfüvet is tehetek hozzá. Remekül illik. Ezért teszek is.
Serpenyőben felhevítek olajat. Megforgatom benne a húst. Alaposan, minden oldalán. Szemet gyönyörködtető és ...

Tovább Szólj hozzá

2018. ápr 01.

Rusztikus húsvét - avagy itt a sonka, hol a sonka

írta: MeSh
Rusztikus húsvét - avagy itt a sonka, hol a sonka

img_8037.JPG4 személyre
Elkészítés: 120 perc 


35 dkg liszt
5 gr sütőpor
1 mk. szódabikarbóna
4 tojás
1 dl olíva olaj
1 dl víz
25 dkg füstölt főtt karaj
70 gr olíva bogyó
70 gr aszalt paradicsom
1 fej lilahagyma
7 tojás
1 fej vöröshagyma
mustár, majonéz
petrezselyem
só, bors


Ha éppen elég a húsvéti érzés, és úgy vagy, hogy nem megint óriás sonkázás ürügyén iszod sárgára Magad embertársaid 95%-al, hanem inkább egy kellemes - ám de ízdús - adag mellett, elmerengve elmélkednél azon, ismét, hogy vajon ki engedélyezte a nyúl és a tyúk nászát, akkor íme.
Készítek egy rusztikus kenyeret, amibe bele lesz dolgozva a sonka. Rákenve pedig a hagymás tojáskrémmel meg is van a feeling.
Azért a kenyérbe megy még olíva bogyó, aszalt paradicsom és ...

Tovább Szólj hozzá

2018. már 25.

Fűszeres sárgarépa krémleves

írta: MeSh
Fűszeres sárgarépa krémleves

fuszeres_sargarepa_kremleves.JPG4 személyre
Elkészítés: 45 perc  


80 dkg sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 liter csirke alaplé
3 ek. tejszín
3 ek étolaj

½ kk. őrölt kömény és római kömény
½ kk. koriandermag
1 kk. curry
2 kk. barna cukor
½ kk chillipor
1 ek. frissen reszelt gyömbér

só,bors

Mindig mondom, hogy a fűszerekkel csodát lehet művelni. Az alapanyag répa, semmi más csak répa, érted? És amikor megkóstolod, az ízlelőbimbóid vad, indiai táncba kezdenek az agyaddal, annyira jó.
A hagymát felaprítom és megdinsztelem kevés olajon, majd hozzáadom a fokhagymát és a gyömbért. Már most imádom az illatát.
Jöhet a felkarikázott gyökérzöldség (ez a hivatalos neve, nem, mert csak szellemileg visszamaradottak fogyaszthatják), egy ...

Tovább Szólj hozzá

2018. már 11.

Puffer

írta: MeSh
Puffer

img_7951.JPG2 személyre
Elkészítés: 50 perc 


1 csomag leveles tészta
3 tojás
15 dkg darált sertés
1 ek. kapribogyó
1 kaliforniai paprika
petrezselyem
BBQ szósz
majonéz
20 dkg bacon
30 dkg mirelit hasábburgonya
só, bors
12-es muffinsütő forma

Melóból hazaesve - a főnöknek köszönhetően - egy óra maradt az esti filmig. De akkor a kaja legyen jópofa, változatos és finom. Valamint annyira tömítő, hogy muszáj legyen sörrel lazítani rajta.
Puffer, mert puff pastry-ból burger. Ennyi, nem fogsz semmi mást tárolni, csak a kaját, magadba.
Főszerepben a muffinsütő forma lesz, mert ebben készítek el mindent egyszerre.
A leveles tésztát hat egyenlő csíkra vágom fel. Majd felhengergetem mindet és a hat szélső formába nyomom őket laposra. Amiket előtte persze ...

Tovább Szólj hozzá

2018. már 05.

Juhtúrós sztrapacska

írta: MeSh
Juhtúrós sztrapacska

img_7922.JPG4 személyre
Elkészítés: 45 perc 


1 kg krumpli
45 dkg liszt
2 tojás
35 dkg juhtúró
2 dl tejföl
35 dkg füstölt szalonna
só,bors

Lehetetlen, hogy nem ismered és szereted ezt a szlovák ételt. Mondjuk, ha mocskosul gazdag vagy és sznob módon, inkább a tokhal ikráját tömöd magadba kaviár néven, akkor egészségedre. Meg is érdemled.
Viszont, ha egyszerű, de laktató, finom kajára vágysz. Ez itt az.
Kezdésnek lereszelem a krumplit. Ha nincsen ilyen funkcióval ellátott robotgéped, akkor máris jöhet a reklamálás az első alkarzsibbadásnál, hogy azt ígértem egyszerű.
Ha gyengébb vagy, mint egy idős szlovák asszony, akkor a panasz elfogadva.
A keményítős levet, amit a krumpli ereszt, abból leöntök. Majd hozzáteszem a lisztet és ráütöm a ...

Tovább Szólj hozzá