2023. már 30.

Babos-gombás cukkini lasagne

írta: MeSh
Babos-gombás cukkini lasagne

babos-gombas_cukkini_lasagne.jpg4 személyre
Elkészítés: 60 perc                                                                                                                             
    
1 nagy fej lilahagyma
2 fej vöröshagyma
9 gerezd fokhagyma
2 nagy cukkini
35 dkg csiperke gomba
30 dkg feketebab
2 dl zöldség alaplé
400 g darabolt paradicsom konzerv
1 ek. szárított majoranna
1 ek. szárított bazsalikom
1 ek. szárított oregánó
1 ek. szárított kakukkfű
1 ek. szárított zsálya
reszelt sajt
só,  
bors

Tészta helyett cukkini és máris nyugodt szívvel többet eszem belőle.
A jellegzetes olasz tészta ételeknek már rengeteg zöldséges variációja létezik szerencsére.
Pont mint ez. Növényi alapokon nyújt élvezetet és ízgazdag.
A paradicsomszószt könnyű elkészíteni. Megpirítok két, rusztikusan vágott vöröshagymát és 5 gerezd fokhagymát. Ráöntöm a darabolt paradicsomot és a fűszereket (majoranna, majoranna, oregánó).
Majd hagyom, hogy alacsony fokozaton 25 perc alatt összerottyanjon. Ezután a botmixerrel simára keverem. (Jelen esetben csak előkaptam a fagyasztóból, mert ha a család olasz konyha imádó, jobb egyszerre 2-3 liternyit gyártani és adagokban lefagyasztani.)
A "töltelék" a következőképpen alakul.
Az apróra vágott lilahagymát és a fokhagymát elkezdem pirítani. De hamarjában hozzádobom a gombákat is. Legyen minél kisebbre vágva, annál jobb.
A fekete bab, konzervből bukkan elő, így azt kb. 10-15 perc elteltével lapátolom rá.
Kakukkfű és zsálya hozzáadása mellett erőteljes keverésbe kezdek. Most lehet fitogtatni, hogy a bab zúzódjon, amennyire csak lehet.
Beleöntöm az alaplevet.
Utána jó mérce, hogy amint ez beleredukálódik, készen is van. 
A cukkiniket felcsíkozom. Vagy késsel vagy erre alkalmatos célszerszámmal. No para, nem lényeges, hogy mértani pontossággal mindegyik ugyanolyan legyen.
A rétegezésnél könnyedén korrigálok.
Amit meg is kezdek.
Egy lehelet réteg paradicsomszósz alulra. Rá a cukkini, arra a töltelék. Majd sajt. Ami, ha már eddig sem volt benne állati, legyen vegán. De ha sima sajt mellett döntesz, azzal is pazar.
Innen a rétegek száma egyedi döntés.
Ha megvagyok, akkor 200 fokos sütő 15-20 perc és kész.

Kicsit várni kellene a szervírozással és a fogyasztással, de már bódult állapotban és éhségben leledzve, sűrű fújások közepette nekilátunk.

Szólj hozzá