2022. aug 10.

Halloumi-barack nyárs

írta: MeSh
Halloumi-barack nyárs

halloumi02.jpg4 személyre
Elkészítés: 40 perc                                                                
    
4 db őszibarack
400 g halloumi
400 g ciabatta
1 db cukkini
4 gerezd fokhagyma
1 db citrom
1 ek morzsolt majoranna
1 ek morzsolt oregano
3 ek olívaolaj
só, őrölt bors
méz, dió, petrezselyem
8 db 25 cm-es nyárs

Ez, a ma már könnyedén elérhető - Ciprusról származó - sajt, a halloumi, az egyik legjobb választás grillezéshez. Félkemény és lassabban olvad, mint a többi társa.
Sós ízével az édes barack, no meg a fűszerek, zseniális kombinációt alkotnak, egy kellemes délutáni falatozáshoz.
Egy nagy tálra lesz szükségem, ahol minden összetevőt egybe fogok dolgozni.
Kezdésnek lereszelem a fokhagymát és a citrom héjából egy adagot. Valamint egy fél barackot is, hogy a pác még jobb legyen. 
Szerencsére minden ujjam megúszta a reszelőt, jöhetnek a felvágós hozzávalók.
Rusztikusabb jelleget szeretnék az egésznek kölcsönözni, így minden nagyobb lesz.
A halloumit általában egységes tömbökben árulják. Ezt vágom 8 felé. S a ciabatta kockáknak is ehhez kell igazodni. A cukkinik már csak beállnak ebbe a sorba, önként és dalolva.
A barackokat négybe vágom. Jó, ha még kicsit kemény, mert akkor könnyebben le tudom választani a magról, egy körbevágásos mozdulat után és nem trancsírozom össze.
Ízét nem fogja befolyásolni. Héját meg véletlenül sem húzom le.
Belenyomom a citrom levét és beleszórom a fűszereket, plusz az olívaolajat. 
Majd kézzel összeforgatom. Csakis azzal. Egyik legjobb érzés, amikor érezhetsz mindet a kevergetés folyamán, s így lesz a legegyenletesebb is.
A beáztatott nyársakra felhúzom szépen sorjában az összetevőket.
Ha jól dolgoztam, akkor 8 nyársam lesz. Ha nem, akkor meg nem.
A grillen megsütöm, forgatgatva. Addig, ameddig a ciabatta roppan, a sajt külseje megpirul.
A barack meglepően jól tartja magát a végéig. Nem esik se össze, sem le.
Ha elkészült, akkor meghintem némi mézzel és szórok rá aprított dióbelet, petrezselymet, hogy fokozzák az élményt.

Még melegen tálalom, mivel így a legjobb a textúrája mindennek. S hagyom, hogy az ízek a számban összekavarodva együtt, egy tökéletes élményt nyújtsanak. 

Szólj hozzá