2020. máj 31.

Muszaka

írta: MeSh
Muszaka

muszaka.JPEG6 személyre                                            
Elkészítés: 90 perc                                             
    
50 dkg darált marha/bárány
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 db padlizsán
2 db cukkini
4 db krumpli
2 dl paradicsompüré
2 dl száraz vörösbor
4 szem szegfűszeg
1 ek. fahéj
1 kk. szerecsendió
1 csipet kardamon
só, bors
olívaolaj

besamelhez:
60 g liszt
60 g vaj
8 dl tej
2 tojás
5 dkg reszelt parmezán
só, fehér bors, szerecsendió,

Hús, zöldségek, krémes mártás in one. Mindenevők előnyben.
Ez nem a titkos recept lesz, amit Helios osztott meg velem egy üveg Metaxa felett Cipruson, hanem ahogy én a legjobban szeretem.
A raguval kezdek, mert amíg az kirotyogja magát, addig a rétegezéshez való zöldségek is elkészülnek.
Természetesen minden hozzávaló elő van készítve (időben ez 10 minuten) és úgy kezdek. Azon már rég túl vagyunk, hogy "zsínórfőzünk" és kapkodva akarjuk magunkat utolérni menet közben. Lépések eltervezve.
Egy lábasban a finomra vágott hagymákat elkezdem olajon lepirítani. Ezután mehet bele a hús. Ha tudsz bárányt szerezni, akkor csináld abból. Persze, ha az asszony nem sztrájkol, hogy Ő nem eszik bárányt, mert annak olyan bárány íze van.
Miután cseppet megpirult a darálthusi, elkeverem benne az étel jellegét adó fűszereket. A szegfűszeget mozsárban töröm meg. Ha van hozzá kedvem, de egyszerűbb a séfkéssel rátehénkedni.
Alaposan megsózom és borsozom.
Átforgatás után mehet rá a paradicsompüré és a bor. Ez utóbbi legyen minőségi azért. Lótrutyiból, lótrutyi készül, tudod.
Ezt közepes lángon félreteszem, hogy szépen összeálljon az egész. Ha nagyon úgy érzem, hogy indokolt menet közben folyadékot pótolni benne, akkor alaplé mehet bele. 40-45 perci hagyom.
A padlizsánokat miután hosszanti irányban felszeleteltem, egy sütőpapírra kiteregetem egymás mellé a sütőrácson, és mind a két oldalát alaposan megkenem olívaolajjal.  Valamint be is sózom.
Semmi előzetes besózás, meg 30 perc állás, meg lecsepegtetés. Tök felesleges. Hacsak nem akarsz beiktatni valami kamu szünetet, hogy addig a garázsban átlapozd a képregényeidet, amire a családi kasszából költesz felnőtt létedre.
Ugyanezt teszem a cukkinikel is. Annyi a különbség, hogy ezeket keresztbe szelem.
Mehet a sütőbe 180 fokon 20-25 percre. De menet közbe rá-rákukkantok azért.
A krumplit is karikákra vágom. De nem megfőzöm, hanem forró olajban hirtelen pár perc alatt kisütöm. Így sokkal finomabb lesz és a rétegezésnél sem fogsz szétmállani.
Ezért ha készen van, ezt a biztos alapot, egy sütőtál aljára be is teszem. Szépen egymás mellé szorosan.
Jöhet rá a padlizsán és cukkini réteg.
Ami még hiányzik az elkészültek sorából, az a besamel. 
A vaj lábosban történő melegítése után, elkeverem benne a lisztet. Itt nem kell csak közepes láng, mert nem szeretném, ha a mártás odakapna és barna lenne, mint a rozmár.
A tejet fokozatosan beleöntöm. Nem kell olyan óvatosan kiskanalanként, ahogy néhány para oldal tanácsolja. Folyamatos kevergetés mellett nem fog csomósodni. A hőfokot is feljebb lehet venni.
Ha már majdnem besűrűsödött a megfelelő állagra, akkor elkeverem benne a parmezánt és a két tojást és a fűszereket.
A tojásnak nem csak a sárgáját teszem bele, igen. A fehérjét azért hagyom benne, hogy majd jobban megemelkedjen az egész sütés közben és szépséges legyen.
Félrehúzom és egy nagy kanállal teszek a raguba is. Ettől az is krémesebb lesz.
Most lehet felhordatni emezt a zöldségréteg tetejére. Ha épp túlvagy egy betonalap készítésén, könnybe lábadt szemmel konstatálhatod, hogy olyan ez, mint a bekevert sóder és cement.
Ha a besamelt is ráfolyattam, akkor már csak a sütőbe kell betenni, hogy összeálljon és piruljon az egész. 200 fokon 20 perc és kész.

Miután elkészült, hagyom hűlni. Egyrészt sokkal szebben lehet majd szeletelni, másrészt nem égetem varangyosra a nyelvem. Maradék vörösbor dukál mellé.




Szólj hozzá