2019. nov 29.

Pankós lazac burger kapris-kapros mártással és grill zöldségekkel

írta: MeSh
Pankós lazac burger kapris-kapros mártással és grill zöldségekkel

panko_lazac.jpgszemélyre                                    
Elkészítés: 70 perc                                     
    
10 db gyorsfagyasztott lazacburger (100g-os)
cukkini, padlizsán, zeller, répa, gomba
citromlé
só, bors, zöldfűszerek

Mártás
1 reszelt vöröshagyma
1 púpos ek. magvas dijoni mustár
1 ek. aprított kapor
1 gerezd fokhagyma
1 ek. liszt
1 fiola kapribogyó + lé fele
30 ml tejszín, 20%-os

Morzsa
1/2 panko morzsa
1 ek. aprított petrezselyem
2 gerezd reszelt fokhagyma
Olaj 

Ez egy nagyon csinos kis étel, remek ízekkel operálva. Ráadásul könnyed is, így este lelkiismeretfurdalás nélkül ihatok meg egy korsó szüretlent, negyed kiló mogyoróval kísérve.
A panko japános, áramvezetősdis történetébe nem megyek most bele. A neten csodaszépen megtalálható eredetének története.
A lényeg, hogy ez egy szilánkos morzsa, ami máshogy viselkedik kisütéskor, mint a mi hagyományos "kenyér after-life"-unk. S végén a textúra is más.
Össze is keverem a hozzávalóimmal, hogy ebbe már csak a megfelelő pillanatban forgatni kelljen a lazacot. Csak annyi olajat teszek hozzá, hogy még morzsalékos maradjon, de a húshoz tapadó kérget alkosson majd.
A kör formájú burgert nem én kreáltam. Nem mintha, nem menne, miután kellő számú egész halat áldoznék fel a trancsírozás oltárán.
Ám mivel már több áruházban is kapható eme formában, nem kell Konyhafőnökös, szituációs játékot játszanom, szétstresszelt állapotban.
Így csak átforgatom  őket a bundájukban. Előtte azért meghintettem sóval és néhány csepp citromlevet is hullajtottam reá.
Sütőben készítem el.
Méghozzá 200 fokos alsó-felső kezdéssel, fólia alatt, 20-25 perccel. Majd a takaró levételével és a hőmérséklet emelésével, esetlegesen a sütési funkció megváltoztatásával, enyhén készre pirítom.
Amíg a halak sülnek nagykabátban, elkészítem a mártást. Fontos alappillére ez ételünknek, mert kifinomultan harmonizál a lazaccal.
Előkapom a serpenyőt és a hagymával kezdek. Reszelés alatt érthető a daráló, mutatóujjal való, könnyed bekapcsolás is. 
Szinte azonnal mehet hozzá a mustár, kapor, fokhagyma (amely már átverekedte magát a nyomón).
Majd a liszttel berántom kicsit.
A kapribogyót nem vágom fel, felesleges. De ha optikailag ez frusztráló hatással van rád, és nem szeretnéd, hogy a lelki terapeutád ezt is visszagyökereztesse a gyerekkorodra, akkor nosza szeleteld apró darabokra.
A lé fele egyrészt azért kell, hogy levesesebb legyen, másrészt nagyon finom addicionális ízt kölcsönöz a mártásnak. A fiola mérete, szinte mindehol egyforma, remélhetőleg ebből nem lesz para.
Végül felöntöm a tejszínnel és szép krémesre kevergetem.
Már csak a grill zöldségek vannak hátra. Vagyis előre, mert ezt készítettem el a leghamarabb, mivel ez viszi el a legtöbb időt, s elég ha csak a végén még rámelegítek a sütőben a halacskák után.
Menete egyszerű. Ízlés szerinti formákra vágás után bekeverem az olajjal, sóval, borssal, reszelt fokhagymával és némi zöld fűszerrel. Fólia alatt puhítom 200 fokon 30 percig, majd az alumínium lepel lerántása után, még 15 perc 225 fokon, és készen is van. Várhat a lazaccal való integrált pancsoltatásra a mártásban.
Miután minden elkészült, már csak a harmonikus tálalás van hátra, a család összetrombitálása előtt.

Felesleges ajnározni az étket, mert ezt megteszik helyettem a jelenlévő delikvensek is. Maximum a szerény, megköszönő ábrázat elsajátítását kell a tükörben gyakorolnom előtte.

Szólj hozzá