2018. dec 11.

Mézes-mustáros fogóshusi nyomott krumplival

írta: MeSh
Mézes-mustáros fogóshusi nyomott krumplival

mezes2139.jpg2 személyre      
Elkészítés: 65 perc       

6 db csirke alsócomb
2 nagy krumpli
2 nagy gerezd fokhagyma
2 ek. mustár
2 ek. méz
1 ek. kukorica liszt
1 ek. kapribogyó
15 szem koriander
1 lilahagyma
bacon
só, bors

Klasszikus vagy nem, s elcsépelt vagy sem, a mézes-mustáros ízesítés, akkor is finom. Pláne, ha megbolondítom egy kis kapribogyóval és korianderrel. Így már tuti nem kevernek össze Ánkül Ben unokájával.
Mellé meg mehet egy kis krumpli, hogy egyszerre legyen kész az egész lakoma.
Amíg bepácolom a húst, addig végre kipróbálhatom, amit eddig csak instán láttam elkövetni, és beteszem a két szem krumplim a mikróba. Elvileg 10 perc 450 watt és nyomható állagú lesz. (Itt, ha folytatódik a recept, akkor nem robbantunk fel és nem égett le a lakás és még valószínű a burgonya is pihe-puha lett).
A pác elkészítéséhez, a mézet, mustárt és a zúzott fokhagymát összekeverem. Majd a 3 muskétást kiegészítem. Az erő így nemcsak, hogy egységben marad, még fokozódik is. Két olyan alapanyaggal, ami zseniális. Már a Bibliába is bekerülhetett volna, hogy szeresd felebarátod és a kapribogyót.
Amit apróra vágok. A koriander magokat meg kanál segítségével összeroppantom.
Ha ezek benne vannak, akkor már csak só, bors, liszt kell. S kezdhetem is a pácolást. Alaposan átforgatom  és bedörzsölöm a combokat. Ha spirituális vagy és bevillan, hogy korábbi életedben Te voltál Kleopátra mézes masszőrje, az simán belefér.
Miután megvagyok, csinálok egy külön kis tepsit a tepsiben. Sütőpapírból és alufóliából. Így nem fog átfolyni a lé.
S, ha ez megvan, akkor kiveszem a krumplit a mikróból. Élünk még szerencsére, és valóban meg is puhult.
Csak annyi a teendőm vele, hogy egy krumplinyomóval, erőteljesebb mozdulat kivitelezésével, lapítok rajta egyet. Egy csepp olívát azért szétkenek rajta és alaposan sózom, borsozom.
Dekoráció gyanánt - ami mellesleg finom is - rakok még mellé lilahagymát baconnel.
Az előmelegített sütőbe teszem. 45-50 perc alatt annyiszor locsolgatom és fordítgatom a husit, amennyiszer jólesik.
Ha elkészült a lakoma, akkor az egész tepsit az asztal közepére teszem falatozás céljából. Mennyei az illata, alig várom, hogy a számban landoljon.

Kiemeli mindenki az adagját és nekilátunk. Comb a egyik kézbe (that's why it's called fogóshusi), krumpli a másikba (akkor már villa nélkül ezt is), és egészségünkre.

Szólj hozzá