2018. máj 20.

Carbonara spagetti

írta: MeSh
Carbonara spagetti

carbonara.JPEG2 személyre
Elkészítés: 25 perc 

20 dkg húsos szalonna
25 dkg spagetti tészta
1,5 dl főzőtejszín (10%)
3 tojás
reszelt parmezán
bors, só

Egy étel ismét, amit nem lehet, nem szeretni. Ráadásul hamar megvan és piszok finom is. Az meg, hogy két pislantás alatt megvan, már csak hab a tortán / parmezán a szalonnán.
Az arányokat teljesen szabadon lehet választani, attól függően, hogy húsosabban vagy krémesebben szereted. Mondjuk nyilván megjelenik majd Mr. Gasztoagy, és elmagyarázza, hogy ez nem így van, mert 1672-ben, egy kellemes tavaszi napon ezzel hozta vissza Giuseppe a haldokló Mámmát az életbe, miközben a toszkán naplemente megcsillant a domboldalban, és az arányok szentek és sérthetetlenek.
A tésztát bő, sós vízben felteszem főni. Mire megvan, kész is lesz a többi rész.
A tojások közül kettőnek csak a sárgáját fogom használni. Alaposan felverem. Majd inkább csak borsozom, mert  a parmezán már eleve sós. De, ha az a kategória vagy, aki az étteremben mindig kér plusz sót, még a kirakott mellé is, majd a biztonság kedvéért előveszi a belső zsebből a kis zacskót, akkor uccu neki.
Felkockázom a szalonnát és kevés olajon megpirítom. Hozzáadom a megfőtt tésztát és a főzőtejszínt.
Hagyom így egy kicsit rotyogni, miután alaposan átforgattam. Egy picit lehet hozzáadni a tészta levéből is, ha túl száraznak találod.
Végezetül lekapcsolom az egészet és csak utána forgatom össze a tojásos parmezánnal. Ez a hő, pont elegendő ahhoz, hogy krémes állagot kapjon és a tojásból se rántotta legyen.
Meg is vagyok az isteni egytál tésztával.

Mivel van itthon egy üveg Viognier, ami tökéletesen passzol hozzá, már csak az étkészlet okozhat fejtőrést.

Szólj hozzá