2018. már 05.

Juhtúrós sztrapacska

írta: MeSh
Juhtúrós sztrapacska

img_7922.JPG4 személyre
Elkészítés: 45 perc 


1 kg krumpli
45 dkg liszt
2 tojás
35 dkg juhtúró
2 dl tejföl
35 dkg füstölt szalonna
só,bors

Lehetetlen, hogy nem ismered és szereted ezt a szlovák ételt. Mondjuk, ha mocskosul gazdag vagy és sznob módon, inkább a tokhal ikráját tömöd magadba kaviár néven, akkor egészségedre. Meg is érdemled.
Viszont, ha egyszerű, de laktató, finom kajára vágysz. Ez itt az.
Kezdésnek lereszelem a krumplit. Ha nincsen ilyen funkcióval ellátott robotgéped, akkor máris jöhet a reklamálás az első alkarzsibbadásnál, hogy azt ígértem egyszerű.
Ha gyengébb vagy, mint egy idős szlovák asszony, akkor a panasz elfogadva.
A keményítős levet, amit a krumpli ereszt, abból leöntök. Majd hozzáteszem a lisztet és ráütöm a tojást. Megsózom és alapsan eldolgozom az egészet. Ha a tészta állaga indokolja, akkor lehet hozzátenni némi vizet is.
Amíg a feltett víz elkezd forrni, addig zsírjára pirítom a szalonnát. Mivel én imádom beborítani majd vele az egészet, így "a több az jobb" elve alapján választottam meg a mennyiséget. Ha készen vagyok, akkor a zsírt és pörcöt elválasztom egymástól. De ne pánikoljunk be, nem véglegesen. Minden csepp és falat a gyomrunkban végzi majd.
Miután a víz elérte a megfelelő állapotot, némi sót hintek bele és olajat. Utóbbit hogy elkerüljem a tészták összetapadását. Ha jól választottam edényt, akkor a szaggató átéri a kerületét, és nem a levegőben kell tartanom végig, s édesanyázni.
A lábos mélysége sem utolsó szempont, hogy mind bele is férjen, mert ha kibuggyan, akkor ismételten édesanyáinkhoz indul a fohász.
Ha megvagyok a szaggatással, akkor pár perc alatt meg is fő az egész. Amit szűrő segítségével átemelek a zsírba és rettentő alaposan át is forgatok benne.
A tejfölt és a túrót összedolgozom és ízlés szerint megborosozom, majd ráborítom a tésztára. Sózni a szalonna miatt indokolatlan, de megengedett.
Készen is vagyok. Már csak a pörccel kel beteríteni az egészet.

Öblös merőkanállal, masszív adagokat helyezek a tányérokra. Előtte, azért egy pálinkával fel lehet készíteni a szervezetünket eme remek ennivaló érkezésére.

Szólj hozzá