2017. dec 10.

Pulyka tallér burgonya rózsával

írta: MeSh
Pulyka tallér burgonya rózsával

img_6878.JPG6 személyre
Elkészítés: 120 perc

1 kg pulykamell
75 dkg sárga burgonya
20 dkg bacon
50 gr olvasztott vaj
50 gr parmezán sajt
2 gerezd fokhagyma
1 tk. morzsolt kakukkfű
Bébispenót
só, bors

Megígértem a szüleimnek, hogy csak szárnyas lesz krumplival. De hát akkor is valami szépet kell komponálni, mégiscsak Ők hoztak eme világra. S azon kívül, hogy esztétikus lesz, még ízletes is.
Így a krumplival kicsit többet foglalkozom, mint anno a konyhás néni, aki mindig csak egy laza mozdulattal ráplaccsantotta a pürét a tányérra.
Miután megpucoltam, robotgép vagy kézi szeletelő segítségével felszeletelem vékony lapokra. Egy nagy tálban összekeverem az olvasztott vajjal, parmezánnal, reszelt fokhagymával és a morzsolt kakukkfűvel.
Ezután jöhet a móka. De először is fogom a 12-es muffin sütő formát és kikenem. Majd elkezdem a lapocskákat halomba szedni. Pont az a jó, ha nem tökéletes, és kicsit ide-oda szétcsúszik. Ha megvan egy - a formából kilógó magasságú -  oszlopom, akkor azt a be is helyezem. S ezt megteszem 12x. Menet közben nem kell pánikolni, ha egyre mancsosabb a cucc. Teljesen természetes, mert a krumpli engedi ki  a levét. Annyit kell megjegyeznem, hogy milyen sorrendben pakolgattam, mert majd a fennmaradó levet fordított sorrendben kell eloszlatva belecsurgatni a krumplihalmok alá.
Ez pont úgy hangzik, mint egy általános iskolai szöveges feladat. Végre 20 év után gyakorlatban is használhatod az elméleti tudásodat.
190 fokos sütőben egy óra alatt csodásan megpuhul, és ahol kell, ott megpirul.
Kézmosás és foglalkozhatok a hússal. A mellet enyhén kiklopfolom, hogy szabályos alakzatot vegyen fel.
Ezután elkészítem a bacon szőnyeget. Ezt keresztfonással teszem. Lefektetem a szalonnát csíkokba egymás mellé, majd arra merőlegesen egy réteget átfonok alatta-felette. Mintha rácsos linzert gyártanék. Ha arról sincsen lövésed, akkor marad a jútub, ahonnan már korábban makramézni is megtanultál egy délelőtt alatt.
A pulykát nem nagyon kell bedörzsölgetni semmivel. Egy kis só, bors, majoránna és kész.
Megvan a három réteg. Legalul folpack fólia (segítség a hengereléshez), rajta baconrács, amin elhelyezkedik a hús. Fogom és felcsavarom. Majd az folpack végeit ellentétes irányba megcsavarom, hogy jó feszes maradjon. Ettől lesz szép henger. 65 fokos vízben 20 percig főzöm, hogy szépen előpuhuljon és véglegesen felvegye a formáját. Majd becsusszantom a krumplihoz a sütőbe, amíg a bacon pirulni kezd.
Mivel még valami hiányzik a tányérról, ami roppanós, ezért spenót leveleket sós olívában megforgatok
és kisütöm.

Tökéletesen passzol az omlós húshoz és a krémes krumpli rózsához. De a szép látványt hamar kettévágom, mert bár szemet gyönyörködtető, az illatok azonnali kóstolásra ösztökélnek.

Szólj hozzá