2017. nov 26.

Cajun steak BBQ-s vörös babbal

írta: MeSh
Cajun steak BBQ-s vörös babbal

husibab.JPG4 személyre
Elkészítés: 30 perc

40 dkg hátszín
2 konzerv vörös bab
2 ek. ketchup
1 tk. tabasco
1 tk. angol mustár
1 ek. barna mártás
2 ek. worcestershire szósz
1 tk. méz
Paradicsomszósz
Cheddar sajt
Cajun, tengeri só

Könnyű kis csipegetni való kaja...egy medvének. Szóval, ha éhes vagy és markáns ízvilágú, masszívabb étkezésre vágysz, ez itt az.
Leöntöm a levet a babról. Arra most nincsen szükségem. S fém szárú serpenyőben, olíva olajon elkezdem pirítani, amíg ropogósra nem fordulnak. Azaz szottyos nem lesz a külseje, mint amikor 1,5 órát ázik a kezed a kádban. Azért lesz ilyen, mert a feszes héj kicsit leválik a belső részről.
Ezután kutyulom rá a BBQ-t.
Vagyis mehet rá a ketchup, angol mustár (erőteljesebb jóval, mint a sima), tabasco (házilag főzött chili szósz még jobb), barna mártás (don't pánik, Tecsóban készen lehet kapni, tökjót), worcestershire szósz (ezt meg elég, ha ki tudod mondani, vagy egyből leírni, már akkor Te vagy a Jani) és a méz (zümzüm).
Ha összekevertem alaposan, akkor még egy kis paradicsomos szósszal felhúzom és reszelek a tetejére sajtot. Nem kell kimérni, pont annyit amennyi jól esik. Beteszem a sütőbe 210 fokon sülni 10 percre.
Ennyi idő szinte elég is a steak elkészítésére.
A 2 szép szelet húst - mert 40 dkg ennyi, és pont elég 4 embernek - a vágódeszkán jól bedörzsölöm a cajummel. Azért ezzel is óvatosan bánok, mert tud csípni. Majd felhevített serpenyőben - mindegy milyen szárúban - kicsit jobban, mint közepesen, átsütöm.
Gurméul: medium well. Ahogy a zsírcseppek táncolnak a hús tetején, az annyira guszta, hogy már csak Fred Astaire hiányzik onnan.
Átemelem a vágódeszkára, hagyom hogy kipihenje magát picit, és felszeletelem.
Ezalatt a bab is összeérett a szósszal meg a sajttal, forrón bugyogó láva módjára.

Lehet, hogy kicsit megüli a gyomrot - amire rásegíthetünk egy jófajta veres nedűvel is -, de abszolút megéri, ahogy az erőteljes ízek násztáncot járnak a nyelvem körül.

Szólj hozzá