2017. nov 12.

Szójás oldalas karamellizált körte ágyon

írta: MeSh
Szójás oldalas karamellizált körte ágyon

korteoldalas.JPG4 személyre
elkészítés 60 perc 

60 dkg sertés oldalas (csontozott)
3 db vilmoskörte
1 tk. fokhagyma granulátum
50 gr margarin
2 ek. szója szósz
1 ek. barna cukor
150ml víz
65 ml konyak
só, bors

Időd nincs, de oldalasod van, akkor ez egy remek megoldás. Nem váltja ki a 4 órás sütésű, porhanyós csodát. Inkább alternatív ízesítéssel, egy új dimenziót nyit a koca ezen részének fogyasztásához. Amit, miután megkóstolsz, tollat ragadsz és beírod a kis füzetedbe, a "zseniális döntések" rovatba.
A húst vékony szeletekre vágom, miután eltávolítottam a porcokat. Majd egy nagyobb méretű serpenyőben nekiállok pirítani. Megszórom sóval, borssal és a fokhagyma granulátummal. Ráteszem a margarint és kevergetem, átforgatom kicsit. Pont annyira, hogy a fokhagyma illata megcirógassa a szagló bolyhocskákat az orromban.
Majd ráöntöm a szója szószt. Pillanatok alatt gyönyörű barnára vált a húsok színe. Azon versenyzőknek ez már rutinból ismerős folyamat lehet, akik 20 liter bronzolaj nélkül ki nem teszik a lábukat nyáron a lakásból.
Miután kicsit megkapattam minden oldalon a őket, felöntöm a vízzel.
Szépen besűrítem a szaftot , és rá is pirítom. Fantasztikus lesz, csak türelmesen várd ki.
A körte elkészítéséhez sem kell 10 perecnél több. Feltéve, hogy nem literes konyakot bontottál az ügy érdekében és követed a jó magyar szokást, hogy üveget nem zárunk vissza.
Cikkelyekre vágom. Körténként 16-ra. Majd elkezdem megfuttatni kevés margarinon. Hozzáöntöm a cukrot és átforgatom.
Jöhet a flambírozás. 
Lehetőleg ne gyújtsuk fel se, a lakást se magunkat. Miután beleöntöttem a konyakot, egy
hosszabb gyufa segítségével lángra is lobbantom. (Véletlenül sem hajolok bele, közelebbről megnézni.) Rendkívül látványos a dolog. Ha vendégeink vannak, akkor ez az a pillanat, amikor a serpenyővel a kezemben menőzhetek.
Itt is a türelem terem szép körtéket a végén. Addig forgatom, amíg el nem kezdenek karamellizálódni.
Meg is vagyunk.

Miután megágyaztam a tányéron, felkészülök az ízek kombinációjára. Mert brutálisan ütős lesz. S ha még biztosabbra akarsz menni, egy szűretlen Starot bonthatsz mellé.

Szólj hozzá