2017. okt 16.

Brassói aprópecsenye

írta: MeSh
Brassói aprópecsenye

brassoi.JPG4 személyre
elkészítés 45 perc

60 dkg sertés comb
10 dkg füstölt szalonna
80 dkg sárga krumpli
1 fej fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 paradicsom
1 paprika
só, bors

Annyira klasszikus, annyiszor etted már, annyira imádod, hogy el sem gondolod, hogy otthon magadnak csinálhatod a legjobbat.
Rengeteg módon magyarázzák az eredetét, de ezzel most nem kell foglalkoznod, mert mindig van a társaságban egy olyan kompenzáló egyed, aki "jobban tudja" és előadja az összes verziót.
A lényeg, hogy legyen bőven szalonna és fokhagyma.
Megmosom a húst és "dobókockákra" vágom
. S ha már ennyire belejöttem a játékba, akkor ugyanezt megteszem a krumplival is.
Mivel óriás gasztro gurmék vagyunk, így mi nem csíkozunk. A szalonnát julienre vágom és serpenyőben zsírjára pirítom. Ebből annyit tartok meg majd a pörcökkel, amennyi ellepi  a serpenyő alját.
A hagymát, a paprikát és a paradicsomot nagyon apróra vágom, és elkeverem a már fonnyadt anyóka zsülienekkel.
Alaposan megsózom, borsozom. Majd a sertéskockákat megforgatom benne. Ha minden kocka fehér lett, akkor ráöntöm a reszelt fokhagymákat. Durva illatok terjengenek, de épp ez a cél. Felöntöm vízzel és fedő alatt puhára főzőm.
Így épp elég időm van kisütni a krumplit. Ami abból áll, hogy forró olajba merítem, amíg barna nem lesz. Slussz-passz, ennyi.
A húsról lekapom a fedőt és szaftjára pirítom. Mennyei. S már alig várja, hogy összekeveredjen a krumplival. Áhítottabb ezt a találkozás, mint az amishok a házassága.

Ha átforgatás után tálaltam, akkor már csak az itókát kell kiszemelni, mert ez aztán folyadék igényes kaja.

Szólj hozzá