2017. aug 06.

Sajtburger hagymakarikák házi ajvárral

írta: MeSh
Sajtburger hagymakarikák házi ajvárral

sajtburi_ajvar_2.JPG4 személyre
Elkészítés: 60 perc

30 dkg darált sertéslapocka
30 dkg darált marhacomb
20 dkg red Cheddar sajt
3 fej fehér hagyma
3 fej fokhagyma
2 db padlizsán
8 db Kápia paprika
2 chili paprika
5 koktél paradicsom
2 ek. BBQ szósz
tojás, liszt, zsemlemorzsa
só, bors

Kártyavendégeknek ideális. Az első két órában biztos, hogy tarolni fogsz, mert csak a kajára fognak tudni koncentrálni.
Kezdjük az ajvárral. Ám ez elhagyható ha lusta vagy, nincs kedved hozzá. Vagy csak egyszerűen mindent kecsöppel eszel, amióta megvolt a nagy '15-ös Teszkós leértékelés, és a kocsival még mindig nem tudsz beállni a garázsba.
Egy rácson elhelyezem - a lehető leggazdaságosabb módon - a paprikákat. Amiket kettészeltem és magoztam. Jobb előre gondolkozni, s hidegen megtenni, mint majd a megpuhult forró cuccból valahogy kiszüttyögni. De ha épp az a fétised, a szüttyögés, akkor vedd tárgytalannak a tanácsot.  
Majd egy tepsire rakom a félbe vágott padlizsánokat. Ezeket beirdalom, négyzethálós alakzatban. Matek tagozatos voltam, de ezt most nem a nosztalgiázás hozta ki belőlem, hanem mert egyenletesebben puhul és könnyebb lesz majd kivájni. Megkenem olíva olajjal őket és meghintem sóval. 
A fennmaradt résekbe melléteszem a paradicsomokat és a fokhagymát. Ez utóbbit úgy, hogy alufóliából szütyőt csinálok mindegyiknek, felöntöm olíva olajjal és lezárom. Így gyönyörűen meg fog puhulni és majd csak ki kell nyomkodni a gerezdeket.
Bepakolom a sütőbe a zöldségeket 200 fokon 25 percre, alsó-felső módra.
Ezalatt nekiugrok a karikák gyártásának.
A hagymát miután megpucoltam ujjnyi vastagon felszeletelem. Most csak a középső részekkel foglalkozom. A többit összevágva, szépen, kulturáltan elrakom a hagymás tört krumplihoz holnapra.
A hagymakarikákat kinyomkodom egymásból. Így máris megkaptam az alapformákat. Ráadásul nem kell a húspogácsák formájával és méretével vacakolni. Tiszta király.
A darált húst a BBQ szósszal, valamint sóval és borssal összekeverem. Nem kell velük spórolni, alaposan. Megszaladhat a kezed nyugodtam, most nem ajándékot veszel a rokonoknak.
Ha összeállt, egy adagot beleteszek egy hagymakarikába. Belenyomok egy termetes méretű sajt darabot, majd hússal lezárom. Ezt megteszem, amíg vagy a hús, vagy a hagyma el nem fogy. Baromi pofásan néz ki. Még zsetonnak is lehetne használni a party alatt.
A panírozás úgy zajlik, ahogy anyukádnak tanította az anyukája, miután az Ő anjya megmutatta neki, hogyan kell. Liszt-tojás-zsemlemorzsa und kezicsókolom.
Forró olajban kisütöm utána és kész is.
Majd kiveszem a zöldségeket a sütőből, mert a paprikák héja fekete lett, a padlizsán meg puha. Ezzel jelezvén nekünk, hogy készen vannak. A paprikákat beteszem egy hőálló tálba és lefedem alufóliával (így szinte magától dobja le a héját).
A padlizsánt kikanalazom a robotgép tálkájába. A fokhagymát meg belenyomkodom. Mert könnyen bele lehet, köszönhetően a szütyőnek ugye. 
Mehet bele a paradicsom is, amit elválasztottam a héjától. Ezalatt a paprika is kellően fonnyadt és puha lett. A chili amennyire kimagozom annyira lesz csípős. Persze ellentétes értelemben.
Maximális fokozaton összekeverem az egészet. Mehet bele só, bors és ha akarom, egy csepp krémsajt is.
Isteni lesz.

Míg megérkeznek a vendégek mantrázok, nehogy rávessem magam a sajtburi karikákra és őrült mód, ajvár tunkolásba kezdjek velük.

Szólj hozzá