2017. júl 23.

Körbe rakott cukkini

írta: MeSh
Körbe rakott cukkini

img_5282_1.JPG4 személyre
elkészítés 55 perc

500 gr darált sertéscomb
1 nagy cukkini
4 db paradicsom
1 kaliforniai paprika
3 gerezd fokhagyma
1 marék petrezselyem
1 tojás
2 ujjnyi gyömbér
1 ek. mézes BBQ szósz
200 ml paradicsomszósz
rizsliszt
só, bors
, majoranna

Önállóan étkezni tudó vendégek számára tökéletes. Kirakom középre és mindenki elintézi saját magát. Így nem kell szervírozva körbe ugrálni. Mellesleg meg nagyon finom.
A hússal kezdem, mert az mancsolást kíván. Fogok egy nagy tálat és beleszóróm a hozzávalókat.
A fokhagymát és a gyömbért (reszelve), a petrezselymet, a tojást, a szószt és a fűszereket. A rizslisztből csak érzésre. Annyi kell bele, hogy keményen lehessen markolászni. S mielőtt elkalandozol, remélem a hús is belekerült, nem kell külön említeni.
A cukkinit és a paradicsomot karikázom. Érdemes akkora átmérőjű paradicsomot választani, amekkora a cukkini keresztmetszete. Nem kell elájulni, ha megbuktál matekból, nem baj. Vágd félbe mind a kettőt, oszt legyenek egyformák. Alaposan összedolgozom.
Ehhez fogom igazítani a húspogácsákat is. Kikanalazok egy adagot és úgy formálom meg, hogy illeszkedjen a zöldségek közé. Ezeket fogom majd szépen körbe rakni. Célszerűen egy hőálló lábosba vagy egy jénaiba. Mivel nekem ez egyik műanyag füles a másik meg eltörött így a sütőformát használom. Több mint kiváló. Arra azért ügyelni kell, hogy rendesen zárjon. Különben lecsepeg a sütőbe, ahol a folyadék szénné ég, majd füstölni fog, büdös lesz és sírva fakadsz, amikor szódabikarbónás ecettel takarítod. Mondjuk ezt is meg lehet előzni , ha tálcát teszel alá a rácsnak.
Szóval, ha meg lett formázva a hús, akkor szépen egyenletesen körberakom felváltva a paradicsommal és a cukkinivel. Középre mehet a maradék és az összevágott, fokhagymás olajban megforgatott paprika.
Sózom, borsozom és teszem is be a sütőbe 180 fokon 40 percre. Ennyi.

Ha kész, kiveszem a sütőből és  kirakom az asztalra. Majd figyelem, ahogy az evolúciós életben maradási ösztönöket követve, a vendégek kiszedik az adagjaikat.


Szólj hozzá