2017. máj 01.

Céklaburger karfiollepényen

írta: MeSh
Céklaburger karfiollepényen

fullsizerender_2.jpg4 személyre
elkészítés 40 perc

4 fej cékla
1 fej karfiol
10 dkg feta sajt
4 szál újhagyma
1 marék pirított mogyoró
30 dkg burgonyapehely
2 ek. menta
50 gr reszelt parmezán
3 db tojás
1 marék metélőhagyma
160 gr bébi spenót
só, bors, pirospaprika

Legyen a feta laktózmentes, mert akkor már minden kategóriában indulhat a kaja, mivel húsmentes és gluténmentes, sőt még alkohol sincs benne, fűnyírót meg még nyomokban sem tartalmaz. Csak mogyorót. Így azért az allergén helyezés bukta.
Először a céklaburgert csinálom meg. Érdemes minden hozzávalót összeaprítani, mert mielőtt lereszelem, húzok egy gumikesztyűt, hogy a kezem ne úgy nézzen ki, mint aki lemészárolta a fél környéket.
Kevés olajon átforgatom a hagymával. Így a céklának elmegy a föld íze és előjön az édeskésebb. 5 perc után félre is teszem kicsit hűlni.
A többi hozzávalóval jól összedolgozom (a kesztyűben of course!). A fetától sósabb és krémesebb lesz, a mogyorótól pikánsabb, a mentától frissebb, a burgonyapehely meg összetartja a csapatot.
Miután pogácsaformákat készítettem belőle (pontosan négyet), berakom 180 fokos sütőbe 25 percre. Előtte persze még gyönyörködöm, mennyire szép színe van.
Ha kisóhajtoztam magam - és már a szomszéd azt hiszi, itt nem is főzés folyik -, lereszelem a karfiolt. Beleütöm a három tojást, beleszóróm a parmezánt, sózom, borsozom, paprikázom. Snidlinget sem felejtem el. Ha nem találnád, akkor tedd csak bele nyugodtana metélőhagymát.
Ezt a csapatot is a burgonyapehely fogja összetartani. Alaposan összedolgozom az elegyet. Már kesztyű nélkül. Persze maradhat, ha akarod, de azért ne itt, és ne miattam alakuljon ki a fétised.
Miután lepényeket formáltam belőle, mehet a sütőbe a cékla mellé. Felkapcsolom 200 fokra. A céklának már csak 5 perce volt, így nem fogja bánni. Még 20 perc és meg is vagyok.
Már csak a spenótot kell ez alatt megcsinálni. Ami rettenetesen nagy munkát igényel. Serpenyőbe vajat hevítek, arra dobom, fedő rá. 5 perc és kész. 

Rengeteg féle íz kiváló kombinációja ez. Ráadásul laktató is. Viszont annyira illik az egészhez az IPA típusú sörök bármelyike, hogy az alkoholmentes helyezésről is lemondok.

Szólj hozzá