2017. ápr 02.

Croque Monsieur

írta: MeSh
Croque Monsieur

fullsizerender_1.jpg4 személyre
Elkészítés: 30 perc

8 szelet kenyér
16 szelet sonka
15 dkg Gruyere sajt

2 ek. vaj
2 ek. liszt
2 dl tej
Só, bors, szerecsendió

Melegszendvics. Egyszerű. Sajtos-sonkás. Francia. Itthon, romantikusan csengő névvel ellátva. Akkor is leveszed a lábáról az étkező partnered, ha a full csórón, kolesz szobában tálalod.
Én rozskenyérből csinálom, mert nem vagyok oda a fehér kenyéért. Valamint tartlamasabb is. Két fontos eleme van, ami megkülönbözteti a hagyományos sonkás melegszendvicstől.
Az egyik a besamel mártás. Felolvasztom a vajat és szép lassan hozzáadagolom a lisztet. Folyamatosan kevergetem. Így megy hozzá a kicsit lanyosított tej is. Sózom, borsozom. Reszelek bele kevéske szerecsendiót. Fontos hogy csomómentes legyen. Ezért a kavargatás. Ha egy induri-pinduri csomót is találnak, a franciák egyből a guillotine alá cipelnek. Még paradicsommal is megdobálnának, de inkább nem pazarolják Rád, kell a quichebe.
Ha szépen besűrűsödött a mártás, akkor fogok egy vaskos szelet kenyeret és megkenem vele. Rápakolok sonkát. Jó fajtát. S ha már ennyire belejöttünk, lehet Jambon de Paris. De egyáltalán nem kell flancolni. Bármelyik itthoni jó. A vendégek úgyis póker mellé falják.
Jöhet a másik fontos elem a gruyere sajt. Ráreszelem. Majd mehet rá a másik kenyér.
Erre megint kenek besamelt és a tetejére sajtot reszelek.
Az előmelegített, 200 fokos sütőben 10-20 perc alatt megfelelőre sütöm.
Voilá!, kész a szendvics.

Szervírozok mellé vegyes salátát és tükörtojást. Annak ellenére, hogy roppant egyszerű, kifejezettem ízdús vacsora az egész kompozíció. 

Szólj hozzá