2017. már 26.

Spenótos hústekercs kukoricás gombával

írta: MeSh
Spenótos hústekercs kukoricás gombával

img_3578.JPG4 személyre
Elkészítés: 60 perc

1/2 kg darált sertés comb
4 szelet füstölt sonka
6 szelet füstölt mozzarella
50 gr bébi spenót
10 dkg bacon
1 csemege kukorica konzerv
40 dkg csiperke gomba
2 ek, barna rizsdara
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
tex-mex

Az előbújó napsugarak örömére, már készülhet is a színpompás étek. Meg megint teli van a hűtő mindenféle maradékkal.
Az előkészületek annyira könnyedek, hogy ha a gyerek megnéz még egy epizódot a Pamapliniből, már nem is tud jönni segíteni.
A darált húst beleöntöm egy tálba és beleütök egy tojást. Lereszelem a fokhagymát, (vagy összekoszolom feleslegesen a nyomót), és az is megy bele. Sózom, borsozom. A tex-mex nem azért kell bele, mert anyám texasi, apám mexikói, hanem mert kiválóan harmonizál az összes többi hozzávalóval.
Ha nem vagy glutén érzékeny, a barna rizsdara helyett, tehetsz bele zsemlemorzsát az összefogatás véget. Igen, előveheted büszke mozdulatokkal, a spórolás jegyében, hónapok alatt lereszelt, 2-3 kilónyi, díszdobozban tartott morzsikádat.
Ha összedolgoztam az egészet, akkor egyenletesre lapogatom egy sütőpapíron. Első rétegben ráteszem a sonkát. Majd a mozzarellát. S végezetül, ráömlesztem a spenótot.
Most a sütőpapír segítségével feltekerem az egészt. Nem különleges technika, de azért könnyű elbarmolni. Kicsit tekerek, nyomok, igazítok a papíron, s ezeket ismételem. Sima ügy, ha nem izomból, hirtelen tekersz, mert azt szoktad meg a gyúróteremben.
Ám ha a konyhádba is tükör van, hogy lásd a kidülledő ereket, felőlem tehetsz bele dara helyett proteinport.
A baconöket szorosan egymás mellé fektetem egy alufólián. Átemelem rá a húst és ráhajtom a szalonnát. Ezekkel a mozdulatokkal zárom is az egészet.
Előmelegített sütőbe teszem 200 fokon 30 perce. Ez idő alatt a gomba is mellette heszzelhet. Amit szártalanítottam, kicsit kivájtam, és a hiedelmekhez ragaszkodó vendégek miatt megpucoltam.
Ha letelt az etap, akkor leveszem a fóliát és felkapcsolok 240 fokra. 20-25 perc és kész.
A gombákat beteszem egy másik tepsibe. Belekanalazom a kukoricát. Nem biztos, hogy kellene egy egész konzerv, de ha nem eszel bele menet közben, akkor Te lennél az első a világon e tekintetben.
Kis sajtot reszelek rá, s amint kész a hús beteszem a helyére. A lekapcsolt sütőben kiválóan ráolvad pár perc alatt.
Minden kész és mindennek mennyei illata van. Tálalás után megérted a lényeget.

A ropogós bacont átvágva siklik a kés, az olvadt, spenótos mozzarellán keresztül. Az isteni szeletekhez falatozott, töltött gombák majszolása közben suhint meg a megvilágosodás, hogy színben és ízben is a barna sör adja meg a végső harmonizációt.

Szólj hozzá