2017. jan 18.

Szoljanka

írta: MeSh
Szoljanka

img_2260.JPG8 személyre
elkészítés 120 perc

½ kg marha hátszín
3 pár virsli
40 dkg  füstölt-főtt tarja
1 pár cserkész kolbász
1 fej hagyma
2 ek. paradicsompüré 
2 gerezd fokhagyma
1 üveg ecetes uborka
20 dkg olivabogyó
10 dkg vecsési kápszta

2 db sárgarépa
2 db sárga burgonya
2 dl tejföl
2 db citrom
só, bors, fehérkenyér

Az idő hideg, esik a hó? Nem baj, ez az orosz leves durván jó.
Ez egy mindent bele leves, amit rengeteg módon el lehet készíteni, az alapdolgok mellett (uborka és bogyó). Szóval, ha valamilyen hús, felvágott árválkodik még a hűtőben, akkor vágjad bele.
Én szerencsére megtaláltam keresztanyám receptjét, amivel 20 éven keresztül varázsolt idült mosolyt a rokonság arcára. Így könnyű kiindulási alapom van.
A marhát felteszem főni. Nem emberáldozatra gondolni, hogy "na végre, van mit kezdeni a problémás szomszéddal"!
Ezt öt-hat liter vízzel teszem, sóval, borssal, leveskockával és fokhagymával. Míg a hús megpuhul egy óra alatt, addig megcsinálok mindent, amit mellé fogok zúdítani. (El ne felejtsünk menet közben folyamatosan habot fölözni.) 
Összevagdalom a tarját, a virslit és a kolbászt. Mehet a serpenyőbe 5 percre. Jól átforgatom, hogy megkapódjon és kioldódjon némi szaft. Ezalatt - mert hideg van és mert orosz a kaja - , egye-fene lehet inni egy vodkát. De csak saját felelőségre, bármilyen eseményre.
Ha ezzel megvagyok, akkor az apróra vágott hagymát és a lereszelt répát megdinsztelem. Ugyanabba a serpenyőbe természetesen. Egy helyre mennek az ízek. Ráteszem a paradicsomot és a karikára vágottt uborkát és olívabogyót. No meg a káposztát. Forgatom 3 percig. Ezalatt - mert hideg van és mert orosz a kaja - , egye-fene lehet inni még egy vodkát. De csak saját eseményre, bármilyen felelőségre.
Az uborka levét és a káposzta levét tilos kiönteni. Ezek mennek még bele majd a levesbe savanyítás céljából.
Ha megfőtt a marha, akkor kiveszem kicsit hűlni, majd vékony csíkokra vágom.
Addig a krumplit és a többi húst beleteszem a lébe és 5 percig főzőm. Majd beleteszem a uborkás egyveleget. Az illatoktól már szinte megrészegülten (nem, nem a vodkától) beleöntöm az uborka és a káposzta levét is.
Forralok egyet rajta és ha időm engedi, akkor 2-3 órára félreteszem, hogy összeérjenek rendesen az ízek.
Ezalatt - mert hideg van és mert orosz a kaja - , egye-fene lehet inni még egy vodkát. De csak bármilyen sajátra, felelőség eseményre.
Végezetül, kimerek két nagy merőkanál levest és a tejföllel együtt leturmixolom. Ezt visszaöntöm a levesbe és rottyantok még egyet. Ez így mennyeien finom lesz.

Friss, puha, fehér kenyérrel tálalom ezt a remeket étket. Innivalót felesleges mellé kínálni. Egyrészt elfogyott a vodka, másrészt maga a leves, páratlanul finom.

Szólj hozzá