2017. jan 08.

Mungóbab pogácsa, grill sajt és sült cékla

írta: MeSh
Mungóbab pogácsa, grill sajt és sült cékla

img_1825.JPG4 személyre
Elkészítés: 40 perc

25 dkg mungóbab
2 db sárga burgonya
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 normál méretű grillsajt
2 nagy cékla
só, bors
kurkuma, kömény, koriander


Egészséges áruházba sétálva, egyszerűen nem lehetett, nem észrevenni. Meg is volt a kiváló ötlet a vega kajáláshoz. Úgysem kell mindig pörköltbe fullasztani magunkat.
A mungóbab zöld és kicsi. Ám ezt kompenzálja azzal, hogy hatékonyan gátolja az LDL oxidációját, valamint fenoltartalmának köszönhetően óvja szervezetünket a szabadgyökök káros hatásaival szemben.

De ezt úgyis letojod, szóval kezdjünk hozzá. Vagyis két órája be kellett volna már áztatni a babot, hogy megfelelő legyen.
Ez idő alatt azonban megpucoltam a céklát és vékony szeletekre vágtam.
A sajtot is előkészítettem. Ez igazán nehéz volt. Le kellett emelnem a Záldi polcáról a chilis változatot, megvennem és hazahoznom. S egy határozott mozdulattal kibontanom. Büszke, "master of the kitchen" arckifejezéssel persze.
A mungót, ha kiázta magát, akkor - közepes lángon, fedővel - felteszem főni. 20-25 perc alatt megvan. A két krumplit is megfőzöm. A hagymákat meg ledarálom.
Ha minden megvan, akkor egy nagy tálba teszek mindent. Olyanba, amibe kényelmesen, jobbra-balra tehénkedhetek a krumplinyomóval. Rászórom a fűszereket és is összedolgozom.
Szép pogácsaformákat kreálok belőle. Ha menthetetlenül antivega vagy és csak a vendégek miatt akarsz jó fej lenni, akkor vegyél fel egy narancssárga szemcsit, és máris hús színe lesz.
Már csak egy serpenyő kell.
Ebben oldalanként 5 perc alatt, 9/6-oson (más platnin értelemszerűen átkonvertálva) elkészítem a grill sajtot. Utána némi olajat teszek bele és a mungókat is átsütöm. A céklát pedig majd, mint a sültkrumplit, úgy csinálom meg. Ez biztos megy, mert ez a generáció (sőt +/-1) sült krumpli függő.

Ha minden készen van, lehet csinálni hozzá valamilyen öntetet. Ám inkább sört - vöröst, barnát, búzát - bontok hozzá.

Szólj hozzá